Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

10 százalékkal emelkedhetnek az élelmiszerárak 2008-ban

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank előrejelzése szerint jövőre 3,5 százalékkal bővül a magyar gazdaság. Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank 2,4 százalékos a kormány pedig 2,8 százalékos növekedést prognosztizál.
A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank előrejelzése szerint jövőre 3,5 százalékkal bővül a magyar gazdaság, 1 százalékkal nőnek a reálbérek, éves szinten pedig 5 százalék körül alakul az infláció.

Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank 2,4 százalékos növekedést vár, ami alulmúlja a pénzügyi kormányzat 2,8 százalékos prognózisát.

A GKI összegzése alapján a növekedés egy része az ezévi agrárveszteségek ellentételezése lesz, így az idei 10-15 százalékos visszaesés után jövőre átlagos időjárás esetén 10 százalékos növekedés várható az ágazatban.

Az előrejelzés szerint a közösségi szolgáltatásokban jövőre még mérséklődik a GDP, de az ideinél már kisebb ütemben.

Az élelmiszerárak 2008-ban is csaknem 10 százalékkal emelkednek. A háztartási energiahordozók ára 7-8 százalékos mértékben növekszik. Mérséklődik a tartós fogyasztási cikkek árszintje, és stagnál a ruházati termékeké.

A bruttó keresetek a versenyszférában 7,5 százalékkal, a költségvetési szektorban 6,5-7 százalékkal emelkednek. A reálbér a költségvetési szektorban alig több mint fél, a versenyszférában pedig másfél százalékkal nő.

Olvasóink írták

 • 4. triatlonos 2007. december 27. 17:02
  „Senki nem bántja a gazdákat. De a tavasz vizválasztó lesz az életükben, mert eldöntik, hogy továbbra is kemény veszteségeket termelnek, vagy abbahagyják. A kormány célja az utóbbi! De csak annyit termel, ami a család feltétlen megélhetéséhez szükséges, mert bizonyos terméket nem vesz a boltban. Családom is az EU-s átlagot - 19 ha - meghaladó területen termel, de alkalmazkodva a körülményekhez semmi olyannal nem foglalkozik, ami eszik. A szükséges húst biztos tanyai forrásból szerezzük be, talán egy kicsit drágábban, mint a plázában, de megéri. Az általunk termelt növények pedig az EU elvárásainak megfelelőek.”
 • 3. ditti 2007. december 27. 13:53
  „És a gazda tehet arról, hogy drága a takarmány meg a gázolaj? Szerintem ez pont őket teszi tönkre, nem?
  Le kellene már pattani arról a témáról, hogy a gazdálkodót szidni kell! Szidjátok azt aki nyomorba dönti az országot? De ebben a nyomorban a gazda lesz az egyetlen aki életben marad mert dolgozik!”
 • 2. triatlonos 2007. december 27. 12:59
  „Az Erste Bank az tudja, de honnan? Az élelmiszer árakat majd a tél keménysége, és a gazdák tavaszi hangulata eldönti. Normál években a takarmány 2-3000, most 6000. Az elmúlt években a gázolaj 210-220, most 300. Véleményem szerint sok külföldi élelmiszert fogunk enni jövőre, pedig az adottságok alapján nekünk kellene ellátni az UNIÓ-t.”
 • 1. gyalogkakukk 2007. december 27. 10:34
  „Hova a fenébe emelkednek már az élelmiszerárak, energiaárak??
  Végig fagyoskodtuk a karácsonyt a lakásban, szerény volt a karácsonyi menü, ajándékot alig vettünk (az is ruházat) - dolgozunk látástól vakulásig...
  Mit akarnak még megvonni tőlünk?????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az interneten árverezik az APEH által lefoglalt ingóságokat

Januártól az APEH által lefoglalt értékesebb ingóságokra és a gépkocsikra az interneten lehet majd… Tovább olvasom