Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

10 milliárd forinttal emelte az MFB a panelprogram hitelkeretét

Megemelte 10 milliárd forinttal az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a panelprogram hitelkeretét, aminek révén újabb 30 ezer panellakás felújítása válik lehetővé.
A bank közleménye szerint az emelés módot ad arra is, hogy a kedvezményes hitelből az ez évben meghirdetett zöld beruházási rendszer keretében elbírálásra kerülő panel pályázatok is támogathatók legyenek. Az MFB 2005-ben hirdette meg az állami és önkormányzati pályázatokhoz kapcsolódó panelprogramját. A panel plusz hitelprogram 20 milliárd forintos keretösszegét teljes egészében lekötötték azok a lakóközösségek és önkormányzatok, amelyek "Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatása" elnevezésű pályázaton támogatást nyertek, és a hitelből a pályázathoz szükséges saját erőt biztosították. Az MFB mostani döntésével a hitelprogram keretösszegét megemelve, lehetővé teszi, hogy olyan lakóközösségek is hozzájussanak a kedvező hitelhez, amelyek pályázata elbírálás alatt áll, vagy csak most tervezik lakóházuk energiamegtakarítást eredményező felújítását.

A hitelprogram és a pályázat feltételei egymásra épülnek. A két forrás együttes felhasználása biztosítja, hogy az önkormányzatok, a lakásszövetkezetek és a társasházak tulajdonostársainak közösségei saját erő nélkül, kizárólag állami támogatásból valósítsák meg a lakóházak energia-megtakarítást eredményező felújítását. A piaci viszonyokhoz képest jóval kedvezőbb árazású MFB, jelenleg 3,25-4,25 kamatú forinthitel a legalacsonyabb költséggel teszi lehetővé a beruházás kivitelezését - áll a közleményben. Az MFB számítása szerint a kedvezményes hitel igénybevételével több mint 65 ezer lakás, az iparosított technológiával épült lakásállomány 8 százalékának a felújítása valósul meg. Ez mintegy 64,5 milliárd forint értékű beruházást generál az építőiparban. Az MFB nemcsak lakóközösségek és önkormányzatok, hanem 2007 óta magánszemélyek energia megtakarítást eredményező beruházásaihoz is biztosít pályázati forrás mellé is igényelhető kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget.

Az idén a kamatfizetési gyakorlat egységesítése érdekében változott a hitelprogram ügyleti kamatának megállapítására vonatkozó feltételrendszer. A hitelprogram keretében igényelhető összeget a naptári negyedévhez igazított kamatozással nyújtja a bank. Ezt a kamatperiódust az MFB-hez 2009. október 1-jén és az azt követően beérkezett refinanszírozási kölcsönkérelmekre kell alkalmazni - tartalmazza a közlemény.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. október 06. 21:35
    „Dehogy, csak jönnek a választások.”
  • 1. rozator 2009. október 06. 17:36
    „A piszkos komenisták szórják a lóvét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint kora reggel

A forint kedd reggel kissé tovább erősödött az euróval szemben, a bankközi devizapiacon 267 forint… Tovább olvasom