Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

1100 embert bocsát el a Flextronics Zalaegerszegen

Hétfőtől három ütemben összesen 1100 dolgozót bocsát el a Flextronics International zalaegerszegi gyártóüzeméből.
Hétfőtől három ütemben összesen 1100 dolgozót bocsát el a Flextronics International zalaegerszegi gyártóüzeméből - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Zalaegerszegen Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

Az igazgató közölte: az idén eddig két hullámban mintegy 500 dolgozótól vált már meg a szingapúri székhelyű elektronikai cég, amely a napokban jelezte az 1100 embert érintő újabb csoportos létszámleépítését. A 950 fizikai dolgozó és 150 szellemi alkalmazott hétfőtől kapja meg az elbocsátásáról szóló dokumentumokat, decemberben 800 ember, januárban és februárban pedig 150-150 ember távozik a két zalaegerszegi gyárból.

Az MTI úgy értesült, hogy az éveken át 3-4 ezer fős törzsállomány - amelyet hasonló létszámú kölcsönzött munkaerő egészített ki - Zalaegerszegen mintegy 2 ezerre csökken.

Borsos József hozzátette: a Flextronics korábbi elbocsátásaival ellentétben - amikor a bejelentett létszámadatokhoz képest csupán minden harmadik embernek mondtak fel - a mostani leépítési szándék egybeesik a ténylegesen várható létszámmal.

A távozó munkavállalók mintegy harmada zalaegerszegi, másik harmada a zalai megyeszékhely környékén él, további egyharmad pedig Zala más területeiről járt dolgozni Zalaegerszegre. Tényleges távozásuk a munkaerő-állományból valamikor tavasszal várható a 30 napos felmentési, majd 30 és 70 nap közötti felmondási idő lejártát követően.

Az igazgató kifejtette, hogy a Flextronics-szal megállapodva létrehoztak egy munkacsoportot, hogy a lehető legkönnyebbé tegyék az elbocsátandók kilépését és álláskeresését. Minden értesítés átadásakor jelen lesz a munkaügyi központ szakembere, szükség esetén pszichológus is, a következő hetekben folyamatosan tájékoztató előadásokat tartanak, munkaügyi börzét szerveznek, ismertetik a szabad munkaerőpiaci, illetve képzési lehetőségeket, de kérdőíveken azt is megtudakolják, hogy milyen egyéb segítségre volna szükségük.

Kérdésre válaszolva Borsos József elmondta: Zalában átlagosan 14 ezer körüli a regisztrált munkanélküliek száma, havonta nagyjából 2 ezer új álláslehetőséget jelentenek be a munkáltatók. Hozzátette: jelenleg lakatost, hegesztőt, vasipari szakembert keresnek, valamint a vendéglátó- és a szolgáltatóiparban van kínálat, de nagyobb létszámú felvételről nincs tudomásuk.

Az MTI kérdésére elmondta: az 500 zalai cég megkérdezésével negyedévente készülő prognózisuk szerint az elektronikai szektorban a jövő év második felében olyan beruházások várhatók, amelyek viszont ezres nagyságrendű munkaerőt igényelnek majd.

Olvasóink írták

  • 3. szatyi 2012. november 30. 16:22
    „Inkább egymillió új munkanélküli!”
  • 2. Jozsoci 2012. november 30. 16:10
    „Nem baj, lesz egymillió új munkahely!”
  • 1. Qllancs 2012. november 30. 13:44
    „orbán ---matolcsi ezt tudja ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: kultúrateremtő szerep vár a Nemzeti Ifjúsági Tanácsra

Kultúrateremtő és érdekérvényesítő szerep vár a most megalakuló ifjúsági ernyőszervezetre, a Nemzeti… Tovább olvasom