Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Tovább áradt a Hármas-Körös

A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt tovább áradt a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfőn.
A tájékoztatás szerint a Hármas-Körös vízszintje Szarvasnál két, Gyomaendrődnél három centimétert emelkedett az előző naphoz képest. Előbbi városban már 761, utóbbi helyen pedig 630 centiméter a vízoszlop magassága.

Emelkedett a Hortobágy-Berettyó vízállása is, hétfő reggelre Árvízkapunál három centimétert növekedett és elérte a 664 centimétert. A Hármas-Körösön Szarvasnál másodfokú, Gyomaendrődnél elsőfokú, míg a Hortobágy-Berettyón, Árvízkapunál szintén a legalacsonyabb szintű készültség mellett védekeznek.

A pangó vízállás és az oxigénhiányos víz miatt továbbra is harmadfokú vízminőség-védelmi készültség van érvényben ezeken a folyókon.

A csapadékos időjárás miatt, a korábbi tendenciákkal ellentétben a belvízzel elöntött területek nagysága 245 hektárral ismét növekedett és elérte a 6.845 hektárt Békés megyében. Az igazgatóság 13 működő szivattyútelepe egy nap alatt kétmillió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba. A május 7-én kezdődött védelmi periódus óta az átszivattyúzott víz mennyiség megközelíti a 80 millió köbmétert.

Az önkormányzatok közül még mindig elsőfokú készültség mellett védekezik az elöntések ellen Körösladány, Szarvas, Körösnagyharsány és Kondoros.

A meteorológiai előrejelzések szerint a térségben, illetve a folyók vízgyűjtőin átlagosan nyolc milliméter csapadékra lehet számítani hétfőn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőhegyes, a jég verte város

Pénteken déltájban tornádószerű vihar söpört végig Békés megye déli részén – főleg a Mezőhegyes és Battonya térségében. Riporterünk a hétvégén a helyszínen járt. Tovább olvasom