Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

„ A műemlékvédelem nem alku tárgya”

Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke egyértelműen fogalmazott a Kisalföldnek: nem áll szándékában kezdeményezni a győri Frigyes-laktanya egyetlen épületének sem a védelem alóli kivonását. A kérdés ezzel eldőlt.
Épp egy hete írtuk meg (Folytatódik a belháború a kaszárnyában – Kisalföld, július 27., 7. oldal), hogy információink szerint a műemlékvédelem ragaszkodik a Frigyes-laktanya mind a hat épületének a megtartásához – annak ellenére is, hogy a beruházó korábban kijelentette, ha a két legromosabb épület bontását nem engedélyezik számára, akkor leáll a felújítással, s a hatból öt épület marad olyan (romos) állapotban, mint most. Azt is leírtuk, hogy a döntés már csak egy ember kezében van: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökének aláírására vár. Miután Varga Kálmán a Kisalföldnek nyilatkozott, a feltételes módot törölhetjük is. Az elnök ugyanis egyértelműen fogalmazott.

Műemlék marad

„ Nem akarok nyilatkozatháborút, de ki kell mondani: a Leier-csoport annak tudatában vásárolta meg a Frigyes-laktanyát, hogy tudta, valamennyi épület műemléki védettség alatt van, így szigorú szabályok vonatkoznak rá” – kezdte nyilatkozatát Varga Kálmán. Így folytatta: „A hat épület védettségét az örökségvédelmi hivatal továbbra is fenntartja, nincs sem oka, sem szándéka ennek törlését kezdeményezni a szakminiszternél. Amíg Magyarországon a mostani törvények léteznek, a Frigyes-laktanya műemlék marad.”

Szakértőket is kérdeztek

A hivatal elnökének felvetettük, ez azt is jelentheti, hogy Michael Leier abbahagyja a rekonstrukciót, s valóban marad öt romos épület (az egy felújított mellett), s vele a tizenhat év megoldatlan feladata: eltüntetni Győr szégyenfoltját. Azt a választ adta: „Nem a műemlékvédelem felelőssége, hogy az épületegyüttes olyan állapotban van, amilyenben.” Megkérdeztük azt is, amit számos győri – köztük a polgármester – már felvetett: mitől műemlék a volt laktanya? „Nehéz erre korrekt választ adni, ráadásul minden döntést meg lehet kérdőjelezni – mondta. – Azonban tudni kell, számos szakértő véleményét kértük ki a döntés meghozatala előtt, s több szűrőn kellett átmennie a kezdeményezésnek, mielőtt kimondtuk: műemléki védelem alá kell helyezni a volt laktanyát. Ha valakit valóban érdekel, milyen érvek szóltak emellett, az kikérheti a teljes dokumentációt a tudományos és dokumentációs igazgatóságtól.”

A köz érdekében

Varga Kálmán megerősítette információnkat, miszerint a Leier-csoport – értesülve a leendő döntésről – találkozót kezdeményezett nála, de azt is kijelentette: „Az építészeti műemlékvédelem nem üzleti alku kérdése. Sajnálom, hogy Leier úr kész tények elé állított minket, s nemegyszer demonesztáló nyilatkozatot tett. Azzal, hogy befejezi a felújítást, nem tud zsarolni minket, mert még egyszer mondom, a döntést nem közvetlenül mi, hanem a miniszter hozza meg; a tizenhat év felelőssége pedig nem a miénk. Mi a köz érdekében állunk ki a védelem mellett.”

Két hét múlva bemutatják

Ezúttal is megkerestük a „másik felet”, a Leier-cégcsoport azonban addig nem kíván nyilatkozni, míg a hivatalos (tehát írásos) döntést nem kapják meg. Múlt héten már elmondták, s az lenne a meglepetés, ha álláspontjukon változtatnának: „Ha ez a döntés marad, akkor a laktanyát nem életre ítélte az örökségvédelem, hanem halálra.”
Ezzel együtt úgy tudjuk, két hét múlva bemutatják az első s eddig egyetlen felújított épületet, a volt tiszti kaszinót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédségi logisztikai központok

Az országban működő logisztikai központokból tíz vonható be a honvédelmi feladatok ellátásába. Ezek… Tovább olvasom