Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Orosháza 380 millió forint kieséssel számol

Orosháza - Az orosházi önkormányzat, ha az eredetileg benyújtott törvényjavaslatot fogadják el, akkor csak a normatívák csökkenés miatt megközelítőleg 380 millió forint bevétel kiesésével számolhat - tájékoztatott a város alpolgármestere szerdán.
Dancsó József, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő és a parlament költségvetési bizottságának a tagja, elmondta: már végeztek számításokat, s ha a beterjesztett törvényjavaslatot fogadja el a ház többsége, akkor több mint 380 millió forint normatíva csökkentéssel kell számolniuk.

"Ez azt jelenti, hogy a városi kórház finanszírozásával együtt megközelítőleg 10 milliárd forintból gazdálkodó önkormányzatnak, az ilyen típusú bevételei 10 százalékáról kénytelen lesz lemondani" - jelentette ki.

A képviselő azt sem látja, hogyan alakul jövőre a személyi jövedelemadó helyben maradó része. Azt feltételezi, hogy az nominális értékben legfeljebb változatlan marad, ám - figyelembe véve az inflációt - reál értékben csökkenni fog. Orosháza költségvetésének meghatározó részét képezi az iparűzési adó is. Dancsó József arra számít, hogy az idei előirányzatot még teljesíteni tudják a város vállalkozói a tavalyi gazdálkodásuk alapján, ám mint fogalmazott, az már látszik, hogy jövőre lényegesen kevesebb ilyen típusú bevétel érkezik a kaszába az idén csökkenő ipari termelés és foglalkoztatás miatt.

Az alpolgármester, képviselő a legkritikusabbnak a közoktatás és a városi kórház finanszírozását nevezte. A kórházba a közelmúltban új menedzsment került, ám hiába a költségtakarékos intézkedések sora, még mindig havi 40 millió forint forráshiányt kell pótolnia a fenntartónak. Hasonlóan kritikus a város közoktatási intézmény rendszerének a működtetése is.

"Ha minden az eredeti kormányzati tervek szerint alakul, akkor, csak ebben az utóbbi ágazatban, megközelítőleg 200 millió forint kieséssel kell számolniuk jövőre. Dancsó József ezért azt gondolja, hogy a költségvetést vissza kellene vonni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázpalackok is robbantak a dobozi lakástűzben

Tíz év alatt második lakóingatlana vált a lángok martalékává Dobozon, özvegy Szabó Mihálynénak. Tovább olvasom