Békés megye hírek

2014.06.26. 21:21

Költözik a gyermekfalu - élő lánccal tiltakoznak a battonyainak

Orosháza, Battonya - Orosházára költözik a battonyai gyermekfalu, a városban nem egy helyen, hanem elszórtan vesznek házakat – derült ki a csütörtöki tájékoztatón. A rendezvényre eljött Karsai József battonyai polgármester is, bár nem hívták meg.

Kovács Erika

A battonyai gyermekfalu Orosházára költözésével kapcsolatban csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Orosházán, a polgármesteri hivatalban. A rendezvényt [namelink name="Gosztonyi Gábor"], az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa ügyvezető igazgatója és [namelink name="Zalai Mihály"], Orosháza alpolgármestere kezdeményezte.

Zalai Mihály bejelentette, néhány perccel a sajtótájékoztató előtt Orosháza képviselő-testülete egyhangúlag támogatta a battonyai SOS-falu Orosházára költöztetését. – Megtiszteltetésnek érezzük ezt a lehetőséget, ez a helyi oktatásügy, a kultúra, a sporttevékenység elismerése, lehetőség a további fejlődésre, új barátságok kötésére – mondta az alpolgármester.

Gosztonyi Gábor bemutatta azt az anyagot, amelyet az orosházi képviselőkkel is megismertetett. [namelink name="Szilvási Léna"], az alapítvány gyermekvédelmi programigazgatója arról beszélt, hogy a klasszikus gyermekfalvak fokozatosan átalakulnak. A változás Magyarországon a battonyaival kezdődik.

– Forradalmi lépés volt a második világháború után a gyermekfalvak létrehozása. Építészetileg is egységes létesítmények jöttek létre, szerte a világon. Mára megváltoztak a társadalmi körülmények. Ehhez szervezetünknek is alkalmazkodnia kell. Idejétmúlttá vált a gyermekfalvak túlvédett környezete, ezért az elmúlt húsz évben egyre inkább előtérbe került az integrált gyermekfalvak gondolata. Ilyen lesz az orosházi is – vázolta Szilvási Léna.

Játék mackó egy családi ház ablakában a battonyai SOS Gyermekfaluban 2014. június 26-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Játék mackó egy családi ház ablakában a battonyai SOS Gyermekfaluban június 26-án.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Gosztonyi Gábor bejelentette, nemzetközi pályázaton nyert forrást az alapítvány arra, hogy a gyermekfalut Battonyáról Orosházára költöztessék. Kiderült, hogy egy külföldi magánalapítvány finanszírozza majd a házak vásárlását és a hozzá kapcsolódó programot, de azt nem árulta el, melyik alapítvány és milyen összegű a támogatás. Hangsúlyozta, a döntésük végleges. 2015 nyarán költöznek Orosházára a családok. A pályázatban tízéves fenntartási kötelezettséget vállaltak.

Újságírói kérdésre, miszerint a tíz év letelte után Orosházáról is továbbköltöztetik-e a családokat, azt válaszolta, hosszú távban gondolkodnak. Ígéretet tett arra, hogy a költözés után nyilvánosságra hozzák az adományozó nevét és a vásárolt ingatlanok legfontosabb adatait.

– Battonyának köszönünk minden eddigi segítséget, hálás szívvel gondolunk majd a városra. Nem hagyjuk magára a települést. Több családmegerősítő, fejlesztő programot ajánlottunk fel. Többek között a tanodaprogram folytatását és nyári táborok szervezését – mondta az elnök.

Gosztonyi Gábor azonban azt sem rejtette véka alá, hogy a battonyai gyermekfalut el szeretnék adni. Mint mondta, a létesítmény akár lakóparknak, akár idősek otthonának is megfelelő lenne. – A költözésre vonatkozó döntésünk, épp a pályázat elnyerése miatt végleges, különben a gyermekfalut be kellene zárnunk, a felújítására nincs forrásunk. Ráadásul a hazai gyermekfalvak közül a battonyai fenntartása a legköltségesebb. Célunk, hogy a jelenleginél jobb életfeltételeket biztosítsunk a gyerekeknek, amihez egy nagyobb város, mint Orosháza, megfelelőbb – fogalmazott, de hogy mennyi pénzt remélnek a falu értékesítéséből, nem árulta el.

Karsait nem engedték be

Előzetes regisztrációhoz kötötte az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa a sajtótájékoztatón való részvételt. Karsai József polgármester neve nem szerepelt a listán, ezért az alapítvány munkatársai nem engedték be a tájékoztató helyszínére. – Ha előre tudom, hogy ki vagyok tiltva, akkor nem jöttem volna Battonyáról Orosházára – mondta Karsai. – Felháborítónak tartom, hogy a másik érintett település polgármestereként nem vehetek részt a tájékoztatón. Csak a véleményem szerettem volna elmondani és néhány kérdést feltenni. De ha bent nem, hát itt a folyosón mondom el a véleményem – adott hangot nemtetszésének Karsai József. – A Kádár-rendszerrel mentünk szembe, amikor 1986-ban felépítettük az első hazai SOS-falut. A battonyai emberek több ezer óra társadalmi munkát végeztek. Nekünk a szívünket veszik el, a lelkünket szakítják ketté, ha elviszik a létesítményt Battonyáról. Itt, Orosházán nem gyermekfaluban, hanem lakásotthonokban élnek majd a gyerekek! A battonyai emberek azt üzenik, hogy hamarosan élőlánccal tiltakoznak majd a gyermekfalu körül! Én magam pedig mind a 132 ország gyermekfalvainak levelet írok, és a nemzetközi vezetőséget is tájékoztatom arról, hogy mi folyik itt. Minket a gyerekek sorsa érdekel, az alapítványt pedig, úgy tűnik, csak a pénz – mondta felindulva Karsai József, majd kiment a polgármesteri hivatalból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!