Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Készülnek az idei kolbászfesztiválra Békéscsabán

Kelet-Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai és kulturális fesztiváljává kívánják felfejleszteni öt év alatt a békéscsabai kolbászfesztivált - közölte a szervező cég nevében Ambrus Zoltán egy tájékoztatón szerdán, Békéscsabán.
Elmondta: idén 14. alkalommal szervezik meg a fesztivált október 28. és 31. között. A múltra visszatekintve elmondta: a kolbászfesztivál napjainkra Békéscsaba egyik védjegyévé nőtte ki magát, és legnagyobb turisztikai attrakciójává vált. Egy-egy évben 50-60 ezer látogató keresi fel a programokat, a vendégek 52 százaléka már nem is Békés megyéből, 10 százalékuk pedig külföldről keresi fel a programokat.

A külső mérések szerint a vendégek a fesztiválon átlagosan 15 ezer forintot költenek el, így a négynapos program komoly gazdasági hatást gyakorol a térség gazdaságára.

A csabai kolbászfesztivál az elmúlt esztendőben kiérdemelte a kiváló gasztronómiai fesztivál címet, s immár az a kérdés, hogyan lehet továbbfejleszteni a rendezvényt - mondta Ambrus Zoltán.

A szervező szerint a kolbászkészítés szezonális jellegét egész évre ki kell terjeszteni, új és nagyobb kapacitású helyet kell találni a rendezvénynek az eddigi sportcsarnok helyett. Mindemellett a vendégek számára nemcsak a szűkebb, hanem a tágabb értelemben vett idegenforgalmi lehetőségeket is ajánlani kell.

A közvetlen gazdasági hatásokról szólva elmondta, hogy a kolbászfesztiválnak köszönhetően mára 30-40 olyan kistermelő csoport is alakult a térségben, amely képes minőségi házikolbászt előállítani és értékesíteni.

A csabai kolbászfesztivál megihlette a felsőoktatásban tanuló diákokat is, hiszen eddig már 25 egyetemi, illetve főiskolai szakdolgozat készült a fesztiválhoz kapcsolódóan.

Hanó Miklós, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a város már készít egy pályázatot a fesztivál továbbfejlesztése érdekében. Siker esetén összesen 1,5 milliárd forintból a jelenlegi helyszín közelében, közel 53 hektáron olyan kolbászfalut és rendezvényteret építenek ki, amely képes befogadni a fesztivál hatalmas közönségét, ugyanakkor egész évben az érdeklődő turisták rendelkezésére áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Hármas-Körösben

Egy eddig ismeretlen személyazonosságú férfi holttestét találták meg a Hármas-Körös folyóban… Tovább olvasom