Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

11 mobilszámjegyet kell tárcsázni szombattól

Csak a 11 számjegyű mobilhívások lesznek eredményesek szombaton nulla órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli sms, mms küldésnél, vagy akár videotelefonáláskor is.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone a sikeres átállás és a zökkenőmentes telefonálás érdekében arra kéri a mobiltelefon-felhasználókat, hogy ha eddig nem tették, akkor most nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, s amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra.

A jelenleg még hét jeggyel elmentett számokat minden előfizetőnek a saját szolgáltatója előhívója alapján a +3620, a +3630 és a +3670 számokkal kell kiegészítenie.

A szervezetek közös közleménye szerint a szolgáltatók adatai szerint az elmúlt hetekben mindhárom szolgáltató hálózatában jelentősen csökkent a hétjegyű előfizetői szám megadásával indított hívások, illetve üzenetek száma, de az is látható, hogy sokan még mindig ezt a formátumot használják. Szombattól az ilyen hívások esetében a szolgáltatók hangbemondással figyelmeztetik az ügyfeleket a helyes tárcsázásra. A hét számjeggyel indított és hangbemondással végződő hívások ingyenesek lesznek, miként a csak hét számjegy megadásával küldött, és így célba nem érő sms-ekért és mms-ekért sem számláznak majd a szolgáltatók.

Az NHH, a HFJK, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone egyaránt azt javasolja az előfizetőknek, hogy minden esetben a belföldön és külföldön egyaránt használható nemzetközi formátumot a +36 előhívóból, a hálózatkijelölő-számból és hívószámból álló formátumot használják, azaz a telefon memóriájában tárolt hétjegyű számokat a fogyasztók egészítsék ki a +36 azonosítóval és a hálózatkijelölő 20-as, 30-as és 70-es számmal.

A telefonszámok az átállást követően nem változnak meg, az átállás nem érinti a mobil hálózatból vezetékesbe, vagy vezetékesből mobilba irányuló hívásokat és a rövidszámok, például a segélykérő 112-es szám hívását sem.

Az NHH, a HFJK és a három mobilszolgáltató javasolja, hogy a sikeres átállás érdekében az érintettek mielőbb végezzék el a szükséges lépéseket. A cégek és vállalkozások, illetve a magánszemélyek is ellenőrizzék a SIM kártyával működő riasztók - legyen az akár autóba szerelt, vagy lakásban, irodában lévő -, liftek és egyéb berendezések, például a távvezérelhető kazánok tárcsázási beállítását, hogy azok 2010. január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek.

Célszerű ellenőrizni az esetleges számítógépes szoftverek beállításait is ott, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.

Javasolják azt is, hogy a vállalkozások, a magánszemélyek és az intézmények fejléces papírjain, honlapjain, illetve névjegykártyáin, továbbá hirdetéseiben és egyéb felületein a telefonszámok a +36-os formátummal kerüljenek feltüntetésre.

A közlemény szerint a három magyar mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma november végén 11 millió 687 ezer volt, ami a következő években várhatóan tovább növekszik. A rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok azonban korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok körének bővítése érdekében került sor a vonatkozó kormányrendeletek módosítására. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is, így a mobilszolgáltatók által használható számmező közel hatmillió telefonszámmal bővül.

Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg jelenleg a mobilszámok csak a 2000000-9999999 tartományból használhatók - áll a közleményben.

Az átállással kapcsolatban további részletek és információk az NHH, a HFJK és a mobilszolgáltatók honlapjain olvashatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik a független közvetítő a sztrájkoknál

A szakember szerint a magyar munkajogi szabályozásból hiányzik a más jogterületeken már jól ismert… Tovább olvasom