Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szarvas polgármestere folyamatosan jelezte a csicskáztatást

Szarvas - Szarvas város fideszes polgármestere szerint az önkormányzatnak nincs érdemi hatásköre a modern kori rabszolgatartás, vagyis a csicskáztatás ellen, ám ennek ellenére a lakossági jelzéseket folyamatosan továbbították a hatóságoknak.
Babák Mihály szerdai sajtótájékoztatóján Szarvason azt is elmondta: az elmúlt 5-6 évben folyamatosan érkeztek a jelzések a lakosság részéről, hogy egyesek úgy dolgoztatnak általában szociálisan és mentálisan leépült, rendszerint idős, nyugdíjas embereket, hogy a tanyájukon a legelemibb létfeltételeket is alig biztosítják számukra.

Az önkormányzatnak már egy vaskos dossziényi anyaga gyűlt össze ezekkel az ügyekkel kapcsolatban, s azokat minden esetben továbbították is az illetékes hatóságoknak, így az ügyészségnek, a rendőrségnek, az adóhivatalnak és a munkaügyi felügyelőségnek is. Szerinte ugyanis a csicskáztatások egyfelől bűnügyek, másfelől azonban sértik a hatályos munkaügyi adótörvényeket is.

A polgármester ugyanakkor nehezményezte, hogy az általuk továbbított lakossági észrevételekre éveken keresztül semmilyen választ nem kaptak a hatóságoktól.

Mint mondta, az utóbbi hetekben már lépett a rendőrség, hiszen razziát tartottak az érintett tanyákon, sőt az elmúlt héten már a munkaügyi felügyelőség és az adóhivatal is megjelent a városban.

A rendőrség által biztosított ellenőrzések híre azonban kiszivárgott, ezért az adóhivatal munkatársai adótitokra hivatkozva elvonultak a helyszínről.

Babák Mihály mindazonáltal abban bízik, hogy az önkormányzat folyamatos jelzései alapján mégis csak megszületik a szerinte kívánatos együttműködés a hatóságok között, és előbb-utóbb megszűnhet a csicskáztatás a városban.

Oltyán Sándor, Szarvas rendőrkapitánya a legutóbbi rendőrségi razziát értékelve elmondta, hogy vizsgálatot folytatnak személyi szabadság megsértése, valamint bankkártyával való visszaélés és okmányoktól való megfosztás miatt is.

A rendőri vezető egyébként hozzátette: évente 5-6 ilyen kiszolgáltatott embert juttatnak vissza a családjaikhoz, de sajnos az is előfordult, hogy már nem fogadták vissza őket.

Babák Mihály ezzel kapcsolatban kijelentette: a város szociális intézményei a maguk részéről mindent elkövetnek, hogy kimentsék ezeket az embereket, s ha az érintett személy egészségi vagy mentális állapota indokolja, akkor gyámhatósági eljárás alá is vonják őket.

Olvasóink írták

 • 4. florian70 2009. október 03. 09:53
  „4. 9349779 2009.10.02. 18:31
  Ott a pont!"Babák Mihály szerdai sajtótájékoztatóján Szarvason azt is elmondta: az elmúlt 5-6 évben folyamatosan érkeztek a jelzések a lakosság részéről, hogy egyesek úgy dolgoztatnak általában szociálisan és mentálisan leépült, rendszerint idős, nyugdíjas embereket, hogy a tanyájukon a legelemibb létfeltételeket is alig biztosítják számukra."Hát a Polgár Jenőnek azért vona mit csinálni .”
 • 3. dodó 2009. szeptember 30. 21:28
  „Négy férfit és két nőt tartottak fogva egy pápai házban a cigánybűnözők, és lopásokra kényszerítették őket. Az ország nyugati megyéiben üzletekből cigarettát, kozmetikumot, ruhát kellett lopniuk, de Borsosgyőrnél egy éjszaka alatt leszereltettek velük egy több mázsás transzformátort is. Ausztriában pedig leggyakrabban fémtárgyakat, főleg vörösrezet lopattak velük. A lopott holmit azonnal át kellett adniuk a velük tartó "felügyelőknek" - tájékoztatott a kapitány.

  A 46 éves B. P. és élettársa, a 44 éves L. A., valamint a nekik besegítő rokonok megdöbbentő körülmények között tartották fogva a szabadságuktól megfosztott embereket; testi, lelki terrort alkalmaztak a gyökértelen, részben hozzátartozók nélküli emberekkel szemben - tájékoztatott a bűnügy részleteiről Vida Gusztáv, a pápai rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Elmondta: verésekkel, éheztetéssel és az alapvető higiénés feltételek megvonásával "valamennyiük érdekérvényesítő képességét" felőrölték, elmélyítve bennük a szökés reménytelenségének érzését. Mint mondta: télen is fűtetlen helyiségben laktak, s csak lavórban, hideg vízben mosakodhattak.
  A rabként tartott két nő - amikor nem kellett lopniuk - mosott, főzött, takarított a fogva tartóikra, az ételekhez szükséges alapanyagokat azonban úgy kellett a pápai boltokban összelopniuk. Ők azonban csak ételmaradékot kaptak, de nem egyszer napokig is éheztek. Egy idős férfinak pedig másfél évtizeden át szedték el a nyugdíját, s még a feltétlenül szükséges gyógyszerére sem kapott pénzt - mondta Vida Gusztáv. A rabszolgasorsú emberek közül az egyik egyszer kiugrott az autóból, bemenekült az erdőbe, s ott napokig gombákon, bogyókon élt, mert a falujába nem mert haza menni. Egy nő is szökést kísérelt meg, ám emiatt csúnya verést kapott - mondta a nyomozó./Blikk/”
 • 2. sujokbálint 2009. szeptember 30. 14:54
  „Azért mert egy másik csoport érintett benne, amelyhez szintén nem lehet hozzányúlni ebben az országban.

  Egyébként meg ezek a drága cigánycsaládok csak munkát biztosítanak ezeknek a szegény öregembereknek, inkább meg kellene őket ezért dicsérni.”
 • 1. klj_54 2009. szeptember 30. 14:23
  „Erről többször volt riportműsor a Kossuth rádióban.
  Nekem fura gondolatom támadt: nem érintettek ebbe a parlamenti képviselők valamilyen formában?
  Ha nem, akkor miért nem tudnak érdemben (törvényhozással) lépni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztési tervek a gyulai várfürdőben

2,5 milliárd forintos fejlesztési projektre készül a gyulai várfürdő. Tovább olvasom