Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Tűsarok, hitelkártya és CD-tok helyett fűtött szélvédő

A reggelre lefagyott szélvédő tipikus téli probléma, a Ford a fűthető szélvédőt javasolja a tűsarok helyett – immár negyedszázada.

A Quickclear® jégtelenítő rendszer még bemutatkozása után 26 évvel is keresett technológia: egyetlen gombnyomásra eltünteti a havat és a jeget, ráadásul megóvja a szélvédőt a karcolásoktól, védi az ujjakat a lefagyástól, és a párát is eltünteti. Ennek hiányában is akad ugyanakkor az autógyártónak egy-két hasznos jó tanácsa.

– Műanyag tűsarok, CD-tok, hitelkártya, vagy akár a csupasz kéz – mindez ugyanazt a célt szolgálja télen, amikor az európai autósok nekilátnak lekaparni a jeget és a havat a szélvédőről.


A Quickclear-rendszerű szélvédőkben rendkívül vékony fűtőszálakból álló háló található az üvegfelület két rétege közt, aminek segítségével gyorsan eltüntethető a jég és a pára, így percek alatt újra tökéletes lesz a kilátás az autóból. A szabadalmaztatott megoldás 26 évvel ezelőtt mutatkozott be első ízben a Ford Scorpióban.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor éppen munkába sietnénk egy fagyos reggelen, és azt látjuk, hogy a szélvédő vastagon be van fagyva. A Ford az üvegfelület melegítésével a befagyott ablaktörlőket is kiolvasztja, így azok élettartama jóval hosszabb lesz, és az ablaktörlőmotort sem kell erőltetni.


Jó ötlet a pumpás rendszerű jégtelenítő folyadék használatát a spray helyett, hiszen az előbbi megoldás környezetbarát. A forró víz viszont rossz ötlet. Fagypont alatt hatalmas a különbség a meleg víz és a lefagyott szélvédő hőmérséklete közt, és ez a hősokk károsíthatja az üveget. Az üveg rendkívül kemény anyag ugyan, ám nem rugalmas, így nem viseli el a hirtelen hőtágulást.

Tudta?
Az Autoglass® tavaly téli felmérése során a megkérdezett autósok 38 százaléka puszta kézzel is megpróbálta már jégteleníteni a lefagyott szélvédőt – eredménytelenül. 45 százalék próbálkozott már hitelkártyával, 41 százalékuk pedig egyszerűen a kesztyűjével próbálja eltávolítani a szélvédőről a jeget és a havat! Ennél is riasztóbb az a 13 százalék, akik forró vízzel próbálkoznak.

Olvasóink írták

 • 11. Franziee 2011. december 02. 09:50
  „10: ott a pont :)”
 • 10. Tom_Peris 2011. november 30. 19:18
  „A falbuntó kalapács is hatékony tud lenni... egy két lendítés és se jég se üveg :)”
 • 9. komlodi 2011. november 30. 13:17
  „Micsoda problémák! Sose legyen nagyobb gondjuk! A kocsim 8 éves. Nincs benne fűtőszál. Reggelente 5 perc +. Autó beindít, hátsó ablak fűtés és szélvédőre irányított levegő beindít, majd a 4 oldalüveg lekapargatása/jégoldóval befújás ideje alatt szépen leolvad a jég az első és hátsó szélvédőről is. Vagy van, aki azokat nem takarítja le? :-D Az bátor....
  Mellesleg vezettem felső kategóriás szélvédőfűtéses kocsikat is, nem csak a sztárolt Fordot, és igenis zavaró a fűtőszál. Főleg éjjel, amikor a lámpák fényét töri meg.”
 • 8. hsoni 2011. november 29. 21:44
  „Szobahőmérsékletű (+18-22) vagy langyos víz tökéletes csak utánna ablaklehúzóval le kell húzni ne fagyon vissza.
  Nem szabad meleg vagy forró vízet!
  Reggel 4-5 perc, annyi kell a motornak is, hogy melegedjen! Sőt!
  A karton papír is jó, csak néha elázik(:”
 • 7. Zsoltee0716 2011. november 29. 19:17
  „Állófűtés. Beállítom reggel 6-ra azt 7-kor elindulok. meleg is lesz bent meg le is olvad a jég a szélvédőről.”
 • 6. Beemre 2011. november 29. 18:02
  „Küzdjetek, én beállok a garázsba :)
  Egyébként tényleg jó találmány a fűthető szélvédő nemcsak jég, de pára ellen is. Aki nem tudná pára ellen a klíma is jó megoldás.”
 • 5. Szakértő 2011. november 29. 17:18
  „Az én szélvédőm is ilyen, és nagyon jó! Egyáltalán nem zavaró a fűtőszál benne, nem is lehet látni, csak ha oldal irányból direkt keresi a szem. Nem kell kint a hidegben bohóckodni, vacogni, pillanatok alatt leolvasztja a jeget! Kiváló találmánya a Ford-nak, mint ahogy sok minden más újítás is hozzájuk fűződik.”
 • 4. karaly 2011. november 29. 16:01
  „Úgy látszik véglegesen elkényelmesedik az emberiség. Minek a rohanás? Tessék 10 perccel korábban lemenni az autóhoz és leolvasztani a jeget! Vagy aki reggel lusta, az este tegyen egy kartonlapot a szélvédőre. Ez megint a fogyasztói társadalom trükkje, fűthető első szélvédő! Legyen már golyómorzsolgató ülés is ?!”
 • 3. Zoan 2011. november 29. 15:12
  „Nekem ilyen szélvédőm van, de elég zavaró, többet biztosan nem lesz. Látszanak a szálak a szélvédőben, akármilyen vékonyak is. Ha egyszer megtalálta a szemed állandóan azt figyeled...”
 • 2. NTK 2011. november 29. 14:25
  „Ha meg valaki nem akar reggel beülni a hideg autójába és még konnektor is akad a közelben, akkor ajánlom neki a norvég DEFA-t. Fűti a hűtővizet, az utasteret és még az akksit is tölti. Mindezt időzítve. Remek egy dolog.”
 • 1. klj_54 2011. november 29. 13:53
  „Én a síma vizet használtam elégedetten.
  A belső párátlanításra pedig a klíma is nagyon jó tud lenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent A magyar járműgyártás nagykönyve

Több mint ötszáz céget tartalmaz, százat pedig részletesen, magyarul és angolul is bemutat A magyar járműgyártás nagykönyve, amely szakmai portálunk gondozásában jelent meg. Tovább olvasom