Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

100 ezres büntetést kaphatnak az egyenruhás gárdisták

Akár 100 ezer forintra is megbüntethetik majd azokat, akik a Magyar Gárda egyenruhájában mutatkoznak, mivel az mostantól szabálysértésnek minősülhet. Az erről szóló kormányrendelet kedden jelent meg és pénteken lép életbe - tudta meg a Magyar Televízió.
100 ezer forintos szabálysértési bírságot is fizethet péntektől az, aki a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda nevében lép fel, vagy a szervezet egyenruháját hordja - hangzott el a Magyar Televízió (MTV) Híradójában kedd reggel. A televízió szerint a kedd reggel megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a pénteken életbe lépő kormányrendeletet, amely a feloszlatott szervezetekről szól, és így többek között a Magyar Gárdára is vonatkozik.

A kormányrendelet szerint aki a gárda nevében lép fel, azt csinálja, amiért a bíróság feloszlatta a szervezetet, és ezért szabálysértést követ el. A szabálysértők elleni eljárást a rendőrség folytatja majd le.

Bírságra számíthat többek között az, aki a Magyar Gárda nevében rendezvényt szervez vagy például tagokat toboroz. A fekete nadrág, fehér ing és árpádsávos kitűző viselését nem fogják büntetni, de aki a gárda egyenruháját hordja, az már szabálysértést követ el - tudta meg az MTV.

Előzőleg szombaton a Szabadság téren tartott tüntetést a Jobbik, hogy tiltakozzon a Magyar Gárda egyesület feloszlatása ellen. A demonstráción - amelyen az MTI szerint két és fél ezren vettek részt - Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója bejelentette a Magyar Gárda Mozgalom újraalakulását.

Ekkor többen magukra öltötték a gárda egyenruháját: köztük volt Für Lajos volt honvédelmi miniszter, ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész. Ugyancsak magára öltötte a ruhát Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője.

A Magyar Gárda Egyesületet július 2-án oszlotta fel jogerősen a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. A Gárda az elsőfokú bíróság döntése ellenére is zavartalanul tartott gyűléseket. A vezetők akkor arra hivatkoztak, hogy az Egyesület és a Mozgalom nem ugyanaz, a gyűléseket pedig a Mozgalom tagjai tarják. Az ítélőtábla azonban az ítélet indoklásában erre utalva azt mondta: a Mozgalom az Egyesület szerves része, a döntés tehát a mozgalomra is kiterjed.

Olvasóink írták

131 hozzászólás
 • 131. vezír 2009. július 15. 17:12
  „moderálva off”
 • 130. flexsnake 2009. július 15. 16:16
  „Turult és szentkoronát égetni sem bűncselekmény, de mi ilyeneket mégsem teszünk. De gondolkodás nélkül a tifélék szlovák zászlót égetnek pesten. A probléma az hogy nem akartok beilleszkedni. Benneteket kell integrálni nem a cigányokat. Mert sokkal károsabb ez a fajta cselekmény. Sokkal.”
 • 129. flexsnake 2009. július 15. 16:14
  „Szegeden sem félnek jobban mint máshol.
  Van egy ingerküszöd amit ember nem lép át csak állat.
  Nem vagyok katolikus és nem szeretem a keresztény egyházat, de majd ha bemegyek egy templomba és belevizelek a szenteltvízbe nyugodtan le lehet nyilazni. Egy templomban vendég az ember, betartja az illemet, keresztet vet, leveszi a sapkáját. Vagy fent hagyja ha zsinagógába megy. Vannak dolgok amivel nagyon meg lehet sérteni másokat. Ilyen a cigányozás és a zsidózás.
  Ahogyan nem köpködöm a buszosokat se, még akkor sem ha az egyik rácsukja a fejemre az ajtót.
  Nem látsz fröcsögve óbégatni a marson hogy így cigányok meg úgy, még akkor sem ha napi szinten küzdök pár kisebbségi problémával.
  Ahogyan banki alkalmazottakat sem küldök el az anyjukba mert magas a hitelkamat.
  Van az az ingerküszöb amit ember nem lép át. Ez különböztet meg minket embereket az ösztönlényektől. Az ösztönlények bálványokat emelnek hogy imádják és alárendelnek másokat is ennek a világnak. Míg a ,,mifélénk" az ingerküszöbig hajlandóak őket kultiválni. Csaj ha már átlépték, akkor bizony elejét kell venni minden hasonló dolognak.”
 • 128. trainman 2009. július 15. 08:19
  „A diadalmas pozsonyi csata emlékére az évfordulón ünnepséget rendezett a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Honfoglaló eleink 907 júliusának első hetében a nyugati összefogással szemben vívták az ütközetet, amelyben a keleti frankok és a bajorok közös hadserege vereséget szenvedett. Ezzel a győzelemmel a magyarság biztosította törzseinek a Kárpát-medencei szállásterületet, azaz megteremtették a lehetőséget, hogy e területen létrejöhessen a magyar állam. Két éve, a csata ezerszázadik évfordulóján szegedi civilszervezetek a hadiesemény mementójaként emlékkövet, Árpád nagyfejedelemre emlékezve pedig emléktáblát állítottak az Árpád téren (mindkettő a szegedi Bartha András alkotása).

  Az idei megemlékezés szónoka, Fekete Pál történelemtanár beszédében az évszázadokkal ezelőtti sikeres összefogást állította példaként a maiaknak. Amikor megfogalmazta, hogy a horogkereszttel és a vörös csillaggal fémjelzett diktatúrák között nincs lényegi különbség, a helyszínre időközben kiérkező rendőrök felszólították: inkább arról beszéljen, amire a szervezők az engedélyt kapták, vagyis történelmi emlékbeszédet tartson, ne aktuális politikai értékelést. Hogy mi az aktuálpolitika a horogkereszt és a vörös csillag által szimbolizált eszmék elítélésében, azt nem közölték. A három fiatal rendőr egyébként elmondta, lakossági bejelentésre jöttek, valaki ugyanis arról értesítette őket, hogy a föloszlatott Magyar Gárda tagjai tüntetnek az Árpád téren. (Tán az ősmagyar viseletbe öltözött íjász hagyományőrzőket nézték gárdistáknak?)

  A 21. században, lám, mégsem érvényesül a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága. Egyenruhás rendőrök vizslatják a történelmi megemlékezők maroknyi csoportját, s ha úgy ítélik meg, félbeszakítják a beszédet, s annak tartalmát értékelik és kommentálják. De a problémának ez csak a leglátványosabb eleme. A mélyben sokkal égetőbb kérdések húzódnak. Például, hogy miért nincs hivatalos állami, önkormányzati, tudományos testületi megemlékezés is a magyarság 907. évi pozsonyi győzelmének évfordulóján. (Az ünnepség két éve, a kerek évfordulón is elmaradt.) Ennek oka a magyar őstörténet számos bizonytalan eleme vagy a szakképzett és műkedvelő történészek közötti viták sora? Nem valószínű. Inkább a magyar múlt dicső elemeivel van gond, vagy tán kifejezetten Árpáddal, a nagyfejedelem személyéhez és történeti szerepének értelmezéséhez tapadó rétegekkel. Ha napjainkban azt mondjuk, Árpád, legtöbbeknek az árpádsávos zászlók és jelképek jutnak eszükbe, amelyekhez hasonlót a német megszállás és a nyilas diktatúra idején, a magyarság történetének egyik legsötétebb időszakában is használtak. Ez azonban nem írja, nem írhatja felül vagy negligálhatja a magyarságot évszázadokig kormányzó Árpád-családhoz kötődő történeti és ideológiai tradíciót. Csak ismételni lehet a régi közhelyet: a múlttal szembe kell nézni, mégpedig politikamentesen.

  Szegeden azonban félnek. Félnek a hagyományőrzőktől, Árpád fejedelem emlékétől, a gárdistáktól. Sőt még Gyurcsány Ferenctől is. A szegedi nagyárvíz képeskönyve című, a városi elöljáróság gondozásában megjelent kötet újabb kiadásában ugyanis már nem szerepel Botka László szegedi polgármester (az MSZP egyik lehetséges kormányfőjelöltje) és Gyurcsány közös fényképe. A kommunista időket - és orwelli víziókat - idéző átszerkesztés és a pozsonyi csata emlékünnepségén a rendőri intézkedés önkéntelenül is eszembe juttatja a márciusi ifjak legelső követelését: "Kívánjuk a sajtó szabadságát, cenzúra eltörlését."
  Miklós Péter, történész-muzeológus”
 • 127. ClarkGriswald 2009. július 15. 08:10
  „Nem értem ezt a moderátort! Káromkodás nélküli, senkit nem sértő poén volt az előző hozzászólásomban. Van valami konkrét stratégia a moderálásra, vagy ez a DM-es moderátor hatásköre? Ebben az esetben javasolnám, hogy látogasson el az indexre, és olvassa el a felhasználói szabályt, és a moderálási alapelveket. Ott van tapasztalat, lassan már 15 éve működik a fórum.”
 • 126. Nostradamus 2009. július 15. 07:33
  „Na két balos, most döntsétek már el, melyikőtök idézete az igaz? Bár elismerem, hogy ez szinte lehetetlen, mert naponta változtatják a hülye rendeleteiket, csak hogy kreáljanak már valami alapot a jobbikosok elleni intézkedésekre. Komolytalan, szavahihetetlen, erkölcsi nulla egy társaság ez, ahol egy-két órahossza egy-egy rendelet érvényességi ideje, aztán visszavonják, hoznak egy másikat, aztán azt is, és így tovább. De mondom, javaslom a gondolatrendőrséget, mert elég sokan utálnak titeket, öltözettől függetlenül...:)”
 • 125. flexsnake 2009. július 15. 06:41
  „,,A fekete nadrág, fehér ing és árpádsávos kitűző viselését nem fogják büntetni, de aki a gárda egyenruháját hordja, az már szabálysértést követ el - tudta meg az MTV."
  Érint kb 10 embert :)”
 • 124. ClarkGriswald 2009. július 15. 00:06
  „Szerintem csak akarat kérdése megtanulni olvasni:

  " Az igazságügyi tárca szerint önmagában nem jogsértő, ha valaki a Magyar Gárda egyenruháját viselve, egyedül sétál az utcán. Nem jogellenes egy bejelentett demonstráción, csoportosan viselni az egyenruhát, ha más jogellenes cselekmény nem valósul meg. "

  Remélem mostmár nem lesz barna csíkos az árpádsávos tangád. :)”
 • 123. Nostradamus 2009. július 14. 23:55
  „Ekkora baromságot! Nem a bűnözőkkel kellene már foglalkozni ahelyett, hogy ki milyen ruhát vesz fel? Én pl. tökmindegy, miben vagyok, akkor is utálom ezt az országrontó rablóbandát, akik ma a Parlamentet bitorolják. Gondolatrendőrség nem lesz egyébként? Kellene már...:) És közeg urak, ha holnaptól árpádsávos bugyiban járok, akkor én bűnöző leszek?”
 • 122. ClarkGriswald 2009. július 14. 23:46
  „moderálva”
 • 121. Mignon 2009. július 14. 23:41
  „moderálva off”
 • 120. ClarkGriswald 2009. július 14. 23:40
  „Nem tudom de itthon állandóan a szélsőségek felé mozgunk.. pár éve még ezek a "rendpárti" emberek a fityiszt éltették, elfeledve azt a korszakot, amely legalább annyira volt velejéig korrupt, és diktatorikus, mint a mostani. Sajnos oltári nagyot csalódtam a SZDSZ-ben (bár soha nem szavaztam rájuk), pedig az elveik egy részével még talán azonosulni is tudtam volna. CSak hát kicsi ez az ország ahhoz, hogy a nagypolitikusok mutyiügyei ne derüljenek ki üzleti körökben, és miután észrevettem egy-két ügyet, ami már az én területemet is veszélyeztette, na akkor azt mondtam tele a pohár. Viszont összeesküvés elméletekkel csak az egyszerű parasztot lehet megvezetni, erre kiváló példa a jobbik, a gárda, a gárda 2.0, stb. Lehet izraelezni, zsidózni, cigányozni, de ez is csak ugyanannak a politikai stratégiának a része, ami mi csináltunk 2006-ban a kampányban: hülyére vettük a mieinket, BÁR!!! bár azért legbelül mi se hittük el az adócsökkentést, meg a dübörgő gazdaságot. Mégis bennünk volt még a tüske Viktor kirohanásaitól, és kormányzásától, és a jobbik rosszat választottuk.

  MOST mi van? Van egy halálra ítélt SZDSZ (ne aggódjunk lesz belőlük még pár év múlva, csak más néven). Van egy gyengécske, romjaiból építkezni próbáló MSZP (4-8 éves pihenőre küldve). Van egy öntelt, arrogáns, az országnak 11 éve csak ártó FIDESZ, akik nyilván kormányozni fognak, és megcélzom az első félévben közútálatnak fognak örvendeni a hívők haragjával, akik szembesülnek majd azzal, hogy ugyanezek a megszorítások csak folytatódni fognak, amivel a szocik próbálkoznak... Ja igen, és van egy jobbikunk, akik tulnyomórészt olyan szavazatokból álltak fel, akik -és ezt lássuk végre be- az ország legaljából tevődnek össze (lepukkant nyugdíjasok, alkoholista kocsmázók, hajléktalanok, kocsmapolitikusok, tanulatlan, renitens, iskolából kicsapott szélsőséges fiatalok, neonácik, antiszemiták, stb..). Ja és a fő csoport: AZOK, AKIK AZ ÉLETBEN ELÉRT KUDARCUKAT NEM ISMERIK BE, HANEM BŰNBAKOKAT KERESNEK A SAJÁT SZERENCSÉTLENSÉGÜK MAGYARÁZÁSÁRA. Na ez utóbbiakból rengeteg van Magyarországon, és ezeket nagyon jól megfogta a Vóna-Morvbai-féle összeesküvés elméletek láncolata.

  Ebből én köszönöm, de nem kérek. A hazaszeretetem másban nyilvénul meg, de ezt már többször kifejtettem.

  Amit hiányolok, egy olyan párt, vagy szerveződés, ahol a gazdasági problémákat gazdasági szempontból, a kissebbségi problémákat integrációval, az utcai bűnözést pedig a rendőrség megerősítésével, és respectjének visszaállításával oldanánk meg, hiteles, fiatal, NYITOTT politikusokkkal. A cigányságot nem akarnánk táborokba küldeni, a zsidókat nem bántanánk kollektíve, a magyarokat nem csak akkor fogadnánk el magyarnak, ha gárdista egyenruhát visel. Viszont a tilosban parkoló kigyúrt kopaszt, a rokkantigazolvánnyal visszaélő barmokat, a fehérgalléros bűnözöket, adócsalókat, számlával mutyizókat éppúgy DRASZTIKUSAN megbüntetném, mint a késelő cigánygyereket, és az uzsorás tolvajokat!

  Valami ilyesmire vágyok, de szerintem ehhez megint el kell telnie 4-5 évnek...”
 • 119. trainman 2009. július 14. 23:05
  „http://www.youtube.com/watch?v=dODd-i-krKE”
 • 118. trainman 2009. július 14. 23:02
  „http://www.youtube.com/watch?v=qN2wtZWlmDs&feature=related”
 • 117. Mignon 2009. július 14. 22:42
  „A cikk 100 ezer forintos büntetesröl szol.
  Nos, ide tartozik:

  A Magyar Köztarsasag New Yorki Fökunzulatusanak
  ( East-52 Street 217, New York City)
  van az USA-val szemben 125 millio USD adossaga!!

  Mondta egy new york-i magyar ügyved:
  -Jogilag, lehozom 15 milliora!
  De, 1,5 % -ot kerek.

  Erre, a budapesti kormany valasza:
  -Köszönjük, de nem!
  Van egy budapesti ügyvedi iroda, majd ök megcsinaljak!!

  Ja, de a jutalek = 40 % !!!!!!

  Szocialistak!

  Ma olvastam a Washington Post-ban, de a Magyar Hirlap is megemliti!!

  Sziasztok, es jo ejt Mmindenkinek!”
 • 116. trainman 2009. július 14. 22:40
  „http://ellenkultura.info/jobbik-video-angol-feliratokkal-terjeszd/”
 • 115. vezír 2009. július 14. 22:16
  „Flexikének küldöm a 114-et!!!!!!!!!!!!!!”
 • 114. vezír 2009. július 14. 22:14
  „moderálva”
 • 113. ZúzÓ 2009. július 14. 22:13
  „Hát ez az a nagy büdös demokrácia?
  Maholnap már engedélyt kell kérni hogy reggel milyen ruhát vehetek föl.
  Lesz külön erre a célra létrehozva egy bizottság ( az is csupa komcsiból)
  akik majd rámondják az áment hogy mibe mehetsz ki az utcára.
  Gratulálok hozzá..”
 • 112. Mignon 2009. július 14. 22:06
  „Minden magyar utleveleben a HUN(gry) benne van.

  New Yorkban, nemzetisegem miatt kaptam
  3 Hamburgert!

  Azt hittek "ehes" vagyok.............”
131 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jót tesz a laptop a magánéletnek

Tízből kilenc magyar azt mondja, hogy a laptopok és okostelefonok megjelenése kifejezetten jót tesz… Tovább olvasom