Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ünnepi hangulat - a volán mögül

Mit jelent a Karácsony az autóban ülve? Idegeskedést, torlódást, néhány km/h-s átlagsebességet? Vagy éppen nyugodt, pihentető gurulást a békés együttlétre gondolva?
Minden egyes évben, ahogy közelednek az ünnepek, egyre több autót látunk az utcán. A nappalok már zavaróan lerövidülnek, a hőmérséklet nulla fok körül jár, a mostani folyamatos esős időjárást pedig sokan elküldenék már. Nem csoda hát, hogy ilyenkor szívesebben vesszük elő az autót, és a szupermarketek közti távot ily módon tesszük meg. A bevásárlás, és az ünnep közel három napjára való tökéletes felkészülés megköveteli tőlünk a tempót, így a dugóban ülve elegünk lehet az egészből. Néha feltesszük magunknak a kérdést: Biztos, hogy erről kellene szólnia az ünnepeknek?

Ez a kellemetlen időszak azonban nem tart olyan sokáig. Amint eljön December 24., a dolgok megváltoznak. Az üzletek bezárnak, a rohanás megszűnik, az autót immár nem arra használjuk, hogy boltról boltra járjunk vele, utána pedig jól megtömjük csomagokkal. Ennél sokkal nemesebb feladat hárul a család négykerekűjére: eljuttatni mindenkit a szeretteihez, békében, nyugalomban, a feszültség és a sietség legkisebb morzsája nélkül.

Az ünnepek alatt már nem zavaró a piros lámpa. Fotó: Herpai Gergely
Az ünnepek alatt már nem zavaró a piros lámpa.
Fotó: Herpai Gergely

Gyermekként semmit sem szerettem jobban a karácsonyi autózásnál. Arcomat az oldalablakra nyomva bambultam kifelé, a feldíszített város és az akkoriban még jellemzőbb havas tetők látványa semmihez sem fogható hangulatot nyújtott számomra. A családi emlékek, a motor duruzsolása, és az azóta megboldogult öreg Daciánk lágy rugózása tették teljessé a képet. Az utazás ilyenkor még nagyobb élmény volt mint bármikor máskor, és akárhova is mentünk, mindig úgy éreztem: az út túl rövid volt…

Manapság a vezetőülésből hasonlót tapasztalok. A mindennapok problémái ilyenkor messze járnak, az autózás nyugodtabb, pihentetőbb, mint a szürke hétköznapokon. Autóstársaimon is azt veszem észre, hogy kimértebben közlekednek, udvariasabbak, és több a kedves gesztus, mint máskor. A rádióból a minden évben agyonjátszott, és végletekig elcsépelt karácsonyi dallamok szólnak, a tetőkön nyoma sincs hónak, és mégis, ha mi is szeretnénk, magával ragad a nyugalom, és az ünnepi hangulat.

Minden évben remélem, hogy az udvarias, kimért közlekedés tovább tart, mint a Karácsony. Hogy nem csak néhány napig élvezhetjük a vezetőülésből egymás kedvességét, hanem végre a nappalok hosszabbodásával a közlekedési helyzet is napfényesebb lesz. Hiszek benne, hogy ez csak szándék kérdése.

Ezzel a gondolattal kívánok mindenkinek békés, meghitt Karácsonyt, és sikerekben gazdag boldog új évet!

Olvasóink írták

  • 2. frstcctary 2008. december 24. 09:01
    „Ajándékot már nem, de animált képeslapot még küldhetsz a számodra kedves embereknek!!!
    http://taryt.fotopartner.hu/e_kepeslap.php?oldal=flash&kepkereso=true&mi=kategoria_kereso_valasztas&ugras=true#kepek”
  • 1. tüsök 2008. december 23. 21:58
    „Teljes szívemből egyet értek a cikk írójával.Akaratunkon kívül vagy néha azzal felesleges bosszúságot okozunk másoknak holott, ők nem is tehetnek a saját problémánkról.A közlekedésbe meg egyáltalán nem kellene hogy szerepet játszon a mindennepi problémánk.Sietünk,kapkodunk, utána kénytelenek vagyunk eltölteni esetleg órákat is a helyszineléssel ha épségben megúsztuk.Régi közmondás kicsit másként. Lassan járj, később érsz oda,de biztosan!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mazsola van Angliában is

A közlekedési szabályok szigorítását nemcsak Magyarországon „erőltetik", Nagy-Britanniában… Tovább olvasom