Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

12 éve tűnt el egy belga állampolgár Magyarországon - máig nem találja a rendőrség

A Heves megyei Rendőr-főkapitányság a belga ügyészség felkérésére, jogsegély keretében elvégzett adatgyűjtés során sem találta nyomát Tim Cabie belga állampolgárnak, akit utoljára 2001 novemberében láttak Egerben - tájékoztatta a főkapitányság sajtószóvivője pénteken az MTI-t.
Soltész Bálint elmondta, hogy annak idején az egri rendőrkapitányság indított az eltűnés miatt államigazgatási eljárást, most pedig a főkapitányság végzett, a többi között tanúfelkutatásokat, illetve adatbázisokat ellenőrzött. Eddig egyik eljárás sem vezetett eredményre - tette hozzá.

Eric Bisschop Belgium szövetségi ügyésze a magyar igazságügyi szervekkel, azaz a Heves megyei Rendőr-főkapitánysággal szoros együttműködésben nyomoz Tim Cabie koreai származású belga férfi eltűnésének ügyében.
Az akkor 26 éves diák, aki szimpatizált a zöld mozgalmakkal, továbbá szoros kapcsolatban állt a belgiumi antiglobalistákkal 2001 november 24-én autóstoppal érkezett Magyarországra.

November 26-án még küldött egy e-mailt a barátainak egy egri internetkávézóból. A levélben azt írta, hogy a zöldhatáron keresztül Romániába szeretne eljutni, mivel vízum nélkül kelt útra. Ezt követően nem adott életjelet magáról.

A diák vélhető célállomásán, a romániai Nagybányán (Baia Mare) abban az időszakban a Zöld Mozgalomnak és a Szabadságmozgalomnak akciói, illetve az antiglobalisták megmozdulásai zajlottak. A mozgalmak célja különösen a Duna, általánosságban pedig a környezet szennyezése ellen való tiltakozás volt.

A szülők 2002. május 3-án jelentették az egri rendőrkapitányságon fiúk eltűnését, ezután pedig a román hatóságokkal vették fel a kapcsolatot és a belga rendőrség is nyomozott.

A kutatás legvalószínűbb feltételezése szerint, Tim Cabie Egerből Romániába akart utazni, a Szatmárnémeti (Satu Mare) közelében levő határszakaszon keresztül.

Ugyanakkor a román hatóságokkal lefolytatott átfogó nyomozás sem vezetett eredményre, annak ellenére, hogy akkoriban a román média is részletesen beszámolt az ügyről.

Lehetséges, hogy Tim Cabie sosem hagyta el Magyarország területét, baleset esetleg bűncselekmény áldozata lett Egerben, Eger közelében vagy a Romániába vezető gyalogútján, miközben a határ felé tartott.

A rendőrség továbbra is azt kéri, hogy aki a férfival kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik, hívja fel a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályát.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. június 07. 20:56
    „"... baleset esetleg bűncselekmény áldozata lett..."
    Az utóbbira tippelek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosul a vagyontörvény

Az új szabály az MNV feladatává teszi a vagyonkezelést. Törvény, illetve miniszteri rendelet azonban… Tovább olvasom