Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

10 milliárddal többet kapnak a háziorvosok

10 milliárd forinttal több állami finanszírozást kapnak idén a háziorvosok - erről döntött szerdai ülésén a kormány.
Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: ezt az összeget jövőre is biztosítják. Az elfogadott kormányrendelet részletesen meghatározza, hogy az alapellátó orvosok mely díjai milyen mértékben emelkednek, és milyen szolgáltatásokért kapnak majd plusz juttatást. A háziorvosok június 1-től, április 1-ig visszamenőleg kapják meg a megemelt összegeket.

A szerdán elfogadott kormányrendelet szerint a háziorvosok 50 forintot kapnak minden betegük tb-jogviszonyának ellenőrzése után. Székely Tamás elmondta: nem kell attól tartani, hogy a háziorvosok esetleg olyan ellenőrzést is elszámoltatnának, amikor nem is találkoztak betegükkel. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak megfelelő ellenőrzési technikája van arra, hogy csak akkor fizessen, ha valóban volt orvos-beteg találkozó - tette hozzá.

47 százalékkal emelkedik a háziorvosi praxisok fix díja is. Tehát csaknem másfélszeresére nő az az összeg, amit az alapellátók azután kapnak, hogy mekkora területet látnak el, illetve amit rendelőjük működtetésére költhetnek. A betegek után több kártyapénzt kapnak azok az orvosok, akiknek több szakvizsgájuk van, és azok is, akik több egészségügyi szakdolgozót alkalmaznak. A kormányrendelet a házi gyermekorvosok és a házi fogorvosok plusz javadalmazását is szabályozza.

Székely Tamás elmondta: a szerdai kormányülésen arról is határoztak, hogy negyedévenként felülvizsgálják azt az összeget, amelyet egy-egy kórház, illetve rendelő bizonyos ellátásokra költhet, tehát a teljesítményvolumen-korlátot. Ha a felülvizsgálatnál kiderül, hogy az egyes intézményeknél nem megfelelő a megszabott határ, átcsoportosítják az összegeket - tette hozzá.

Miután április 1-vel megszűnt a vizitdíj, a háziorvosok azt követelték a kormánytól, hogy pótolja kiesett bevételeiket. A kompenzációról még Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter kezdte meg a tárgyalásokat. Április 15-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megbízta Székely Tamást, aki akkor még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója volt, hogy folytassa az egyeztetéseket az alapellátók képviselőivel. A jelenlegi miniszter meg is állapodott a praxisok hosszútávú finanszírozásáról, ezt az egyezséget rögzíti a szerdán elfogadott kormányrendelet.

Olvasóink írták

 • 10. egészséges 2008. május 23. 09:37
  „Tiz éve nemlátott a háziorvosom ,jó kis lóvét eltehetett a betegkártyám után !!Meg kitudja mennyi gyógyszert stb.irhatott fel a nevemre!!”
 • 9. miracle 2008. május 22. 15:36
  „Birkás
  Okostojás Éger azt hazudta, hogy a vizitdíj jelentéktelen bevételt hoz. Utána fröcsögve követlete a pótlást. Menjél, fizesd!”
 • 8. Tűzimádó 2008. május 22. 09:29
  „Sok hülye igenes szavazó!
  Lehet menni a kasszához és csengetni a 10 milliárdot.
  Szegény "létmines" dokik...... ugye hogy hiányzik a lóvé........!
  Rúgjátok tökön Éder elvtársatokat.”
 • 7. bespin 2008. május 21. 21:30
  „Verték a tam-tamot, hogy mi lesz az amortizációval, hogyan lesz ezen dolgok kikompenzálása??
  Milyen amortizáció ér egy háziorvost? Fülzsíros lesz a phonendoscope??? Sterilizálót 10-15 évig lehet használni, EKG nem mindnek van,de ha igen akkor az is kibír minimum 10 évet stb.
  Nekem is van amortizációm:
  -kopik a lakásom fala,festeni kell
  -tönkre mehet a számítógépem, kell új helyette
  -csőtörés
  -elektromos probléma stb.
  Nekem ki a f@sz fizeti ki ezeket a költségeket!!!!!!Senki, én magamnak termelem ki.
  Ja és a legtöbb már bt., kft. stb. -ben nyomja az ipart, ott lehet amortizálni, költséget elszámolni, adóalapot csökkenteni ilyen-olyan módon.
  Na menjenek a p.............ba.
  Mondjuk a fogorvosnak, annak van jelentős költsége, de nem a háziorvosnak.”
 • 6. spiler 2008. május 21. 20:10
  „A TÖBBI EMBERNEK NEM JÁR PÉNZ.............FIZESSENEK ADÓT A PARASZOLVENCIA UTÁN.........HA MÁS ELFOGADJA AZ KORRUPCIÓ NEKIK MEG LEHET............EZ MAGYARORSZÁG........A SZAKMÁJUKAT RAJTUNK,SZÜLEINKEN,NAGYSZÜLEINKEN TANULTÁK A SZAKMÁT.......MIVAN A TÖNNI DIPLOMÁSSAL NEKIK NMJÁR........NA ÉS A TÖBBI EMBER.......”
 • 5. Birkás 2008. május 21. 19:53
  „Adócsaló Veres a népszavazás előtt azt hazudta, hogy nincs pénz a vizitdíj pótlására, ha a népszavazás eltörli azt.”
 • 4. Dr Bubo 2008. május 21. 19:41
  „Ezzel csak az a baj hogy vizitdij előtt az ötszörösét vették el az orvosoktól. még 10 évvel ezelőtt is jobban boldogultak mint most.”
 • 3. 1 vélemény 2008. május 21. 19:31
  „maci52,remélem,te " igennel" szavaztál! Most veletek fizettetném ki ezt a pénzt.”
 • 2. Béjla 2008. május 21. 19:05
  „Az orvosok azt mondták hogy a vizitdíj szar, nincs belőle bevételük, felesleges és rossz. Aztán amikor a népszavazás után a kormány eltörölte akkor elkezdtek bégetni, hogy jaaaaaaj tönkremennek és azonnal pótolják a kieső pénzt, azonnal.

  Megkapták. Feleslegesen. Látott már valaki csóró orvost? ÉS csóró beteget?”
 • 1. maci52 2008. május 21. 18:33
  „A választás szele!Megint beetetik a népet,utána cumi.Hisz még valaki ezeknek a kocsi utódoknak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti töltésen találták meg az eltűnt lány holttestét

Egy vasúti töltésen találták meg annak a 17 éves lánynak a holttestét, akinek eltűnését még kedden… Tovább olvasom