Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Sörteszt III.: Szentandrás a régió Münchene

Előző tesztünkben már pedzegettük a békésszentandrási sörvarázst, de most aztán az összes fajtát megkóstoltuk. A világos kapható szegedi boltokban is.
A Szegedtől egy órányi autóútra található kedvelt Békés megyei üdülőhelytől, Szarvastól pár kilométerre fekvő, ugyancsak Holt-Körös-központú nagyközség, Békésszentandrás nemcsak fürdőzési lehetőségeivel hívja fel magára a figyelmet, helyi készítésű söre is vonzerő lehet. Előző tesztünkben már megízleltük fekete sörkülönlegességüket, azóta kiderült, kisebb szegedi boltokban a világos fajta is fellelhető. Mivel mi nem elégedtünk meg ennyivel, a helyi mintaboltban (azaz kocsmában) szereztük be a teljes választékot.

Békésszentandrási Arany Korsó – ez tényleg egy helyi világos???

Egyik tesztelőnk azzal próbálkozott, hogy túl világos, de talán ő is érezte, hogy gyenge próbálkozás. Nehéz ugyanis fogást találni ezen a még szélesebb terjesztésre érdemes remeken, talán csak a finoman fogalmazva sem nyugati trendekhez simuló címke gyepálható, de, ugye, az sem a sörre vonatkozik. Kellemesen kesernyés, harmonikus íze, jól eltalált arányai mellett enyhe szénsavtartalma is itatja. Nem hiányzik belőle semmi, nem az jut róla eszünkbe, hogy jó, jó, de... Meglepett, elismerő bólogatás. A végigkóstolás után, a többi specialitás ellenére is, majdnem mindenki ehhez szeretett volna visszatérni, addigra már mindhiába. Általában két literes, nem túl bizalomgerjesztő, flakonos változata ismert, de üvegben is kapható. Ajánlatos megkóstolni, mert nem biztos, hogy a drágább, ismertebb magyar világos sörök lesznek a befutók a következő házibulin.

Értékelésünk: 5/4.7
Ára: üvegbetéttel együtt 410 Ft/1 liter
Alkoholtartalom: 4.5%

Békésszentandrási Arany Korsó
Békésszentandrási Arany Korsó

Békésszentandrási Fekete Korsó – egész estés fogyasztás = dimenzióugrás

Tartós fogyasztása esetén jelentkező pszichedelikus hatása bizonyított, már nem volt ismeretlen minden tesztelőnk előtt. Illata tipikus sötét sörös, de nem erős, ahogy az íze sem, ami meglepő. És pontosan ebben áll a titka. Nem émelyít, ezért hosszú távon iható. Viszont magas alkoholtartalma alattomosan, de biztosan üt be. Nincs túlhajtva a fekete sör kategória, nem az egyből érzékelhető brutalitásra hajt, inkább elegánsan, de határozottan indul harcba cseppet sem tiltakozó agysejtjeink ellen. Bár ismerőseink egy részének személyes kedvence, empirikus kutatásokon alapuló puszta jóindulatból figyelmeztetünk még egyszer: egész estés, nagy mennyiségű benyelése az alapvető társadalmi korlátok által meghatározott (ez nem minden esetben jelent megalapozottat is) morális értékek döbbenetes devalvációját idézi elő. És örüljön mindenki, hogy ezt ilyen virágnyelven írom le.

Értékelésünk: 5/4.5
Ára: üvegbetéttel együtt 500 Ft/1 liter
Alkoholtartalom: 7%

Békésszentandrási Fekete Korsó
Békésszentandrási Fekete Korsó

Gold Rose – bizarre et magnifique

Szinte vöröses színe máris különös élményt sejtet, de édeskés íze és durva alkoholtartalma aztán végképp egyetlen szót vált ki a tesztelőkből: bizarr. A konzervatívabbak szerint inkább rossz értelemben, míg az újra fogékonyak nem tudnak betelni az ízlelgetéssel. Van, akit gyömbérsörre emlékeztet, van, akit bármire, csak sörre nem. Különös remek ez, és bár valóban inkább édes, nem okoz olyasfajta csömört, mint fekete társa, az alább taglalt Black Rose. Csomagolásáról szinte ugyanaz mondható el, mint alant, ám a rózsák melletti szívecske itt inkább arra utal, hogy romantikus alkalmak érzelmi intenzitását erősen befolyásoló italról van szó. Mondhatni, a magyar sörök tokaji aszúja. Vagy nem mondhatni. De azért kifejező.

Értékelésünk: 5/4.4
Ára: 300/0.33 l – Békésszentandráson
Alkoholtartalom: 9%

Gold Rose
Gold Rose

Hogy teljes legyen a kép, idebiggyesztjük tehát a korábban tesztelt fekete különlegességet is.

Black Rose - elkerekedett szem, töményflash

Már a típusmegnevezés is különleges élményt sejtet: pezsgő jellegű szűretlen fekete sör. Jellegének és büntető alkoholtartalmának titka (az informatív csapos szerint): a sörélesztő által megbolondított italra még rádobnak egy pezsgőélesztő kezelést. 3 decis üvege is azt sugallja: ez nem alkalmas egy egész estés iszogatásra, inkább megkoronázza azt. Már annak, aki bírja. Habja: csoki mousse-ra emlékeztet. Már az első korty végigmelegíti a torkot, olyan, mintha vermutot töltöttek volna a kólába, van, aki szerint szénsavas Unicum, mások szerint konyakmeggyre hajaz.

Kicsit túl édes és a töményflash is néhányakat elriaszthat. Ahogy az ára és a divatból kiment címke a figyelmeztető vörössel és az artisztikus rózsákkal, nem is beszélve a helyesírási hibáról: Békészentandrás. A borokra jellemző műanyag borítás is jelzi a tetején: nem mindennapi termék, és aki megkedveli, az bátran ínyenckedhet vele egy világos sörökkel megtűzdelt estén.

Értékelésünk: 5/4
Ára: 500/0.33 l – nem szentandrási vendéglátó-ipari egységben
Alkoholtartalom: 9%

Hogy Békésszentandrás a régió Münchene? Meglehet, van benne címspecifikus túlzás. Az viszont kétségtelen, hogy termékeik nem csak azért szerethetőek, mert helyiek. Kóstoljon Ön is!

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. augusztus 22. 15:21
  „3. és emlékszel az első sörfesztiválokra amin még több száz sörfajta volt? Ott ittam málnásat meg barackosat is.
  Ma már nem erről szól. Nagyon hiányzik hogy a sörfesztivál ne a berúgásról szóljon hanem a kóstolókról.
  A grillfeszten is lehetett volna olcsó kolbászt grillezni és kóstolóként osztogatni.”
 • 3. joy 2009. augusztus 22. 07:33
  „Volt szerencsém sok év alatt EUrópa minden jelentőseb sörvidéként kóstolni, legemlékezetesebb a radebergi 1 hetes sörölés. Többszáz fajtával találkoztam eddig.

  Általában van jó a magyar sörök között is, mint gyenge sörökkel lehet találkozni neves vidékeken is.

  Ezek alapján mondhatom, jók a szentandrási sörök.
  Nagy kár, hogy Szegeden nincsenek söröldék.
  Vannak olcsó kocsmák 2-3 ugyan azon fajtával, és drága "Pub"-ok sznoboknak.
  A grillfeszt semmit érő, nem tudnak etetni-itatni.
  A sörfeszt eszméletlen ócska volt minimális választékkal extra áron, és "természetesen" csaltak, a korsók 4 dl-sek voltak -mint a grillfeszten is.
  :o(”
 • 2. flexsnake 2009. augusztus 21. 19:01
  „ez a kettő szar, kóstoltam. A szegedieket most eléggé reklámozza a rádió 88 is.”
 • 1. Picur904 2009. augusztus 21. 11:20
  „Tetszenek ezek a cikkek... :-) Lehetett volna hosszabb is... :-(
  Lesz még???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetek két keréken

A megszokottnál is több kerékpáros baleset történt szerdán Békés megyében - derül ki a megyei… Tovább olvasom