Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Átadták az Orosházi Kórház új krónikus osztályát

Orosháza - Ellátási érdekre hivatkozva sem kaphatnak újra ideiglenes működési engedélyt azok a kórházi osztályok, amelyek a határidő lejártáig nem teljesítik a működéshez szükséges minimumfeltételeket - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki csütörtökön Békés megyében az Orosházi Kórház új krónikus osztályának átadásán vett részt.
A krónikus osztály új, nyolcvan ágyas épületét több mint 300 millió forintból alakították ki az Orosházi Kórházban. Az új osztályon emelt szintű ellátás is lehetséges. A beruházást a kórház és az önkormányzat részben saját erőből, részben minisztériumi forrásokból és külföldon élő, elszármazott orosháziak adományaiból finanszírozta.

Az osztály átadását követően az egészségügyi miniszter kérdésekre válaszolva elmondta: március végéig kiderül, hogy mely kórházak nyertek a minisztérium helikopter-leszállóhelyek építését támogató pályázatán. A szentesi Légimentő Bázis megépültével a Dél-Alföldön is megindult a légimentés, a kórházakban azonban nincsenek megfelelő leszállóhelyek, így a gépek most ideiglenesen kialakított leszállópályákon, vagy a kórházakhoz közeli repülőtereken szállnak le.

A súlyponti kórházak számában nem lesz változás, de áprilisban miniszteri rendelettel szabályozzák a működésükhöz szükséges feltételeket. A miniszter a Független Hírügynökség kérdésére válaszolva elmondta, jelenleg a kórházi osztályok 10 százaléka működik ideiglenes engedéllyel. Az ellátáshoz szükséges épület- és eszközállomány megteremtése a fenntartó önkormányzatok feladata. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, úgy az ellátás érdekére hivatkozva sem kapnak újra ideiglenes működési engedélyeket a kórházak. Az intézmények európai uniós forrásokra pályázhatnak, hogy az ellátáshoz szükséges minimumfeltételeknek eleget tegyenek, a minisztérium pedig struktúraváltásra ír ki pályázatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz nélkül orvosoltak Békés megye kórházaiban

Orosháza - Egy osztály kivételével már mindegyik állandó engedéllyel működik Békés megye… Tovább olvasom