Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Baka István emlékoldal

Köszönet - 1995

"Azóta vezekeltem. Ha módom volt rá, leírtam, elmondtam: Baka István nagy költő. És igyekeztem megfelelően megindokolni véleményem. Elsősorban neki, hogy higgye el, nemcsak mondom, hanem tudom is."

Mandelstam stációi

"December 12-én hal meg egy Vlagyivosztok környéki tranzitlágerben. Éhen halt? A bűnözők ölték meg? Vagy csak feladta - ki tudja? Versei a táborokban is sokáig keringtek még, sokan merítettek erőt, vigaszt belőlük... "

XX. századi változat - 1992

"Az életmódunk a szellemi, kulturális javak megszerzésére irányult, nem pedig az anyagi javakra – persze az anyagi javakat is hiányoltuk, de nem az volt a döntő. Ez a fajta életmód olyan értelmiségi réteget alakított ki, amelyik nem találja a helyét egy olyan társadalomban, amelyikben az ügyeskedők, kalóz vállalkozók jelenléte a vadkapitalizmus korszakát jelenti."

Darvasi László: Hiányzik, pedig itt van

Darvasi László: Hiányzik, pedig itt van

"Tíz hosszú esztendeje adtuk vissza a barátunkat annak a részvétlen és dermesztő világnak, melyre nincs is szavunk. Különben pedig nem adtuk vissza. Van, hogy az embert, lepkézzen ki bár az utolsó lélegzet is az ajakai közül, nem lehet visszaadni. Nincs visszaadás, ő már a miénk."

Baka István szimpózium

A szimpózium szakmai tiszteletadás a mai magyar irodalom és a szegedi kultúratörténet egyik legfontosabb lírikusának. Halálának tizedik évfordulóján, a megemlékezés gesztusa mellett az életmű kritikus átgondolását is célozza a rendezvény.

A tanár - 1995

"Halálával most a hiányról írt egy fekete gránittömböt, egy megfejthetetlen metaforát, amiről csak azt tudjuk, hogy iszonyú a súlya, hogy egyszerűen: van."

Viktor Szosznora

"Túlfokozott költői és emberi öntudata mélyén mindig éreztem a mellőzöttség fájdalmát, s ma már tudom, sorai is ettől szikráztak fel gyakran, hiszen még találkozásunk idején is olyan írók, költők voltak az orosz irodalom "generálisai", akik Viktor barátomnak legfeljebb a csicskásai lehetnének."

Aki elment... - 1995

"Verskultúrája mögött ott munkált Baka nagy zenei ismerete is. Akárhol is írt, olvasott, meditált, de még baráti beszélgetés közben is, a zene szólt mellette. Szomorúan szép jelenet volt, haldoklásában is erre a zenére, kedves zeneszerzőire reflektál utoljára."

Baka Istvánról - 1995

"Igényes volt a Műre, amelyet fölépített. Kész életművet hagyott ránk, mégis tele börönddel hagyott itt bennünket, mint kedves Bartókja. Ezért különösen fájdalmas a búcsú."

Micimackó-változat

"Micimackó lelkére köd száll és a szívére keserűség, kényelmetlenül érzi magát és szégyenkezik, pedig csak belekóstolt az egyedüllét, a természettel való harmonikus összeolvadás gyönyörébe, amit se méz, se vajas zsemle, se felszínes baráti csevegés nem pótolhat..."

Zalán Tibor

"Nem véletlen, hogy Tibor annyi sikert aratott a szebbik nem körében. A rá jellemző fensőbbséges, mégis őszinte figyelem pontosan az, amire a nők vágynak. Hogy meghódítsák őket, de azért önmaguk maradjanak, hogy felragyogjanak - hacsak egy percre is - az okosan visszafogott férfiönzés tükrében."

Edzésben - 1988

A Kincskereső szerkesztőségében egy kávé mellett ülünk - ennél jobb, alkalmasabb kezdést nem tudok elképzelni, hisz Baka István oly régi ismerősöm, hogy az olvasó számára semmiféle egzakt bevezető leírást, jellemzést nem tudok megfogalmazni. Ilyen módon azzal kezdem, hogy megkérdezem: hogy vagy, erre ő azt mondja, hogy ugye nem a közérzetem érdekel. Ezzel túl is vagyunk a legelején.

(...) - 1995

"Ha eddig bárkit elveszítettem, aki barátságával közel állt hozzám, hosszú égiek elteltével lettem képes arra, hogy bárhogyan is leírjam magamnak őt."

Az emlékezés története - 1995

"Az emlékezés fájdalma idővel majd történetté szelídül, mely történet hitelét az ó szavai adják meg. S a dolgok rendje szerint most kezdetét veszi egy másik történet, de úgy volna jó, ha ó majd erre is emlékezhetne."

Hull a halálpuha hó - Tóth Bálint: Krisztinavárosi körmenet

"Ő vezeti le az estet, tőle kell engedélyt kérni pohárköszöntő mondására, s ezek a pohárköszöntők oly cirkalmasan-ékesek és terjedelmesek, hogy mire egyet-egyet végighallgatunk, minden gőz elszáll a fejünkből."

Hol van a hazánk? - Balla Zsófia: Eleven tér

"Zsófi emberi kedvessége, női bájával fűszerezett okossága, tartózkodó nyíltsága mindenkit megejtett, aki a közelébe került. Én addig a nevét se hallottam, de megismerkedésünk után őszinte érdeklődéssel kértem el a verseit."

A háromszögletű kalap. Manuel de Falla táncjátéka lemezen

"Egyáltalán, hogy találkozhattak, ki hozta össze a legnagyobbakat egyetlen városban, Párizsban? A Jóisten? Vagy csak az, hogy akkoriban vízum nélkül lehetett utazni bárhová, és Párizs nemcsak a kultúra világfővárosa volt, hanem a fillérekért bérelhető padlásszobáké is?)"

Ismeretlen Liszt-zongoraverseny Hungaroton-lemezen

"Azt hiszem, a franciák ugyanígy lehetnek Victor Hugo patetikus, de mindenkit felülmúlóan mesteri költészetével - egy modern francia mondta is, hogy : V. H. a legnagyobb francia költő, - sajnos - és a hangsúly a sajnoson volt!"

Sunlicht

"A lánynak megfájdul a feje. Hirtelen elhatározással kimegy a konyhába, kiszedi a szárítóból a tányérokat, az üvegtálakat, és sorra a földhöz csapdossa őket. Üveg- és porceláncserepek röpködnek, és ő diadalmas mosollyal tör szét mindent, mindent, ami erre az átkozott estére és egész elrontott életére emlékezteti."

Váltók között

"Tehát kiment ez a vasutas a pályatestet ellenőrizni Kelebiánál, pár lépésre a határtól. Csakhogy éppen a váltók között volt a lába, amikor a Puskin-expressz közeledése miatt hirtelen átállították, s az ő lábfeje közéjük szorult."

Halotti beszéd

"A sírásók vitték haza, amikor azon a napon az asztalra bukott; részegnek hitték, pedig agyvérzést kapott, de ezt csak a boncolás derítette ki. A csúnya földrajztanárnő nem engedte, hogy kórházba szállítsák; tudta, hogy úgyis reménytelen."

Válámi ván...

"És megvolt a mennyországunk is: a padlás. Ide csak ritkán engedtek fel, mert itt tárolták télen a sonkát, kolbászt, a diót is egy vesszőkosárban, meg mindenféle limlomot: kopott, behorpadt bőröndöket, összekötözött újságokat, régi ponyvaregényeket - egy akkoriban feledésre ítélt világ kultúrájának emlékeit; szentképekre is emlékszem, amelyek idekerültek."

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...