Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

10 órán át tárgyalhatja a Ház a korhatár előtti nyugdíjak megszüntethetőségét

Az Országgyűlés ma tízórás vitakerettel tárgyalhatja azt a kormánypárti alkotmánymódosítási javaslatot, amely alapján a korkedvezményes nyugellátás csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé válhat. A parlament napirendjére kerül még emellett a költségvetési csalás tényállásának kabinet által kezdeményezett bevezetése is.
Lázár János és Balsai István fideszes képviselők pénteken terjesztették az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatukat, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.

A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

A Ház emellett ma foglalkozhat a büntető törvénykönyv (Btk.) kormány által javasolt kiegészítésével, amely két új tényállást: a költségvetési csalást és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti jutatással való visszaélést vezet be. A kabinet indoklása szerint erre a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések csökkentése miatt van szükség. A Btk. módosítása után két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók ezen bűncselekmények elkövetői.

A parlament elé kerül továbbá a kormány lakásszövetkezetekről, valamint társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezése is. Ez alapján a bíróság ügygondnokot rendelhetne ki, ha a lakásszövetkezet tagja nem veszi át fizetési felszólítását, míg végrehajtás esetén a végrehajtó is megtehetné ugyanezt.

Olvasóink írták

 • 5. félnótás 2011. május 17. 20:53
  „1. Saturnus
  Persze, hogy találkozkak rendőrökkel!
  "lézer" Jani elcapott ergy biciklist 2-3 éve.
  (gondolható, hogy a város is beszált a kárenyhítésbe?)
  Balsai egy az egyben durrant egy szembe jövő autóval, mit ad isten nem a saját sávjábasan.
  Nem fújta (!!!!) mega szondát, mondva mentelmi jog védi, és különben is náthás.
  (ezek minden híradásban szerepeltek)”
 • 4. Jozsoci 2011. május 17. 11:54
  „Teljhatalom van, bármit megtehetnek.”
 • 3. Larsson 2011. május 17. 11:53
  „Na nézzük mennyire tökös a kdnp...

  Vagyis hamar kiderül mivel zsarolták meg a nagyobbik kormánypártot. Gyanús, hogy az oktatási hülyeségüket, meg a vasárnapi boltbezárásokat dobták be, cserébe ezért... :((((((((((((”
 • 2. lidocain 2011. május 17. 10:25
  „kíváncsi a kormány,hogy meddig lehet elmenni?... még el lehet. amig nem késő.”
 • 1. saturnus 2011. május 17. 09:07
  „Lézer lázár és balsai szokott rendőrökkel találkozni,láttak már rendőrt,tudják hogy néznek ki a rendőrök,felismerik őket? Nagyon bátor emberek! Lehet,hogy "szupermen"-ek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok - Ma kezdődik a sorozattámadás bizonyítási eljárása

A galgagyörki támadás sértettei tanúinak meghallgatásával ma kezdődik a romák elleni, hat halálos… Tovább olvasom