Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Bírja a meleget a Békés megyei vízművek

Május óta ötször is harmincezer köbméter fölé ugrott a napi vízfogyasztás Békés megyében, ez 5-7 ezer köbméterrel haladja meg az átlagos nyári mennyiséget.
A kánikula miatt azonban semmilyen vízkorlátozást nem kellett elrendelni, sőt a családi házaknál tíz százalékkal kevesebb szennyvízdíjat fizetnek azok, akik locsolnak is. A kutak bírják a vízfogyasztást, annál is inkább, mert évek óta csökken a vízfelhasználás mértéke a megyében.

Békésben utoljára 1984-ben kellett locsolási tilalmat elrendelni nyáron, mivel a vízkivétel akkor meghaladta a kutak teljesítményét. Azóta hasonló eset nem volt - közölte Krisztován Anna, a Békés megyei Vízművek PR-munkatársa. Egy átlagos nyári napon 24, 26 ezer köbméter víz fogy Békésben, idén azonban májusban és júniusban egy-egy napon, júliusban kettőn, és augusztus elsején is meghaladta a napi vízfogyasztás a 30 ezer köbmétert. A csúcs július 16-án volt, akkor összesen 32 742 köbméter víz fogyott 33 Békés megyei településen.

Vízkorlátozástól nem kell tartani, hiszen a vízkutak teljesítménye szükség esetén jóval meghaladja a 30 ezer köbméter napi kivétet. Emellett tárolókapacitással is rendelkezik a vízművek. A tapasztalatok szerint az elmúlt tíz évben folyamatosan csökken a vízfogyasztás a nyári hónapokban is.

Egyrészt takarékosabbak a fogyasztók, másrészt több nagy vízfelhasználó üzem is megszűnt a megyében. A vízművek a nyári hónapokban a családi házaknál a locsolás miatt 10 százalék kedvezményt ad a csatornadíjból, hiszen az öntözésre használt víz nem kerül be a szennyvízhálózatba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hong Kongból is érkeztek versenyhajók az orosházi Eb-re

Orosháza - A robbanómotoros modellhajókkal három kategóriában versenyeznek a gyopárosfürdői tavon. Tovább olvasom