Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

10 millió fontért őrzik az utolsó Harry Potter-kötet titkát

Biztonsági őrök magánhadserege, műholdas nyomkövető technika, drákói szigorúságú titoktartási kötelezvények sora vigyázza az utolsó Harry Potter-kötet végső titkát. A brit kiadónak a szigorú védelem becslések szerint 10 millió fontjába, vagyis mintegy 3,7 milliárd forintjába kerül.
A Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter és a halálos szentek) címet viselő hetedik részt szombaton, helyi idő szerint éjfél után egy perccel kezdik árusítani Nagy-Britanniában, de a hivatalos brit kiadó, a Bloomsbury aggódik, hogy idő előtt kiszivárog a könyv csattanója.

A The Sunday Telegraph beszámolója szerint jelenleg az egész világon "hozzávetőleg húszan" tudják, hogy a szerző, Joanne K. Rowling milyen végső sorsot szán az általa kitalált varázslótanoncnak. Köztük van maga az írónő, valamint a könyv szerkesztői és illusztrátorai is.

A legnagyobb vasárnapi brit konzervatív napilap úgy tudja: az amerikai változathoz szükséges kéziratot a könyv amerikai kiadójának jogi képviselője saját kezűleg vitte Londonból New Yorkba, és a repülőúton végig az iratcsomót rejtő dosszién ült.

A nyomdai dolgozókat azonnali kirúgással fenyegették meg, ha akár csak egy betűt is kiszivárogtatnak az utolsó epizódból, sőt egyes helyeken azt is megtiltották, hogy a nyomdászok mobiltelefonokat és uzsonnacsomagot vigyenek be munkahelyükre.

A Bloomsbury országszerte több bombabiztos raktárhelyiséget bérelt, kutyás őrökkel, akiknek órabére 30 font (10 ezer forint).

Az igazi biztonsági hadművelet azonban kedden indul, amikor a Bloomsbury elkezdi kiszállítani a könyveket a boltokba. A kiadó által bérelt teherautókat műholdas nyomkövető berendezésekkel szerelték fel - egyenként ezer fontért -, amelyek azonnal jelzik, ha a jármű eltér a kijelölt útvonaltól.

A könyveket mindemellett lepecsételt raklapokon szállítják, amelyeken riasztók vannak, megakadályozandó, hogy bárki babrálhasson a zárakkal. Az árusító boltoknak súlyos kártérítési záradékokat tartalmazó szerződésben kellett vállalniuk, hogy a kiszállított példányokat a határidőig "biztonságosan elzárt, lelakatolt" helyiségben tárolják, és a könyvekbe még az alkalmazottak sem olvashatnak bele.

A korábbi hat epizód megjelenését is jelentős biztonsági intézkedések előzték meg, a mostani "készültség" azonban minden előzőt felülmúl. Ez nem véletlen: a két éve kiadott hatodik Potter-kötet, a Harry Potter és a félvér herceg tartalma többször is majdnem kiszivárgott. Tavaly ítéltek négy és fél év börtönre egy biztonsági őrt, aki kilopott példányokat akart értékesíteni két brit bulvárlapnak, és az alkura látszólag ráálló egyik újságírót - miután kiderült, hogy a lapok már értesítették a rendőrséget - kis híján lelőtte.

Joanne K. Rowling, a szerző egyes értesülések szerint számos levelet kapott az elmúlt hetekben, amelyek küldői arra kérik: csak nekik fedje fel a könyv végét, mert halálos beteg rokonuk esetleg nem éri meg a szombati megjelenést...

A csattanóról egyelőre annyi sejthető, hogy Rowling az utolsó epizódban két főszereplőt is "megölt", és most mindenki lélegzetvisszafojtva várja, nincs-e köztük maga a címszereplő varázslótanonc, Harry Potter.

A londoni fogadóirodák gyanítják, hogy esetleg valami kiszivároghatott, mert a hétvégi brit sajtóértesülések szerint az utóbbi napokban sokan komoly összegeket tettek fel arra a változatra, hogy Harry öngyilkos lesz a sztori végén. A cégek ezért már nem kínálják nyereményeséllyel ezt a fogadási lehetőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felüljáróról vetette a vonat elé magát egy 19 éves fiú

A felüljáróról vetette a vonat elé magát, és meghalt egy 19 éves fiú a fővárosban. Tovább olvasom