Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

10 milliárd forint a BKV-nak beruházásokra

Idén is kap 10 milliárd forintot a BKV a fővárostól beruházásokra - az előterjesztésről csütörtöki ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés.
A közgyűlés - felterjesztési jogával élve - kezdeményezi az igazságügyi miniszternél a BKV-pótdíjak elévülési idejének egységes jogi szabályozását. Jelenleg az autóbusszal, trolibusszal és villamossal végzett személyszállítás esetében ugyanis egy év a pótdíjazás elévülési ideje, a földalatti vasút, a metró, a fogaskerekű és a HÉV esetében viszont öt évig lehet a követeléseket behajtani.

A közösségi közlekedés támogatására szánt 10 milliárd forintból a BKV a tervek szerint 4,6 milliárdot fordít járműfelújításra és korszerűsítésre, 1 milliárdot metrószerelvények cseréjére, további 2 milliárdot pedig infrastruktúra-fejlesztésre. Mozgólépcső-felújításra 500 millió forintot terveznek, európai uniós projektek önrészére 650 milliót és 1,3 milliárd menne villamospálya-rekonstrukcióra, amelyből a többi között a 17-es, a 21-es és a 37-es villamos pályáját újítanák fel az idén.

Jelenleg az autóbusszal, trolibusszal és villamossal végzett személyszállítás esetében egy év a pótdíjazás elévülési ideje, a földalatti vasút, a metró, a fogaskerekű és a HÉV esetében viszont öt évig lehet a követeléseket behajtani. Ez az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint visszásságot okoz. A Fővárosi Közgyűlés ezért - felterjesztési jogával élve - kezdeményezi a vasúti személyszállítási szerződésekről szóló kormányrendelet módosítását. Ha a kormány is támogatja a javaslatot, járműtípustól függetlenül egy év alatt évülnének el a BKV pótdíjai.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki nem beteg, ne szedjen gyógyszert

Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy indokolatlanul senki se… Tovább olvasom