Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

10 határrendészt vettek őrizetbe a gyulai korrupciógyanú ügyében

A Szegedi Törvényszék katonai tanácsa elrendelte az előzetes letartóztatásukat.
Előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa azokat a korrupcióval gyanúsított gyulai határrendészeket, akiknek az ügyében péntek délelőtt megszületett a döntés; a katonai tanács várhatóan a korrupciós ügyben érintett összes határrendészről dönt a nap folyamán.
Nagy László hadbíró ezredes harminc napra helyezte előzetes letartóztatásba a határrendészeket, akiket bilincsben, vezetőszáron kísértek a kényszerintézkedésről döntő bírósági ülésre. A gyanúsítottak többsége arcát kabátjával, kapucnijával eltakarva érkezett meg a bíróság épületébe.

Tenke András ügyvéd az MTI-nek elmondta, védencét, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség egyik munkatársát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítja az ügyészség. A bűncselekmény büntetési tétele egytől öt, illetve kettőtől nyolc évig terjed - tette hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint tíz határrendész ellen indult eljárás. A megalapozott gyanú lényege szerint a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó rendőrök a gyulai határátkelőhelyen pénzt, illetve más juttatásokat kértek és fogadtak el a Magyarországra belépő külföldi kamionok vezetőitől.

10 határrendészt vettek őrizetbe a gyulai korrupciógyanú ügyében. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

A vesztegetési pénz általában 5 euró vagy 10 román lej volt, de előfordult olyan is, hogy nagy címletű pénz esetén a határrendész visszaadott. Arra is volt példa, hogy a kamion vezetője - pénz hiányában - kólát, kávét, csokoládét vagy más kisebb értékű fogyasztási cikket adott a határrendésznek.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön közölte, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítő tevékenysége során beszerzett adatok alapján indult korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt nyomozás. Az ügyészség felkérésére a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége elfogott két határrendészt, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei pedig további nyolc határrendészt előállítottak. Az elfogásokat követően több helyszínen tartott a főügyészség házkutatásokat, amely során az MTI információi szerint többek között számítógépeket foglaltak el.

Az MTI rendőrségi információi szerint az ügy miatt vonta vissza csütörtökön a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség vezetőjének és határrendészeti osztályvezetőjének kinevezését a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, ugyanakkor egyikük sem szerepel a gyanúsítottak között, csak beosztottjaik.

10 határrendészt vettek őrizetbe a gyulai korrupciógyanú ügyében


Tíz határrendészt vettek őrizetbe és hallgattak ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei a gyulai határrendészetnél csütörtökön nyilvánosságra került korrupciógyanú miatt - közölte pénteken a főügyészség.

A kihallgatáson valamennyi gyanúsított megtagadta a vallomástételt. Őket hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsítják.

A főügyészség közleménye szerint a megalapozott gyanú lényege szerint a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó, tíz határrendész szolgálatot teljesítő rendőr a gyulai határátkelőhelyen a Magyarország területére történő belépéskor pénzt, illetve más juttatásokat kértek és fogadtak el külföldi kamionok vezetőitől.

10 határrendészt vettek őrizetbe a gyulai korrupciógyanú ügyében. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

A vesztegetési pénz általában 5 euró vagy 10 román lej volt, de előfordult olyan is, hogy nagy címletű pénz esetén a határrendész visszaadott. Arra is volt példa, hogy a kamion vezetője - pénz hiányában - kólát, kávét, csokoládét, vagy más kisebb értékű fogyasztási cikket adott a határrendésznek.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön közölte, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítő tevékenysége során beszerzett adatok alapján korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást folytat a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó hivatásos rendőröket érintően.

Csütörtökön felkérésre a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége elfogott két határrendészt, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei pedig további nyolc határrendészt előállítottak. Az elfogásokat követően több helyszínen tartott a főügyészség házkutatásokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya indítványt tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására, amiről a nap folyamán dönt a Szegedi Törvényszék.

Az MTI rendőrségi információi szerint az ügy miatt vonta vissza csütörtökön a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség vezetőjének és határrendészeti osztályvezetőjének kinevezését a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, ugyanakkor egyikük sem szerepel a gyanúsítottak között, csak beosztottjaik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vokányi gyilkos volt élettársa 58 millió forintra perli az államot

A rendőr megölte a nő férjét 2000-ben, a volt élettárs most pénzt követel, mert vele szemben… Tovább olvasom