Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A Fidesz korlátozni fogja a külföldiek földszerzését

Orosháza - A jövendő polgári kormány egyik első feladata lesz a külföldiek földtulajdonszerzésének korlátozása - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője egy sajtótájékoztatón pénteken Orosházán.
Elmondta: az új parlament első döntéseinek egyikével úgy fogja módosítani a földtörvényt, hogy a földtulajdonszerzést ismét helyben lakáshoz fogja kötni, és ez a változtatás megfelel az uniós normáknak is.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a hatályos szabályozás szerint 2011-től lehetőség nyílik a külföldiek számára a magyar földtulajdon megszerzésére, s ezt kívánják a választásokat követően úgy korlátozni, ahogy már az előző Orbán-kormány idején is működött.

Hozzátette: 2002 tavaszáig ugyanis a földtörvény értelmében a vásárlás során az elővásárlási jog sorrendjében az első helyre sorolták a helyben lakó gazdákat. Ezt a paragrafust azonban még a Medgyessy-kormány megalakulása előtt módosította a szocialista és liberális többség, és ezeket a gazdákat a "sokadik helyre" sorolta vissza.

Szerinte a helyben lakás előírása elegendő a magyar termőföld megvédésére, ugyanakkor nem tiltja, hogy egy dán farmer, ha Magyarországra költözik, akkor földet vásárolhasson magának.

"Napjainkban egy magyar állampolgár is vásárolhat földet Dániában, már ha odaköltözött" - jelentette ki.

A képviselő Orosházán egy olyan gazdatalálkozón vett részt, ahol a térség gazdálkodói arról tárgyaltak, hogyan lehetne a határ menti magyar gazdaszervezetekkel közösen olyan kárpát-medencei agrárstratégiát kidolgozni, amelyet azután közösen tudnának képviselni.

Deutsch Tamás ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió kiemelten támogatja a határ menti együttműködést, így az Erdélyben, illetve a Partiumban, valamint a Vajdaságban élő gazdák közösen is pályázhatnak fejlesztési forrásokra.

Jakab István, a Magosz elnöke ehhez hozzátette: a közösen kidolgozandó agrárstratégia lényege, hogy ismét egységes gazdasági térség jöjjön létre a külhoni gazdákkal együttműködve, mert mint mondta: "a vasútpályát ugyan felszedték a határ mentén trianon után, ám a folyókat és a levegőt nem tudták elcsatolni".

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2009. december 11. 16:39
    „Kivéve, ha nem gazdálkodni, hanem plázázni és kaszinózni, esetleg zárt luxus lakóparkot építeni akarnak a választott nép fiai! Lásd: Tiszasziget - Bodó - FIDESZ!”
  • 1. KolompárRómeó 2009. december 11. 14:41
    „Okos. Csak amíg a korábbi fidesz-kormány alatt nem voltunk EU-tagok, most már igen. És így nem csak a saját ötleteléseiket valósíthatják meg, hanem ezt passzintani kell az EU-s rendeletekhez is.

    Gondolom, az ellen nem akarnak fellépni, hogy magyar vehessen földet Romániában, Észtországban, vagy Németországban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békéscsabára látogatott a szlovák nagykövet

Azért látogatott a városba, hogy megismerje a helyi szlovákság helyzetét. Tovább olvasom