Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

12 kérdésből álló kérdőív az új alkotmány ügyében

Az új alkotmány előkészítésével kapcsolatban tizenkét kérdésből álló kérdőívet küld a választókorú állampolgároknak a napokban a nemzeti konzultációs testület - jelentette be vasárnap a fideszes Szájer József, a bizottság vezetője és a korábban MSZP-s, jelenleg független parlamenti képviselő, volt házelnök, Szili Katalin, a testület egyik tagja.
A kérdőíven arról kérdezik az emberek véleményét: az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e; korlátozza-e az állam eladósodását; vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség; járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után.

Engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem; az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után.

A testület arra is választ vár, hogy az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét; védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét; védje-e fokozottan a nemzeti vagyont; csak átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás; a bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására; továbbá szankcionálják-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Egyolvasó 2011. február 16. 11:11
  „" Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami oknál fogva, ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bőlcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen." (Gróf Széchenyi István)"”
 • 61. csergemerge 2011. február 14. 13:33
  „Ez tulajdonképpen közvélemény kutatás lesz.
  Legalább is remélem, nem ez alapján íródik majd az új alkotmány:)))

  Az alkotmányozás a megválasztott, legitim parlament dolga, (és kötelessége) nem a napi politikai csatározások által könnyedén befolyásolható laikusoké.”
 • 60. babar 2011. február 14. 13:12
  „Eeetársak!
  Mijez itt? Pártgyűlés??”
 • 59. nanemaaa 2011. február 14. 11:50
  „Talán egy alaptörvénynek nem kellene ennyire pitiánernek lennie. Kit akarnak szankcionálni bizottság előtt meg nem jelenés okán? Saját magukat? Arról ne legyen alkotmányos paragrafus, hogy mennyire büntessék a vakondokokat, akik véletlenül a frakciójukkal szemben nyomnak gombot?
  Az meg röhej, hogy "mondja meg a NÉP, hogy mi legyen benne"! Kedves nép, akarsz új alkotmányt? Lehet tíz dekával több?”
 • 58. zoltanszabo 2011. február 14. 11:23
  „Arról sehol nem olvastam--ez a baromság--hány miliió Ft-ba kerül nekünk ? Kinek az érdekeltsége van a háttérben ? ki találta ki ezt a 12 kérdést ? meg az egész baromságot ! Mennyi lóvét kaszélt a kiagyaló tanácsadó ??
  Kíváncsi volnék rá !”
 • 57. mazsolaszolo 2011. február 14. 10:48
  „54: A jogforrási hierarchia csúcsán valóban az alkotmány áll (valószínűleg) minden uniós államban, de azt ugye magad sem hiszed el, hogy a unióval történő JOGHARMONIZÁCIÓ kikerülhetetlen? Magad sem hiszed el, hogy az unión belül amint egy ország zsarnoksággá fajul, azt a többiek hagyják, csak úgy, szó nélkül - merthogy az adott ország a zsarnokságot demokrácia címkével illette és az "alkotmányába" bemaszatolta?

  55: Azzal egyetértek, hogy Orbán gyáva (és ostoba is, valamint nem vezetőnek való ember.) Nagyon hatalmat akart, úgy, hogy képtelen bármit megvalósítani. Nagyon jól tudja a visszajelzésekből, hogy nem áll valami jól a szénája, és a megszorításokkal különönsen nem fog. Nyílvánvaló. De azokat akkor is valakinek meg kell tennie. Nem lehet mindent ráverni az előző kormányokra, és saját maguknak vindikálni a jót és a megváltást. Ha annyira hatalom kellett neki: tessék, éljen vele. De ahhoz az is hozzátartozik, hogy fel kell vállani a felelősséget - és nem csak szóban, nem csak lózungokban, nem csak a fogalom egyik felével (úgy, hogy a valódi felelősséget mindig másra tolja át).

  Csinálja meg a megszorítást. Most. Minél hamarabb kihúzzák a rohadt fogadt, annál hamarabb gyógyul a páciens és minél tovább halogatják, annál biztosabb, hogy többet szenved, esetleg belepusztul.

  Nem kell májusig várni, nem kell mindenáron forradalmasdit játszani (mert még a végén úgy jár, mint Mubarak), csinálja a dolgát. Nem kell kérdőív százmilliókért, nem kell Századvég - DOLGOZZANAK! Majd mi UTÓLAG értékelünk, hogy milyen volt a munka. Ezt hívják szavazásnak. Addig pedig nem kéne egymás dolgával foglalkoznunk sem: ők kormányoznak, mi pedig tesszük a magunk dolgát.

  Itt nem foglalkoznak azzal a németek nap mint nap, hogy Angela anyus hogyan kormányoz. Ha nem teszi a dolgát, nem választják meg. Ennyi.”
 • 56. Lutetia 2011. február 14. 09:15
  „9. achilleus, nem értem, miért hivatkozási alap bármire is az AB bármely döntése, hiszen azok a jelenlegi Alkotmánnyal való összhangra épülnek, szeretett kormányunk pedig éppen egy új Alkotmányt készül összebarkácsolni, a mostani pedig hatályon kívül helyezni. Azt sem értem, hogy a jelenleg hatályos törvények miért tekinthetők hivatkozási alapnak bármiben is, mikor a Fidesz eddig sem zavartatta magát a hatályos törvények - beleértve a jelenleg hatályos Alkotmányt is - megváltoztatásában.
  Most konkrétan az új Alkotmány népszavazással történő megerősítésének kötelezettségére gondolok. A Professzorok Batthyány köre közismerten konzervatív és a Fideszt támogató testület, benne számos elismert jogászprofesszorral. Érdemes megnézni a honlapjukon a készülő Alkotmánnyal kapcsolatos javaslataikat (erre a javaslattételre kérte fel őket a kormány). Többek között az AB jogkörének jelentős kiszélesítése, továbbá az új Alkotmány népszavazással történő megerősítése mellett érvelnek:
  http://www.bla.hu/professzorok/index.php?oldal=dl/Valasz.pdf”
 • 55. orbántorgyánpolgárikormány 2011. február 14. 09:01
  „Orbán állandóan az ilyen kamu "megkérdeztem a zembereket és mindenre felhatalmaztak" kérdőívekkel próbálja legitimálni saját akaratát.
  Unalmas és nevetséges, gyakorlatilag minden megoldásuk és próbálkozásuk előre kiszámítható. Olyan gyávák, hogy az előre beharangozott Harmadik Orbán Csomagot sem merik bemutatni az előre megadott februári időpontban, már elkezdték a maszatolást: "lehet, hogy lesznek a megszorításoknak olyan elemei, amelyek majd csak májusban derülnek ki" .LOL.
  Ha a következő választásokon elindul egy hiteles párt, ami nincs teli volt kommunistákkal, mint a fidesz, teli lesz az Orbán-Lázár-Fellegi félékkel a börtön.
  Ülhetnek egy soron a Zuschlag-Hunvald-Gál-Gyurcsány csapattal és finomíthatják tovább a dialektikus materializmust.”
 • 54. Casablanca 2011. február 14. 08:18
  „Annyi biztos, hogy érdemes minden hazánknak/nemzetünknek fontos kardinális pontot Alkotmányban szabályozni, ugyanis az egyes nemzetek alkotmánya felette áll az Uniós jogszabályoknak, azaz a jogforrási hierarchia csúcsán áll az Alkotmány, ezt követik az Uniós szabályok, amelyekkel az összes többi jogszabálynak harmonizálnia kell.

  Azt hiszem, ez a mostani alkotmányozás soha vissza nem térő alkalom...”
 • 53. Lakos 2011. február 14. 07:54
  „9. achilleus 2011.02.13. 15:02

  Mielőtt írsz, jól enne ha megtanulnál olvasni!
  A fidesz hívők száma nem éri el a lakosság 1/5-ét sem. Csak akkor lehetne elfogadható az új alkotmány, ha minden parlamenti frakció legalább 2/3-a megszavazza.
  Ez a 12 "kérdés" legjobb indulattal is a parasztvakítás kategóriája. Még ha értelmes kérdések lennének, akkor sem számítana semmit, mert több millió választ több hónap lenne tisztességesen feldolgozni, amire nyilván nincs elég idő.
  Azon még mosolyogni sincs kedvem, hogy aki nem ért egyet ezekkel az épületes marhaságokkal az szerinted csak MSZP-s lehet.”
 • 52. szegarazs 2011. február 14. 07:41
  „Nem akarok rasszistának tűnni, de sokkal egyszerűbb simán dupla szavazójogot adni a romáknak.
  Legyen övék az ország.
  (Mert ugye melyik csoportnak van sok gyereke; ki profitál a kiskorú gyereke után járó extra szavazójogból?)”
 • 51. Amati 2011. február 14. 06:43
  „tiszta mónika só...”
 • 50. qrumpli 2011. február 14. 06:34
  „Várjá csak! -meröl is fúj a szél?”
 • 49. papsajt 2011. február 14. 06:10
  „"45. Lehiggadt 2011.02.13. 22:02
  Szili egy (politikailag) ősi mesterséget folytató nőszemély..."- 50 évig volt szocialista és kommunista beállítottságú, fél éve megvilágosodott :)

  Egyébként egy átlag ROMA család hány szavazati jogot fog kapni? 8 purdé+2szülő=10 szavazati jog ?”
 • 48. egyszegedi 2011. február 14. 04:07
  „Szili egy áruló, valószínűleg most kapta meg méltó jutalmát 2006-os áldásos tevékenysége után. Szerintem még annak sem szabad felülni, hogy visszaküldjük ezt a tervezett katyvaszt. Legyen ez a Fidesz és a Jobbik tákolmánya, ne asszisztáljon hozzá se egyik ellenzéki párt, se a nép. Amit főznek, egyék meg, 2014-ben ! vagy elöbb? , szóval a hatalomváltáskor könnyebb lesz eltörölni az egészet visszamenőleges hatállyal. Egyébként a tényleges tartalomban óriási meglepetések lesznek, ugyanolyan botrány fogja követni, mint a média törvényt.”
 • 47. THE 2011. február 13. 22:58
  „Minden napra egy őrület című szappanopera?”
 • 46. Lehiggadt 2011. február 13. 22:08
  „"44. florian70 2011.02.13. 21:54"
  Tudod, T. Florian70, az "átkosban", a konszolidáció idején Kádár azt mondta, hogy "aki nincs ellenünk az velünk van", DE ezt a fityisz megfordította: aki nincs demonstratíve velünk, az ellenünk van! No, én ebből most sem kérek, mint sokan mások 2002-ben!”
 • 45. Lehiggadt 2011. február 13. 22:02
  „Most tették végképp komolytalanná az egész "alkotmányozást"! Áthelyezték a Fővárosi Nagycirkusz meg a Vidám Színpad székhelyét a Duna partjára abba az épületbe, amit eddig Parlamentnek hívtak?
  Korábban (legalább) két képviselőt (Torgyánt és Csurkát) vontam volna elmeorvosi vizsgálat alá, de most hirtelen megnövekedett a számuk! De az ország is kiállított magáról egy szegénységi bizonyítványt, hogy ilyeneket választott meg!
  Szili egy (politikailag) ősi mesterséget folytató nőszemély...”
 • 44. florian70 2011. február 13. 21:54
  „43. Lehiggadt 2011.02.13. 21:50

  Igazad van ,még megjárom.”
 • 43. Lehiggadt 2011. február 13. 21:50
  „Én CSAK akkor küldeném vissza, ha név nélkül tehetem! Engem NE REGISZTRÁLJANAK!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult Debrecen jelképe

Ünnepi istentisztelettel avatták fel a belülről megújult Református Nagytemplomot vasárnap… Tovább olvasom