Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

„ Gazdasági egyensúly 1,5 év alatt”

Az új gazdasági egyensúly 1–1,5 év alatt elérhető, tehát nem kellenek újabb kiadásmérséklő és bevételnövelő intézkedések ahhoz, hogy az idei 350 milliárd forintos hiánycsökkentést újabb, több mint ezer-ezer milliárd forint kövesse 2007-ben és 2008-ban – mondta a miniszterelnök csütörtökön.
Gyurcsány Ferenc az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén azokra a munkavállalói és munkaadói javaslatokra reagált így, amelyek szorgalmazták, hogy az egyensúly javítását szolgáló törvényekben szerepeljen az intézkedések átmeneti jellege. Nagy Tamás a munkaadói oldal egyik hozzászólójaként úgy vélte: olyan mértékű az állami eladósodás, amelynek helyrehozatala a bejelentett intézkedéseken túl még hosszú éveket vehet igénybe.
Gyurcsány Ferenc felhívta a fórum résztvevőinek figyelmét arra, hogy változtatni kell az elmúlt hat év hibás gazdasági és társadalmi politikáján. Ehhez kérte az OÉT támogatását, segítségét.
A miniszterelnök elmondta: 1998 és 2006 között a jövedelmek és a nyugdíjak vásárlóértéke 50 százalékkal nőtt, a gazdaság növekedése viszont 30–35 százalék volt. A gondok egy része ebből adódik. Finanszírozhatatlanná vált továbbá a gáz-, a villamosenergia-, a lakáshitel- és a gyógyszertámogatás. Mindez nem azt jelenti, hogy magasak lennének a jövedelmek és a nyugdíjak vagy a szociális támogatások, de jelenti azt, hogy az ország tartósan többet költött a bevételeknél. Mindezt csak egyre nagyobb hiánnyal, hitellel lehetett finanszírozni, s ez elfogadhatatlan. „Eddig nem mertünk egyenesen fogalmazni, nem mertük kitenni az asztalra, hogy mi mennyibe kerül. Aki felelősen gondolkozik, azt mondja, hogy ezt meg kell állítani, ez nem folytatható.”
– Az egyensúlyjavító intézkedésekkel, átfogó reformokkal meg kell alapozni az évenkénti ezermilliárd forintos európai uniós fejlesztési források hatékony felhasználását, mert ez nélkülözhetetlen az ország jövőjéhez, modernizálásához. Az Új egyensúly program keretében megvalósuló idén 350, 2007–2008-ban évenként 1000 milliárdot meghaladó egyensúlyjavítás szükséges ahhoz is, hogy Magyarország teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat – közölte Gyurcsány. Hozzátette: „Aki a bevételek növelésének vagy a kiadások mérséklésének a kormány által javasolt módját elveti, tegyen konkrét, helyettesítő javaslatot.”
A szakszervezetek felszólalói közül Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke határozott követeléseket fogalmazott meg a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban. Elmondta: az egyensúlyra nemcsak gazdaságilag, de társadalmilag is szükség van. Ez úgy lehetséges, ha a vállalandó terhekből arányosan jut mindenkire, mert a jelenlegi változatból úgy tűnik, a nagyobb rész megint a munkavállalókra jut. Megoldásra vár az is, hogy a legrászorultabbak kompenzációhoz jussanak. Követelik, hogy a 3 évre szóló minimálbér-emelést, a minimálbér adómentességét tartsa tiszteletben a kormány. Követelik továbbá, hogy a mostani intézkedések átmeneti jellegűek legyenek. (mti)

„ Pénzügyi válság”

A Fidesz értékelése szerint a Gyurcsány-kormány eddigi tevékenységével és a megszorító intézkedések bejelentésével pénzügyi válságba sodorta Magyarországot – jelentette ki Szijjártó Péter szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. „A pénzügyi válság folyománya, hogy a forint árfolyama egy év alatt 10 százalékot esett, a hét elején pedig elérte két és fél éves mélypontját” – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisilő szobrok – az egyenjogúság jegyében

Brüsszel jelképét, a pisilő kisfiút 1619-ben helyezték el a Grand Place-tól két sarokra. A… Tovább olvasom