Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Felújították a 200 éves gyulai Bárdos-hidat

Gyula - Közel 70 millió forintból felújították Gyula első, immár 200 éves műtárgyát, a Bárdos-hidat - közölte a műszaki átadást követően a város szocialista párti polgármestere sajtótájékoztatón pénteken.
Perjési Klára elmondta: az egykor a Bárdos-éren átvezető híd helyén eredetileg fahíd állt, ám a megnövekedett forgalom, így például a postaúttá nyilvánítás miatt a vármegye úgy döntött, hogy szükséges végleges, immár téglából és kőből készültet emelni a víz fölé.

Hosszas tervezés után, végül 1808-ban adták át, de kisebb- nagyobb munkálatokat még a következő két esztendőben is végeztek rajta, ezért mondható most, hogy 200 éves a Bárdos-híd.

Az új átkelő egyébként csak néhány évtizedig vezetett át a Bárdos-éren, mert a mellékágat, amely Gyulavarsándnál ágazott ki, a Fehér-Körösből 1827-ben elzárták. Azóta csak árvízkor jut víz a mederbe, és a vízrendezés következtében a híd szárazra került.

A mostani felújítását a magyar állam teljes egészében finanszírozta, és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lebonyolításában, a műemléki szempontok figyelembe vétele mellett valósították meg. A rekonstrukció során nemcsak új burkolatot kapott a hídpálya, hanem gondoskodtak a csapadékvíz elvezetéséről, a híd alatti kerékpáros átjárhatóságról, de egy speciális eljárással csökkentették a nagy forgalom okozta rezgést is.

Így a Gyula egyik kapujának számító, megújult híd képes megfelelni a XXI. század által előírt közlekedési követelményeknek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csicskatartás ellen tüntet a Jobbik Szarvason

Szarvas - Vona Gábor lesz a szónoka annak a szarvasi demonstrációnak, melyen a csicskatartás ellen… Tovább olvasom