Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nem lesz határzár Battonyánál

Nem járult hozzá a rendőrség, hogy a tiltakozó dél-békési polgármesterek és a megváltozott munkaképességűek teljesen elzárják Battonyánál a magyar-román határt január elején - közölte Csanádapáca fideszes polgármestere sajtótájékoztatón szerdán Orosházán.
A térségi polgármesterek és az érintettek azért kívántak a határzárral nyomatékot adni álláspontjuknak, mert szerintük egy kormányrendelet miatt ellehetetlenült a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.

Fodor József elmondta, hogy csak Békés megyében,január elsejétől megközelítőleg 2000 megváltozott munkaképességű ember veszíti el munkaviszonyát, s ezzel számukra megszűnik a jövedelemszerzési lehetőség.

Emlékeztetett arra: korábban 55 megyei polgármester és mintegy 10 ezer lakos írta alá azt a tiltakozó petíciót, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy továbbra is finanszírozza a szociális foglalkoztatókat.

A vonatkozó kormányrendelet ugyanis - Fodor értelmezése szerint - 2010-től megszüntette a normatív támogatást, és ezeket a foglalkoztatókat pályázat írására kényszerítette. Mint mondta, a megyében - ismeretei szerint - több tíz önkormányzat, illetve foglalkozató pályázott decemberben, ám közülük szinte senki nem nyert.

Hozzátette: a pályáztatás első fordulójában elutasították a jobboldali vezetés alatt álló önkormányzatok, illetve az ilyen érzelmű vezetők irányítása alatt működő szociális foglalkoztatók dolgozatait, sőt a vesztesek további három évig nem pályázhatnak.

Fodor azonban úgy tudja, hogy a második fordulóban viszont már azok a szocialista orientációjú önkormányzatok nyertek, például Gyula, illetve Elek, amelyek eredetileg vagy nem pályáztak, vagy kihasználták az elutasított jobboldali pályázatok miatti pénzmaradvány kínálta lehetőségeket.

Példaként az általa irányított Csanádapácát hozta fel, ahol eddig 103 embernek biztosítottak ebben a formában munkát és jövedelmet, ám a már hivatkozott kormányrendelet alapján, a felülvizsgálati eljárás során, mindössze 17 személy maradhatott a rendszerben, míg a többiek már nem jogosultak szociális munkára. A település ennek ellenére pályázott, ám nem nyert. Fodor József felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt év nyarán még mindent rendben talált a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Csanádapácán, ám a decemberi pályázatukat már "szakmailag nem megfelelő" indoklással elutasították.

Dancsó József, Orosháza fideszes alpolgármestere, országgyűlési képviselő elmondta: a baloldali kormány nem tesz tanúbizonyságot megfelelő szociális érzékenységéről. Ezért már csak abban bízik, hogy a jövendő új kormány megsegíti ezt a foglalkoztatási formát, így a megváltozott munkaképességűek ismét jövedelemhez juthatnak e rendkívül hátrányos helyzetű térségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy cseppfolyós PB-gázt szállító teherautó

Gyomaendrőd - Felborult egy kilenc tonnás, cseppfolyós propán-bután gázt szállító teherautó szerdán… Tovább olvasom