Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Túlzott GPS-függésre figyelmeztetnek a mérnökök

Brit mérnökök arra a veszélyre figyelmeztettek nemrégiben, amely a műholdas navigációs rendszerek - például az amerikaiak által működtetett GPS iránti túlzott bizalom miatt leselkedik a fejlett államokra.
A brit királyi mérnöki akadémia álláspontja szerint a technológia alkalmazása olyan széles körben terjedt el – a gépkocsik fedélzeti navigációs rendszereitől a pénzügyi tranzakciók időbélyegzőiig –, hogy megfelelő biztonsági mentések nélkül bármilyen hibájuk komoly zavarokat okozhat. Egy friss európai bizottsági tanulmány arra mutatott rá, hogy a nyugati államok gazdasági növekedésének már hat-hét százaléka – ez mintegy 800 milliárd eurót jelent az unió államaiban – függ a navigációs rendszerektől, és a túlzott mérték komoly veszélyeket hordoz magában.

Az esetleges üzemzavarnak lehetnek technológiai okai, de a szándékos beavatkozásra is fel kell készülni. Egyes bűnözők például kis méretű zavaró jeladókat használnak, hogy elkerüljék az úthasználati díjak megfizetését, vagy hogy követhetetlenné tegyék a rakományok útvonalát. Maga a teljes rendszer terroristák célpontjává is válhat. A bizottsági jelentés a politikai beavatkozás lehetőségére is figyelmeztet, példaként azt az esetet hozva fel, amikor Észak-Koreának állítólag sikerült megakasztania a dél-koreai hadsereg kommunikációját.


– A GPS-rendszer komolyabb meghibásodása számos szolgáltatást lehetetleníthet el egy időben, köztük sok olyat, amelyekről azt gondolnánk, hogy teljesen függetlenek egymástól – mutatott rá Martyn Thomas, a brit mérnöki akadémia kutatásvezetője.

A GPS rendszer használata jelenleg általánosnak tekinthető: a polgári repüléstől a rakományok követésén át az állomásokon várakozó vonatok ajtajainak bezárásáig egy sor szolgáltatás épül rá. A jelentés szerint ezek mindegyike veszélybe kerülhet, a skála az utastájékoztató rendszer meghibásodásából fakadó kényelmetlenségektől az emberéleteket fenyegető tragédiákig terjedhet – ha például zavar keletkezik a segélyhívó rendszerek működésében. A képernyőkről eltűnnek a vonatok.
Mindez nagyobb tudatosságot követel meg a kulcsfontosságú szolgáltatások biztonsági kockázatainak területén. Keményebb fellépést az olcsó zavaró jeladók értékesítése ellen – bár használatuk már ma is illegális az Európai Unióban –, és olyan erőfeszítéseket, amelyek révén növelhető a GPS-antennák és -vevők használatának rugalmassága.

– Az alternatív műholdas navigációs rendszerek, mint például az európai Galileo-rendszer vagy az orosz Glonass, szélesebb körű alkalmazása segítség lehet ebben a folyamatban – mutatott rá a brit akadémia kutatásvezetője.

A legnagyobb veszély abból fakad, ami a GPS gyors sikerének is a kulcsa (amitől olcsó például): egyébként egymással semmilyen kapcsolatban nem álló rendszereket köt össze.
Következményeit tekintve a GPS-sérülékenység nagyfokú rokonságot mutat a pénzvilág által leküzdendő kihívásokkal – erre a meglepő összefüggésre már a Financial Times írása világít rá.

A cikk egy napkitörés víziójából indul ki. Alig egy óra leforgása alatt a hálózatüzemeltetők képernyőiről eltűnnek a vonatok, az időzítő és jelzőszerkezetekben kommunikációs hibák jelentkeznek, az autók és teherautók navigációs rendszerei „megbolondulnak", rossz útvonalakat adnak meg a vezetőknek, megszakad a kapcsolat a segélyhívó rendszerek diszpécsereivel…

Olvasóink írták

 • 4. izsi 2011. április 13. 05:54
  „Talán még nem tartunk ott, hogy a mentő/tűzoltó eltéved, mert nem működik jól a GPS...
  A lényeg a ngya rendszereken van, ott pedig csak segédeszköz, nem renfszermeghatározó tényező, pont a függetlenség hiánya miatt.”
 • 3. tol 2011. április 11. 22:53
  „ja. Majd a szerbek leszedték a lopakodót. Csak az íze végett...”
 • 2. csafe 2011. április 11. 22:34
  „És amit nem írtak meg: Az amerikai elnök bármikor kikapcsoltathatja, mint ahogy tették a szerb háború idején is.”
 • 1. Mike3 2011. április 11. 13:03
  „a polgári repüléstől a rakományok követésén át az állomásokon várakozó vonatok ajtajainak - azt azért illene tudni, hogy a GPS eredetileg katonai eszköznek készült. Később terjesztették ki polgári célokra is, jelentősen butább szolgáltatással”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bioetanolt úgy főzik, mint a pálinkát

A ma oly divatos, "zöld" és olcsó autóüzemanyag, az E85 gyártása ősrégi elvet követ, nagyjából a jól… Tovább olvasom