Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

„ Érzem, ott van a vers köztük”

Folytatás az 1. oldalról.

– Tavaly például a József Attila-évnek köszönhetően óriási volt az érdeklődés nemcsak a költő verseskötetei, hanem a róla és koráról szóló életrajzi kötetek, elemzések iránt is – folytatta Milus Péter. – Részben szintén az erős marketingnek köszönhető, hogy a gyerekeknek író Varró Dániel is két éve folyamatosan keresett szerző. A klasszikusok között évek óta Ady, József Attila és Petőfi vezeti a képzeletbeli toplistát, de Reményik Sándor kötetei is mindig elfogynak. Amit külön jó látni, hogy a verseket már nagyrészt a fiatalok vásárolják.
Az, hogy (vers)olvasóvá válik-e valaki, már az iskolában eldől, feltéve, ha van egy tanár, aki megfelelően tálalja a költeményeket. Kiss Gábor, a győri Marcalvárosi Közoktatási Központ magyartanára szerint ugyanis az a diák, akinek az órán csak lediktálják a kötelező elemzést, egy életre megutálhatja a verseket.
– Próbálom mindig érzelmileg megfogni a diákokat, mert ha egy vers megérinti őket, már megvan a motiváció, és szívesen néznek mögé, örömmel elemzik. Ezt sokszor csak a szemekben látom, vagy egy pillanatnyi csendből veszem észre, de minden műnél ott van az a pont, amikor érzem, hogy „ott van a vers a gyerekek között”. Most éppen Radnótit tanítok, s mielőtt rátértünk volna a Razglednicákra, egy évekkel ezelőtt, a Kisalföldben megjelent dokumentumregény-részletet olvastam fel nekik, amit akár a költő is írhatott volna. Döbbent csend volt utána... A diákok kaptak valami pluszt, s tudom, hogy érzelmileg is kötődni fognak ahhoz, amit meg kell tanulniuk. Utána aztán jöhet a módszertan, meg a kötelező elmélet, de a legfontosabb, hogy már értik a verset, már érzik, már szép.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok a választás eredményéről

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító" hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters… Tovább olvasom