Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

11,5 százalékra emelték az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerdán 8,5-ről 11,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot - tudatta közleményben az MNB. Az emelés délelőtt 11 órakor hatályba is lépett.
A hír azért meglepő, mert hétfőn a testület 8,5 százalékon hagyta a május vége óta érvényben lévő alapkamatot, és piaci elemzők szerint inkább csökkentésre lenne szükség, amelyet azonban legkorábban 2009. elejére vártak. A szombati nemzeti csúcson is érte kritika az üzleti világból a magas alapkamatot. Az MNB nem fűzött indoklást a döntéshez, egyelőre nem kívánják kommentálni azt. A döntés hátterében - nem cáfoltan - az állhat, hogy az utóbbi hetekben nincs érdeklődés a magyar állampapírok iránt, illetve ha mégis van forgalom, az csak jelentősen, 10 százalék fölé emelkedett hozamon lehetséges.

Gyurcsány: A kormány támogatja az MNB forint védelmében tett lépéseit

A kormány támogatja a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) abban, hogy minden olyan lépést megtegyen, amit forint védelme érdekében fontosnak tart - mondta Gyurcsány Ferenc a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszterelnök szerint továbbra is rendkívül erős spekulációs nyomás nehezedik a forintra, amely ellen az MNB intenzíven védekezik.A védekezés egyik fontos lépése volt a kormányfő tájékoztatása szerint az, hogy szerdán a Monetáris Tanács három százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot. Ezzel a testület célja az volt, hogy jelentősen megdrágítsa a forint elleni spekulációt - tette hozzá. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerdán 8,5-ről 11,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot - tudatta közleményben az MNB. Az emelés délelőtt 11 órakor hatályba is lépett.

Olvasóink írták

 • 9. cyt 2008. október 22. 20:33
  „Addig kellene valamit tenni ezzel az idiota miniszterelnokkel es hasonszoru kormanyaval, amig nem lesz TENYLEG es VEGLEG tul keso.....”
 • 8. theseus 2008. október 22. 17:57
  „Csak egy kérdés: mikor lesz itt euró?
  Ahhoz - ha jól tudom - 3%-os infláció kellene, éppen annyi, amivel most emelték az alapkamatot.

  Ez majd megint jól betesz a forint árfolyamának meg a devizahiteleknek is. Ehhez képest meglehetősen optimistán nyilatkozott a jegybank-elnök még a napokban is.

  A következő kérdés az lehet, hogy mikor éri el az euró a 300 Ft-ot, és utána majd hol stabilizálódik majd a forint (Tippem: nov. eleje, majd jövő év elején 350 Ft/Euro körül).”
 • 7. busch 2008. október 22. 15:50
  „Köszönöm a felvilágosítást, miután elolvastam ezt a cikket tudatosodott
  bennem,hogy valóban hol is élek. Egy hazug és csaló rabló képmutató társadalomban.

  Magyarország számára azért jelent különösen komoly veszélyt a pénzügyi világválság, mert rendkívül gyenge állapotban érte az ország gazdaságát.
  E sorok olvastán magam elött látom a nagyon erös forintot 229>Euró értékkel,
  most oldalakat lehetne bemásolni korábbi napilapok gazdasági rovataiból miként dicsöítették a stabil forintot és a gazdaságot.”
 • 6. busch 2008. október 22. 15:32
  „nem értem ferit, az EU tagállamokban a monetáris kamat figyelj
  3,75% >>>>>>>MA 2008 10.22. Szerintem nem Brüsszelben volt
  a múlthét elején.”
 • 5. Ennyi 2008. október 22. 15:00
  „Illetve ne felejtsük el azt sem, hogy az alapkamat a forinthitelesek rémálmát eredményezi, hiszen emelkedni fog a fizetendő kamat is.
  Idióták irányítják a gazdaságunkat...”
 • 4. zweistein 2008. október 22. 14:27
  „Marha nagy a baj. Csak ilyen uzsorakamattal finanszírozzák a magyar költségvetést. Itt az államcsőd, de ha sikerül is elkerülni, a jövő akkor sem rózsás. Csak viszonyításul: 16 000 milliárd forint (ennyi a KÖZPONTI költségvetés adóssága) éves kamata, így körülbelül 1700 milliárd forint. Érdemes összevetni ezt a teljes állami adó bevétellel: Ez bizony az ÁFA vagy a teljes személyi-jövedelemadó-bevétel nagyságrendje: aki nem hiszi itt a tavalyi zárszámadás (tudjuk, hogy ott-ott hibás, de a főszámok jellemzőek.)
  http://www2.pm.gov.hu/2008zarsz/adatok/fejezetek/42.pdf”
 • 3. Anonymus 2008. október 22. 13:41
  „Basszus ez aztán vállalkozásbarát kormány,hogy esne már a fejükre egy tégla. Totál tönkre teszik és padlóra küldik a gazdaságot.Takarodnának már el!”
 • 2. bibika 2008. október 22. 12:58
  „No ez az!”
 • 1. Ennyi 2008. október 22. 11:53
  „Eléggé eldugtátok ezt a hírt. Meg elé kúrta is. De mindegy.
  Hozzátenném a dologhoz, hogy senki sem hiszi el, hogy ezt a kamatot meg is tartják. Az államkötvények után mostmár közel 15-16%-os kamat járna. Ekkora államadósság és hiány mellett? Kérdem én miből?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezúttal Albertirsán loptak bankautomatát

Drótkötéllel rángattak ki egy bankjegykiadó automatát kedden éjjel a Pest megyei Albertirsa egyik… Tovább olvasom