Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Tovább csökkent a használtautó-index az első negyedévben

Az elmúlt év során tapasztalható lassú, fokozatos emelkedés ellenére sem képes kikeveredni a válságból a használtautó-piac.
Több mint 8 százalékponttal, 95,9 százalékra zuhant a használtautó-index 2013 első negyedévében, miközben az átlagár 2,7 százalékkal 1,47 millió forint alá csökkent az előző negyedévhez képest - közölte a Használtautó.hu az MTI-vel csütörtökön.

Az adatok az index készítői szerint azt mutatják, hogy az elmúlt év során tapasztalható lassú, fokozatos emelkedés ellenére sem képes kikeveredni a válságból a használtautó-piac. A problémákat jól jelzi, hogy immár 65 százalék fölé került a legalább kilencéves autók aránya a piaci kínálatban.
Éves összevetésben az index 1,5 százalékponttal, az átlagár pedig csaknem 8 százalékkal mérséklődött.

"Az adatok is azt támasztják alá, hogy a piacon egyre nyomasztóbb az újautó-utánpótlás hiánya" - magyarázza a közlemény szerint Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője.

Az elemzés szerint a magánszemélyek újautó-vásárlásának elmaradása után immár a használtautó-piacot eddig életben tartó flottacserék időpontja is egyre inkább kitolódik. A belső kínálat hiányát ellensúlyozó használtautó-import további felfutását pedig az euró árfolyamának tartósan 300 forint feletti szintje akadályozza.

Az ügyvezető szerint rövid távon továbbra sem bízhatunk a használtautó-piac komolyabb fellendülésében. Alapvető változást a gazdasági környezet általános élénkülése hozhatna, ami az újautó-vásárlások számának növekedése révén a használtautó-kereskedelmet is aktivizálhatná. Egyelőre azonban az újautó-eladások száma az első három hónapban tíz százalékkal múlta alul a tavalyi, szintén gyengének számító szintet. Mindez egy tartósan 300 forint felett maradó euró-árfolyammal kombinálva, igen borús képet vetít előre az év egészére is - mondta.

Miközben csaknem három éven keresztül 1,6 millió forint közelében stabilizálódott a kínálati átlagár, ez az érték az elmúlt negyedévben jóval másfél millió forint alá esett. Ennek oka egyértelműen a kínált autók átlagéletkorának folyamatos emelkedése: míg két éve csupán 55,6 százalékot tett ki a kilenc éves, vagy annál idősebb autók aránya, ma már a kínálatnak csaknem a kétharmada (65,3 százalék) ebbe a korosztályba tartozik.

A tartósan gyengélkedő forint az elmúlt három hónapban megakasztotta a használtautó-import hosszú idő óta töretlen növekedését is: a behozott autók száma 4,6 százalékkal maradt alatta az előző negyedév hasonló értékének.
A Használtautó.hu indexe a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázis alapján készül. Az index az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék alatti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete egyelőre nem tudta meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netrisk: év közben kétharmaddal drágább a kötelező biztosítás

A 69 százalékkal magasabb átlagos díjszint ellenére az erre jogosult autósoknak 12 százaléka élt a… Tovább olvasom