Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Több mint 240 ezer autót hív vissza a General Motors

Felülvizsgálatra visszahív 243 403, különböző típusokhoz tartozó járművet a General Motors a biztonsági öv esetleges hibája miatt.
Főként az Egyesült Államokban forgalmazott járművekről van szó, de az érintett típusokból – a Chevrolet Traverse, a Buick Enclave, a GMC Acadia és a Saturn Outlook 2009–2010-es évjáratai – Mexikóban, Kanadában, Kínában és Szaúd-Arábiában is került forgalomba.

A nemrégiben még súlyos pénzzavarban lévő General Motors a napokban már a második nyereséges negyedévről számolt: adózott eredménye 1,3 milliárd dollár lett a második negyedévben, az elsőben 865 millió volt, ezt megelőzően utoljára 2007 második negyedévében tudott profitot termelni a vezető amerikai autógyártó. Egy évvel ezelőtt az összeomlás szélén álló GM-nek még 12,9 milliárd dollár volt a vesztesége.

Sevi Traverz. A biztonság kedvéért átnézik. Fotó: internet
Sevi Traverz. A biztonság kedvéért átnézik. Fotó: internet

A második negyedévben a bevétel 5,3 százalékkal 33,2 milliárd dollárra nőtt, és Európa kivételével valamennyi piacán bővült a forgalom.

Az európai érdekeltség, az Opel azonban még gyengélkedik: üzemi szinten 160 millió dollár (123,8 millió euró) volt a vesztesége a második negyedévben. Mindamellett a helyzet javulóban van, mert az idei év elején még 477 millió dollár volt a vesztesége, tavaly az utolsó negyedévben 799 millió.

Tigris tank. Tiger Woods Buick Enclavéja is hibás lehet. Fotó: internet
Tigris tank. Tiger Woods Buick Enclavéja is hibás lehet. Fotó: internet


A GM-et az amerikai kormány mintegy 50 milliárd dolláros támogatása mentette meg 2009-ben az összeomlástól, azóta 61 százalékos részesedése van az autógyárban. A GM hamarosan vissza akar térni a tőzsdére, a kibocsátásból szeretne visszafizetni az államnak a támogatásként kapott összeget.

A GM az idén már több mint 3 millió, tavaly 2,2 millió autóját volt kénytelen visszahívni az Egyesült Államokban. A többi amerikai autógyár hírneve sem makulátlan. A Chrysler több százezer autó visszarendeléséről, a Ford pedig tavaly ősszel történetének legnagyobb, 4,5 milliós visszahívásáról döntött.

Saturn Outlook. Ilyesmit nem kapni errefelé.


Az amerikai autóipari és szövetségi ellenőrző hatóságok a Toyota körüli botrányok miatt különösen szigorúan lépnek fel a biztonsági meghibásodások ügyében. A Toyota tavaly ősz óta világszerte több mint 8 millió autóját rendelte vissza különféle meghibásodások, köztük a gázpedál beragadásának kockázata miatt.

Olvasóink írták

  • 2. kismacko9 2010. augusztus 25. 13:19
    „Opel ami sosem kop el... :D”
  • 1. Zsoltee0716 2010. augusztus 17. 21:26
    „"a biztonsági öv esetleges hibája miatt."
    Lehet, hogy nem tud megfeszülni, mikor hirtelen megrántanánk? Vagy ki kapcsol, esetleg a kocsivázhoz való rögzités nem megfelelő? stb stb stb....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrák Alpokban nyúzzák az új Ford Focus-t

A jövőre érkező Focus-t a Ford a legextrémebb helyeken teszi próbára: autóztak vele befagyott tavakon, átvágtak vele a legforróbb sivatagokon, és túlterhelve kanyarogtak vele az Alpok szerpentinjein. Tovább olvasom