Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

11 ezer emberétől válik meg az E.On

Az E.On német energetikai óriáscég megszüntet 11 ezer állást, ebből 6 ezret Németországban, 5 ezret pedig külföldön.
Szerdai német sajtójelentések szerint a Magyarországon is érdekelt vállalat hónapokig tartó vita után állapodott meg a németországi szakszervezetekkel a létszámleépítésről.

Az egyezség értelmében elbocsátás helyett mindenekelőtt a korengedményes nyugdíjazás jogintézménye révén csökkentik a létszámot. Azok számára pedig, akik nem tudnak nyugállományba vonulni, létrehoznak egyebek között egy olyan társaságot, amely korlátozott idejű munkaviszonyt kínál, és továbbképzésekkel, valamint munkaközvetítői és egyéb szolgáltatásokkal segíti a lehetőséggel élő dolgozókat az elhelyezkedésben.

A 2015-ig tartó leépítés során a jelenleg 85 ezer főt foglalkoztató vállalat alkalmazotti létszáma 11 ezerrel csökken. A cégvezetés számításai szerint a létszámcsökkentéssel a költségek éves szinten 1,5 milliárd euróval 9,5 milliárdra csökkennek. Arról nem szólnak a sajtóhírek, hogy a Németországon kívül megszüntetni tervezett 5 ezer munkahellyel kapcsolatban milyen elképzelések formálódnak.

A vállalatot elsősorban azért kell átalakítani, mert Németországban a kormány egy tavalyi döntése értelmében 2022-ig leállítják mind a 17 atomerőművet, a létesítmények többségében pedig az E.On meghatározó tulajdonos és az üzemeltető.

A német cég Magyarországon energiatermeléssel, áram- és gázszolgáltatással, valamint földgáz-kereskedelemmel foglalkozik. Egyházi Nikoletta, az E.On Hungária Zrt. szóvivője az MTI-nek azt mondta, még nem tudni, hogy a döntés milyen hatással lesz Magyarországra.

Az E.On csoporthoz tartozik az Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt., a Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt., a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. is.

Olvasóink írták

  • 1. mivaan? 2012. január 26. 11:59
    „és Ném.o. a kieső áramát mivel pótolja?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házkutatást tartottak a BKV székházában

A BKV székházában tartott házkutatás kapcsán a nyomozás folyamatban van, a rendőrség további… Tovább olvasom