Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

12 úton nem lehet közlekedni, a Zagyva kivételével minden folyó árad

A Marcal vízszintje stagnál, de folytatják az úgynevezett jászolgát építését.
Már 35 ezer hektárnyi területen áll a belvíz az Alföld közepén

Az elmúlt 24 órában 3500 hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, és összesen 35 ezer hektárt borít víz a Közép-Tisza menti vetéseken, szántóföldeken, réteken, legelőkön és ártéri erdőkben.

Lovas Attila, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője szombaton elmondta: az elöntött területből mintegy 11,5 ezer hektár vetés és 8400 hektár szántó.

A holtágak vízszintje a folyamatos szivattyúzás ellenére emelkedik. A védekezők folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 44 torkolati szivattyútelep és 40 mobilszivattyú csaknem 5 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

A Tisza áradására, a Körös-éri zsilip zárására és a várható szivattyútelepi üzemre tekintettel elsőfokú készültséget léptettek életbe a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon. Továbbra is másodfokú a készültség a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hat belvízvédelmi szakszán, míg harmadfokú Karcag, Mezőtúr és Kisújszállás térségében.

A vízgazdálkodási társulatok közül öt tart fenn belvízvédelmi készültséget.
A belterületi szakaszok víz elleni védelme miatt már tizennyolc önkormányzatnál rendeltek el valamilyen védelmi fokozatot.

Az igazgatóság kezelésében lévő belvízvédelmi csatornák teltsége 75-90 százalék között változik. Pénteken 16 órától vízbeemelési korlátozás lépett érvénye a Hortobágy-Berettyó mentén, ennek hatására a csatornák torkolati vízszintje jelentősen megemelkedett.

A Zagyva kivételével minden folyó árad a Közép-Tisza vidékén

A Tisza középső szakaszán, a Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón egyaránt áradás tapasztalható, a Zagyván viszont lassú apadás indult meg. Az áradás elleni védekezés már több mint félezer embert szólított a gátakra - tájékoztatta a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-t.

Lovas Attila közölte: a Tisza felső vízgyűjtőin eddig lehullott csapadék következtében a folyón Vásárosnaménynál tetőzés közeli helyzetben van a kialakult árhullám. A jelenleg rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés alapján a Tisza középső szakaszán a most tetőző árhullám utoléri az előzőt, így a várható tetőzések módosulnak. Eszerint Szolnoknál 855 centiméteren április 18-án tetőzik a folyó. Az eddigi rekordvízállást a megyeszékhelynél 2000 áprilisában mérték 1041 centiméteres értéken.

A Körösök továbbra is áradnak. A Hármas-Körös vízállása szombaton Szarvasnál 807 centiméter volt, ezzel meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres szintet. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön továbbra is folyamatos áradással kell számolni.

Folytatódik az árvíz elleni védekezés. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

A Hortobágy-Berettyó teljes hosszában árad. A nagykunsági főcsatorna 25. számú műtárgyán keresztül megkezdődött a folyó többletvizének átvezetése a Hármas-Körösbe. Pénteken a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) szakemberi lezárták a Hortobágy-Berettyó ágotai vészelzáró zsilipjét, így a Hortobágy-Berettyó lényegében árvízi tározóvá vált. Ezzel egy időben megnyitották mintegy 40 méter szélességben a nagyiványi szükségtározó töltését, így a Tivizig területéről érkező Hortobágy folyó vizét közvetlenül a vésztározóba vezetik. Szintén a nagyiványi tározóba vezeti ki a Kötivizig a Német-éri belvízcsatorna többletvizét, ezzel is tehermentesítve a Hortobágy-Berettyót. Intézkedtek a Hortobágy-Berettyóba történő belvízbeemelés korlátozására is.

A Kötivizig 305 kilométeren első fokú, 222 kilométeren másodfokú, 115 kilométeren pedig harmadfokú védelmi készültség tart fenn.

Tizenkét úton nem lehet közlekedni

Az ár- és a belvíz miatt országszerte tizenkét alsóbbrendű út egy-egy szakasza járhatatlan - tette közzé honlapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt, Veszprém megyében négy utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében kettő, Tolnában pedig egy út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehet közlekedni.

Az Útinform tájékoztatása szerint szombat délután várhatóan lezárják a Marcaltőre vezető utat is.

Átemelik a Hortobágy-Berettyó vizét a Hármas-Körösbe

Korlátozták a belvíz szivattyúzását a Hortobágy-Berettyóba, egyúttal szombat délelőtt megkezdték a folyó vizének átemelését a Hármas-Körösbe - tájékoztatta a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

Bara Sándor védelemvezető közölte: Mezőtúron 24 ideiglenes szivattyúállást telepítettek, ezek szombat délelőtt 10 óra óta másodpercenként 12 köbméter vizet képesek átemelni a Hármas-Körösbe. Szükség esetén ez a kapacitás növelhető - tette hozzá.

Bara Sándor emlékeztetett, hogy a mezőtúri és ágotai árvízkapu pénteki lezárásával a Hortobágy-Berettyó folyó maga is egy víztározóvá vált.

A Hortobágy-Berettyón Borznál szombat reggel 399 centiméter volt a vízállás, a folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Folytatódik az árvíz elleni védekezés. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

A Berettyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség, Szeghalomnál szombat reggel 529 centiméter volt a vízállás. A vízszint egy nap alatt 21 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A Berettyó felső szakaszán maradt a másodfokú védelmi szint. Pocsajnál a szombat reggel mért vízszint 445 centiméter volt, itt az áradás megállt.

Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszán készültséget rendeltek el, ebből 4 helyen harmadfokú, a többin másodfokú a védelmi szint - tette hozzá.

Az elöntött területek száma egy nap alatt több mint 2500 hektárral nőtt, jelenleg a Tiszántúl északi részén 34 500 hektár áll víz alatt. A szivattyútelepek egy nap alatt 4,7 millió köbméter vizet emeltek át tározókba - közölte.

A kárenyhítési alap feltöltését sürgeti az MSZP

A kárenyhítési alap feltöltését szorgalmazza az MSZP a gazdáknak súlyos károkat okozó belvízhelyzet miatt. A szocialisták a mezőgazdasági termékek árának várható emelkedése miatt azt is várják a kormánytól, hogy támogassa az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését.

Csaknem százezer hektár szántó, illetve vetési terület van víz alatt. A gazdák legalább 40 százalékos kárpótlása érdekében fel kell tölteni a kárenyhítési alapot - mondta szombati sajtótájékoztatóján Harangozó Gábor szocialista képviselő. Becslése szerint ehhez a jelenlegi 8 milliárdról 20 milliárd forintra kellene növelni az alapot.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a tavalyi aszálykárok miatt nem töltötte fel az alapot, helyette egy hitelprogrammal próbálkozott, amelyet azonban csak kevesen tudtak igénybe venni, így ez most sem jelenthet megoldást. Hozzátette: a szocialista kormány hasonló válsághelyzetben ugyancsak 40 százalékos kártérítést tett lehetővé a gazdáknak.

Harangozó Gábor arról is beszélt, hogy a belvízhelyzet miatt nehéz év vár a mezőgazdasági termelőkre, ami további élelmiszerár-emelésekhez vezet majd. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy támogassa azt az MSZP-s javaslatot, amely 27-ről 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját.

Erre lehetőséget ad az Európai Unió, a tagállamok jelentős részében ugyanis 0 és 9 százalék közötti az alapvető élelmiszerek forgalmi adója - jegyezte meg.

Másodfokú készültség a Túron

A Túron másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) - közölte a szervezet vezetője szombaton az MTI-vel.

Bodnár Gáspár elmondta: a folyó a romániai szakaszán apad, Garbolcnál péntek éjszaka tetőzött, a hazai szakaszán pedig végig árad.

Tájékoztatása szerint a Tisza felső szakaszán az apadás folytatódott, Tiszabecs alatt azonban még áradás tapasztalható. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza jobb partján Vásárosnamény és Lónya, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Gávavencsellő között.

Folytatódik az árvíz elleni védekezés. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

A Kraszna a hazai területen végig árad, Nagyecsed és Olcsva között még mindig harmadfokú, a többi szakaszon másodfokú a készültség. A Szamos Szatmárnémetinél tetőzés közelében van, a hazai szakaszán készültségi szint alatt végig árad, de az előrejelzések szerint további, akár készültségi szintet is elérő vízszintemelkedésre kell számítani - ismertette Bodnár Gáspár.

Hozzátette: a Lónyay-főcsatornán nem változott a riasztási szint, Kótaj és Berkesz közötti védvonalon másod-, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú készültség van.

A belvízhelyzettel kapcsolatban az igazgató elmondta: a vízügyi igazgatóság működési területén a Nyírség két szakasza kivételével mindenütt belvízvédelmi készültség van érvényben, az elöntött terület nagysága meghaladja a 22 ezer hektárt.

Pénteken a tizenhárom szivattyútelep 2,7 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadókba. A települések közül Újfehértón, Nyíregyháza egyes területein, Kótajban, Nagyecseden, Gávavencsellőn, Ibrányban és Rakamazon van elrendelve valamilyen fokú belvízvédelmi készültség. Bodnár Gáspár ezzel kapcsolatban jelezte: a vízügyi igazgatóság szükség esetén homokzsákot, hordozható szivattyút biztosít az önkormányzatok számára a belvíz elleni védekezéséhez.

Folytatódik az árvíz elleni védekezés a kiöntött Marcalnál

Egész éjszaka folytatódott az árvízi védekezés a kiöntött Marcalnál. A folyó vízszintje stagnál, de folytatják az úgynevezett jászolgát építését - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szombat reggel az MTI-t.

Németh Tamás elmondta: péntek éjjel változó létszámmal - 70-250 emberrel - folytatták az árvízi védekezést, továbbépítették az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely most mintegy 130 méter hosszú, és még 60 métert szeretnének hozzáépíteni.

A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé - magyarázta Németh Tamás.

Hozzátette: Marcaltőnél nyúlgátat (átmeneti védőtöltést) hoztak létre pénteken, ez védi a beáramló víztől a települést, amelynek határában a folyó elöntötte a kerteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darák Péter: a Kúrián létrehozott értékeket örökíti meg a testület évkönyve

A Kúrián komoly értékek teremtődnek, ezek megörökítése a célja a legfelsőbb bírói fórum idén először… Tovább olvasom