Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Békésben már 23 embert telepítettek ki a belvíz miatt

Békéscsaba - Egy ötfős családot kellett kitelepíteni szerdán Vésztő községből a belvíz miatt, így Békés megyében már 23 embert költöztettek ki az életveszélyesnek nyilvánított ingatlanokból - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint az elöntések miatt tavaly decemberben Kondoroson és Csorváson összesen hatan voltak kénytelenek elhagyni az otthonukat. Az idén januárban négy embert a Békéscsabához tartozó Csabaszabadiból, szintén négyet Telekgerendásról, két-két helyi lakost pedig Elekről, illetve Mezőberényből telepítettek ki.

Szerdán Okányban is ki kellett volna költöztetni egy kétfős családot, ám ők a saját felelősségükre maradtak a házukban, így összességében 23-an hagyták el a lakóhelyüket december eleje óta Békés megyében - mondta Nagyné Paulik Krisztina megyei sajtószóvivő.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint többen nem szívesen hagyják el lakhatatlanná vált ingatlanjukat. Telekgerendáson hiába nyilvánították életveszélyesnek az egyik tanyai házat, idős lakója nem kívánt kiköltözni, annak ellenére, hogy a helyi önkormányzat biztosított neki és a családjának egy másik lakást.

Csorvás mellett, egy szintén tanyán élő idős férfi sem akar kiköltözni, igaz, a háza még nem veszélyes, ám a hatalmas sár miatt a tanyáját csak nagyteljesítményű traktorral lehet megközelíteni. Az önkormányzat ezért hetente szállít neki kenyeret és szalonnát, s gondoskodik a gyógyszerellátásáról is.

A megyei katasztrófavédelem munkatársai naponta keresik fel a veszélyeztetett területeken élőket, ám csak korlátozott jogosítványaik vannak, hiszen veszélyhelyzet kihirdetése nélkül csak kérhetik, s nem kötelezhetik a lakókat a kiköltözésre. A már említett telekgerendási, életveszélyessé nyilvánított tanya lakója írásban is nyilatkozott a polgármesteri hivatalnak arról, hogy a saját felelősségére továbbra sem hajlandó elhagyni lakóházát.

Az önkormányzatok igyekeznek mindent megtenni a belvízmentesítés érdekében. Völgyi Sándor, Kétsoprony polgármestere például személyesen irányította egy olyan szivattyú telepítését, amelynek segítségével a község egyik külterületi részéről próbálják elvezetni a belvizet. Mint az MTI-nek elmondta, december eleje óta különböző mértékben védekeztek az elöntések ellen, s eddig 3,5 millió forint értékben fordultak segítségért a belügyi tárca által kezelt vis maior alaphoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább áradnak a Körösök

A Fekete- és a Fehér-Körös kivételével a Hármas-Körös és összes mellékfolyója tovább árad - közölte… Tovább olvasom