Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

„ Diktátumot nem írhat alá felelős vezető”

A csornai Margit Kórház igazgató főorvosa – a város polgármesterének egyetértésével – tegnap nem írta alá az ágyszámszerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). Dr. Krizmanich Mária és Turi György a Kisalföldnek elmondták: a szerződés „finanszírozási rubrikája” üres volt, emiatt nem vállalhatták a felelősséget.

– A kórház részére meghatározott úgynevezett volumenkorlátról, amitől a finanszírozási összeg függ, nem tudtak tájékoztatást adni az OEP munkatársai – fogalmazott dr. Krizmanich Mária. – A fenntartónak viszont joga van tudni, hogy a kórház mqködőképessége biztosítható-e. A szerződésben éppen erre nem volt adat.
Turi György hozzátette: miközben a finanszírozás csökken, az intézmény ellátási területe, azaz a betegek száma nő, hiszen a Kapuvár környéki települések egy része is a Margit kórházhoz kerül.
– Amikor az aktívágyszám-le-

építéséről döntöttek, arra számítottunk, hogy a volumenkorlát 60 százaléka megmarad. Ezzel szemben az elvett ágyakkal együtt elvették a hozzájuk tartozó volument is – mondta a polgármester. – A mostani információk szerinti támogatással két hónapig sem tudnánk mqködtetni a kórházat. Az adatok alapján havonta 16 millió forint veszteség termelődne ugyanis a meglévő adósságállomány mellé. Ha a szerződést ebben a formában aláírtuk volna, a kórház bezárásához asszisztálunk.
Turi György hozzátette: az OEP illetékesei ígéretük szerint péntekre kiszámolják a hiányolt adatokat és elvileg pénteken nem lesz akadálya a szerződés aláírásának. A csornaiak szándékaik szerint záradékot is mellékelnek hozzá. Ebben leírták: az egészségügyi miniszter határozatát nem tekintik jogerősnek, mivel bírósági felülvizsgálatra van lehetőség. Szerintük ugyanis a határozat jogszabályba ütközik, és függő jogi helyzetben kerül aláírásra, „eredményes megtámadása esetén a szerződés semmisségét vonhatja maga után”.
– Zsarolás és kényszer hatása alatt vagyunk, de ha konkrét adatokat tudnak mondani, aláírjuk a szerződést. Ez a bizonytalan állapot veszélyezteti a betegek ellátását, az osztályok mqködését. Felelős önkormányzati vezető ilyen szerződést nem írhat alá. Egy szerződés ugyanis a felek kölcsönös akaratán múlik, és a felek kölcsönös előnyeit biztosítja. Az elénk tárt dokumentum nem ilyen volt, diktátumot pedig a kórház, a város és az ellátott terület érdekét védve nem fogadhatunk el – jelentette ki Turi György.

Megtámadják

a határozatot


A csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a Fővárosi Bíróságon megtámadja az egészségügyi miniszter ágyszámleépítésről szóló határozatát. Ebben az aktív ágyak számát 80-ban, a krónikus ágyakét 128-ban állapította meg a tárcavezető. „Arra számítunk, hogy a bíróság megsemmisíti a minisztérium határozatát” – jegyezte meg Turi György polgármester. A keresetnek halasztó hatálya nincs, az intézkedést végre kell hajtania a fenntartónak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.28.

Tovább olvasom