Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A gyulai polgármester egy forintért is odaadná az Almásy-kastélyt

Akár egy forintért is értékesítené a várfürdő melletti Almásy-kastélyt, csak valaki újítsa fel, és ezáltal teremtsen munkahelyeket a városban - mondta Perjési Klára (MSZP) polgármester, országgyűlési képviselő keddi gyulai sajtótájékoztatóján.
Elmondta: a műemléki környezetben található kastély már több mint hét éve üresen áll, a magyar állam tulajdonában álló, fokozottan védett épület hasznosításáért - bár már kétszer is meghirdették - senki sem jelentkezett. Hozzátette: nem véletlenül, hiszen például egy engedélyes terv legalább ötvenmillió, a felújításhoz kapcsolódó kiviteli terv több százmillió, maga a rekonstrukció több milliárd forintba kerülne.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az épület egyike annak a tizenkét magyar kastélynak, amely fokozott műemléki védelem alatt áll, ezért a befektető - akár tulajdonosként is - csak akkor kezdhetne bármit vele, ha megfelel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szigorú előírásainak. A kastély eladásához egyébként törvénymódosításra is szükség volna.

Perjési Klára szerint a kastélyt vélhetőleg turisztikai és kulturális célra lehetne hasznosítani. Korábban felmerült ugyan a szállodai célra való felújítás, de ahhoz, hogy gazdaságos kihasználtságú legyen, kiegészítő épületeket kellene felhúzni a telken. A KÖH pedig már korábban jelezte: a régészeti feltárások alapján elképzelhető, hogy török fürdő és dzsámi alapjai találhatók a föld alatt, így nem valószínű, hogy hozzájárulna újabb épület emeléséhez. Nem mellékesen: a régészetei feltárások is több százmillió forintba kerülnének.

Perjési Klára mindazonáltal abban bízik, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a KÖH és gyulai önkormányzat közösen előbb-utóbb megtalálja a megoldást a patinás kastély hasznosítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alkotmánybírósághoz fordult Pusztaottlaka önkormányzata

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Békés megyei Pusztaottlaka önkormányzata, mert egy… Tovább olvasom