Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

120 ezer cég ellen folyik adóvégrehajtás

Magyarországon jelenleg mintegy 120 ezer cég ellen folyik adóvégrehajtás, az érintett vállalatok összhátraléka pedig 534 milliárd forint - derül ki a fekelista.hu internetes portál legfrissebb összesítéséből, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján készült.
Az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményük szerint a végrehajtási eljárások száma nem fogy: annak ellenére, hogy hetente mintegy ötezer cég ügyét lezárják, hasonló számban újabbakkal szemben kell a végrehajtást elrendelni. Sok cég ellen szinte havonta indul új végrehajtás - fűzi hozzá a közlemény.

A portál összesítése szerint a vállalkozások teljes adótartozása meghaladja a 2.125 milliárd forintot. Külön probléma, hogy a végrehajtás alá vont cégeknek csaknem háromnegyede gyakorlatilag már nem működik, így kevés az esély a behajtásra.

Az adóhatóság adataira hivatkozva hangsúlyozzák: számos intézkedés ellenére romlott a hátralékok behajtási megtérülése; éves szinten számítva a korábbi 28-30 százalékról 23 százalékra mérséklődött.

A feketelista.hu portál összeállítást készített arról a kétszáz cégről is, amelyek ellen a legtöbbször indult adóvégrehajtás. Az első tíz "helyezett" mindegyike ellen legalább huszonhatszor indult adóvégrehajtás. A lista kétszázadik helyére sorolt cég neve is tizenháromszor volt olvasható az adóvégrehajtásban elmarasztaltak között. A portál megállapítása szerint a felsorolt cégek túlnyomó része korlátolt felelősségű társaság, és a kétszáz társaság között mindössze egyetlen részvénytársaság található. Feltűnő viszont, hogy felkerült a listára 38 betéti társaság, sőt, közülük három az első tíz között található.

A listán az "első helyen" a szekszárdi HB Szerelőipari Bt. áll, amely ellen összesen harmincszor indítottak adóvégrehajtást, 2011 első negyedében már négy alkalommal is. A dombóvári KAPOS-PETROL 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nél 29, a kaposvári BARBIX 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nél és a balatonboglári VG KOMPLEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél 28-28 alkalommal kezdeményezett az adóhivatal végrehajtást. Egyaránt huszonhét adóvégrehajtási ügyével szerepel még a lista elején a Paksi Óvárosi Kábeltévé Bt., a kaposvári Natur Arkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a závodi TÉRKŐ CENTER Kereskedelmi Kft.

Régiós összehasonlításban számszerűleg és arányában is Pest megyében indult a legtöbb cég ellen adóvégrehajtás. A megye 84.044 cégét figyelembe véve a 18.058 eljárás 21,5 százalékos arányt jelez. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez az arány 20,6 százalékos; itt 4.731 eljárás van folyamatban.

Hevesben a 11.361 működő céggel szemben 2.221 végrehajtás indult (19,5 százalékos arány), Nógrádban szám szerint a legkevesebb, 992 eljárás van folyamatban, ám a cégek számához képest ez az arány 18,7 százalék.

Bács-Kiskun megyében 4053 végrehajtás indult, itt 18,1 százalékos az arány. A cégek számához képest a legkevesebb eljárás (8,2 százalék) Győr-Moson-Sopron megyében és Zala megyében (9,7 százalék) indult.

A nagyvárosokat tekintve Budapest vezet (bár a 200-as listán csak egyetlen fővárosi cég neve szerepel), ahol a működő 232.622 céghez képest 49.996 adóvégrehajtást regisztráltak, ami 21,5 százalékos arányt jelent.

Olvasóink írták

 • 15. Jozsoci 2011. május 19. 20:47
  „A naivitást elismerem, sőt tökhülye vagyok ezekhez a dolgokhoz. Nem is vittem semmire az életben, mert becsületes voltam.”
 • 14. hahaha62 2011. május 19. 10:37
  „4. Jozsoci 2011.05.18. 20:21
  Tizedét sem tudják behajtani. "Eltűntek." Már kértem, írjátok meg, hogy lehet egy cégnek nyomtalanul eltünni", nem kaptam választ. A bejegyzett cégvezető hol van? Hajléktalan. Rosszak a törvények.

  Kedves ÚR !

  Ön nagyon naív---komolyan--a cégek 70%-a csalás miatt jön létre.Egyéni vállalkozónál ilyen gond nincs-magán vagyon...de a céget felszámolni és elszámoltatni-nevesítetni a cégalapítők felé sok-sok idő.Én még mikor vállalkoztam csak kp-re adtam-hitelt a bank ad-ha így nem volt jó-vegyen és tartozzon máshol-EZ VOLT A JELSZAVAM!!!-egy fillér tartózás nincs is felém.
  Ha valaki nincstelen nem lehet végrehajtani----ENNNYIRE EGYSZERŰ-de miért is birtokolna bármit-bérel-házat-autót-papíron bizományba vesz át árút stb.....az a baj-hogy akiknek kellene fogalmuk sincs a gyakorlatról.NEKEM MEG NEM TUDNAK ELEGET FIZETNI-HOGY TANÁCSOT ADJAK !”
 • 13. Besenyő_Pistabácsi 2011. május 19. 07:33
  „12. KamuNeni 2011.05.19. 00:10
  Én elmondom neked! Kis hazánkban a privatizált (saját zsebbe kiárult és külföldi kézbe játszott gyárak) megszűnésével a munkanélkülivé vált emberek a jobb megélhetés reményében, saját vállalkozásba kezdtek. Főleg az építő és a szolgáltató iparban. Ezek az emberek sok esetben a munkanélküliek megaláztatását akarták ezzel elkerülni, reménykedtek egy jobb emberibb megélhetésben sőt még munkahelyeket is teremtettek. Azzal, hogy ha valaki vállalkozóvá válik ahhoz saját tőkéje, saját szerszáma, saját járműve, saját telephely kell. Az állam minden kockáztatás nélkül csak a markát tartja mindenért. A vállalkozó még ki se ment az utcára egy fillért nem keresett és már is egy rakás pénzt ki kell, hogy fizessen az államkasszába, ilyen olyan formában, ezt hívják ugye rezsi költségnek. De ha egy országban mint pl. kis hazánkban mindent csak lefelé építenek, tönkre tesznek (mesterségesen) megszüntetnek, felszámolnak az emberek zöme segélyből (alamizsnából) él persze, hogy nincs módja építkezni, különféle szolgáltatásokat igénybe venni. Tehát az ebből a szegmensből élő vállalkozóknak egyre rosszabbul, vagy egyáltalán nem működik a vállalkozása. A megrendelések hiányában egyre kevesebbet kell szolgáltatni (dolgozni) egyre nehezebb megélni, de ott van a jól kitalált sarc a rezsi, amit viszont minden hónapban percre pontosan kell fizetni, és akkor is ketyeg rá a késedelmi kamat amikor egy fillért se kerestél. Eleinte amikor az vállalkozónak csökken a bevétele megpróbálja a tartalékaiból, erőből ezeket fizetni, de ez sokáig nem tartható állapot, mert hónapról hónapra csak a veszteséget termelni lehetetlen! Na így lehet szépen elúszni és csődbe kerülni! Amikor ilyen helyzetbe kerültél, hogy a hurok a nyakadban van, akkor még jön az APEH vagy mi, hogy a sámlit is kirúgja alólad! Akkor még a behajthatatlan ki nem fizetett kintlévőségekről nem is volt szó! Az eddig munkát adókból is így válik munkanélküli.”
 • 12. KamuNeni 2011. május 19. 00:10
  „Persze ez is mutatja mekkora nagy baj van MO-n. Lehet nem is a cegeket kellene vizsgalni hanem az okat annak amiert ennyi ceg fog az iden tonkre menni!!

  Nem??”
 • 11. zoltanszabo 2011. május 18. 23:58
  „T. 4. Hogy tűnik el egy cég nyomtalanul ?
  Nem tudod ? pl. egy lakótelepi egy szobás lakásba : 800 cég volt bejelentve. Minddnek ez a cím volt megadva székhelynek. Mindd fantom cég. Számlagyár, pénzmosás.”
 • 10. zoltanszabo 2011. május 18. 23:52
  „Egy cég csődbe megy, a tőkéjüket kimentik, másnap már új névvel- új néven új céget alapítanak.
  Ezt az őrült nagy pénzeket SOHA nem hajtják be. Ez a pénz--csak papiron létezik. Miért nem hatékonyabb a behajtás ?? Miért várnak míg milliós--százmilliós tartozás halmozódik fel ???
  Kis ember ha tartozik pár ezer Ft.vel---mindjárt ráküldik a végrehajtót !”
 • 9. Besenyő_Pistabácsi 2011. május 18. 23:26
  „Mi van ezen csodálkozni való, ebben a dübörgő gazdaságban? Év végére még többen leszünk csődben! Azt jöhet a végrehajtó, letolom a nadrágom és azt csinál amit akar!”
 • 8. kalkutta 2011. május 18. 22:22
  „Velünk egyszerű dolguk volt. Inkasszóval több millió forintot elvittek. Pedig nincs igazuk. Fél vagy akár egy év is lehet amíg visszaszerezzük. Ebbe könnyen tönkre mehetünk. Akkor lesz pár újabb munkanélküli.
  Tényleg jogállami eljárás minden figyelmeztetés nélkül lecsapolni egy kisvállalkozás számláját? Jogerős bírói ítélet nélkül? És mi van ha a NAV téved? Én biztos vagyok benne, hogy ők is tévednek.”
 • 7. Rozsdás 2011. május 18. 22:12
  „Lehet hozzáadni a munkanélküliekhez ezt a 120000 ezer céget.
  Legalább cégenként 2fővel.
  A gazdaság nem javul,sőt egyre inkább ellehetetlenül!
  Vegyük még hozzá a bedőlt egyéni hiteleket és kész a katasztrófa!!
  És még sok érdekes adat tartozna egy olyan hírhez hogy hogy áll a nemzetgazdaság és mik a kilátásai!!”
 • 6. babar 2011. május 18. 21:25
  „Fittelína is köztük van?”
 • 5. dodó 2011. május 18. 21:03
  „Van itt - azaz lenne - pénz, csak akarat kellene hozzá...
  De legfőképpen az kellene, hogy a "vezetőinkről" még az ellenségeik se állíthassák, hogy ők is csalók és a legtöbb botrányban közvetve vagy közvetlenül érintettek lehetnek, esetleg azt képzelni róluk, hogy szándékosan - és a saját érdekükben - hoznak lenyúlásokat segítő és bátorító törvényeket.”
 • 4. Jozsoci 2011. május 18. 20:21
  „Tizedét sem tudják behajtani. "Eltűntek." Már kértem, írjátok meg, hogy lehet egy cégnek nyomtalanul eltünni", nem kaptam választ. A bejegyzett cégvezető hol van? Hajléktalan. Rosszak a törvények.”
 • 3. queenmargareth 2011. május 18. 19:10
  „persze a cégekben nincs politikus, vagy nyíltan vagy bújtatottan.”
 • 2. gumikacsa111 2011. május 18. 18:26
  „Ez ilyen egyszerű lenne?”
 • 1. jozko 2011. május 18. 17:37
  „Feltételezhető, hogy ha a 120 000-ből a 120 legnagyobb ellen folytatnák le /kec mec nélkül/ a végrehajtási eljárást, a kinnlévőség 70-80%-a gyorsan megtérülne!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek éjfélig kell benyújtani az adóbevallást

A 2010. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásokat 2011. május 20-án pénteken éjfélig kell… Tovább olvasom