Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Békésben kisebb a rendőrhiány, mint országosan

Az országos átlagnál magasabb, 93,6 százalékos a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományának "feltöltöttségi aránya" - közölte a megye főkapitánya, amikor találkozott a térség országgyűlési képviselőivel pénteken Békéscsabán.
Gyurosovics József elmondta: a megyei átlaghoz képest például Szarvason kevesebben dolgoznak, ám az évek óta tartó vizsgálatok azt mutatják, hogy oda kevesebb pályakezdő is jelentkezik.

A rendőri vezető a találkozó nyilvános részén válaszolt a képviselők kérdéseire, így például közölte, hogy a roma program keretében négy rendőrnek készülő cigány fiatal részesül tanulmányi ösztöndíjban, és friss híre szerint újabb két roma diák jelentkezett rendőrnek.

A megyei rendőrség jövő évi költségvetéséről közölte, hogy a Parlament már elfogadta a központi büdzsét, ám hogy ebből mennyi kerül Békésbe, arról még folynak az egyeztetések.

A létszámhelyzet alakulásával kapcsolatban jelezte, hogy számít a most 530 emberrel dolgozó határrendészi állományra. Románia ugyanis a tervek szerint a következő év végén, illetve az azt követő tavasszal csatlakozik a schengeni övezethez, így a megyét érintő határszakaszon megszűnik az ellenőrzés. Ezek a határrendészek a későbbiekben mélységi ellenőrzéseket fognak végezni, de megerősítik velük a határ menti kapitányságok állományát is. Nemcsak a személyi állományt, hanem a határrendészek infrastruktúráját, így a kirendeltségek, illetve az egykori orosházi határőr igazgatóság épületeit is meg akarja őrizni - mondta a főkapitány.

Karsai József MSZP) hozzászólásában nehezményezte, hogy nagy összegű bírságokat szab ki a rendőrség egy-egy szabálysértés miatt, és ezeket nem biztos, hogy ki tudják fizetni, vagy ha igen, akkor tovább mélyül a szegénység a térségben. A főkapitány "kicsit vitába szállva" a honatyával arra hívta fel a figyelmét, hogy a rendőrség jogalkalmazó. Ugyanakkor az, aki például vállalja, hogy rossz helyen parkol, számoljon a következményekkel is - tette hozzá.

Kisebb vita alakult ki a sebességmérés esetleges kiszervezésével kapcsolatban is. Babák Mihály (Fidesz) nem támogatja, hogy a rendőrség mellett más vállalkozások is végezhessenek ellenőrzést. Tóth Károly (MSZP) viszont azt hangsúlyozta, hogy a mérőberendezések automatikusan működnek, azokat kívülről nem lehet befolyásolni, ezért nem érdemes a jól felkészült rendőrökkel ezeket a feladatokat elvégeztetni, hiszen akkor hiányoznak a közterületekről.

A főkapitány jelezte, hogy Békésben kizárólag a rendőrség végez ellenőrzéseket, ráadásul a kisebb sebességtúllépés esetén meg is kell állítani az autóst, ami csak rendőri feladat lehet a továbbiakban is.

Babák Mihály szóba hozta az úgynevezett csicskatartással kapcsolatos anomáliákat. Mint mondta, egy-egy ilyen esetben legalább ötféle törvényt megsértenek a tartók, ám ellenük - a rendőrség kivételével - alig lépnek fel a hatóságok. Mint fogalmazott, komoly koordinációra van szükség a munkaügyi ellenőrző szervek, az adóhivatal, a rendőrség és az ügyészség, valamint a szociális terület munkatársai között, hogy megszűnjön ez a jelenség.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2009. december 04. 21:10
    „Mintha a lemond(at)ott bűnöző, drazsé elvtárs arról hazudozott volna búcsúbeszédében, hogy (természetesen neki köszönhetően) 1800-zal több rendőr lenne a közterületen! Meg hát a bűnözés folyamatosan csökken, MO a béke szigete, minket írigyel az EU a jó közbiztonságért.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

92 évesen is vezeti Trabantját egy tótkomlósi férfi

Tótkomlós - Egy 92 éves tótkomlósi férfi még mindig vezeti Trabantját; alapvetően bevásárlásra használja, mert már nem tud cipekedni. Tovább olvasom