Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

„ Hivatalból segítenem kell a kaszinóvárost”

A helyi rendezési terv módosítására lehet szükség Euro Vegas ügyében. A bezenyei polgármester szerint a beruházó ígéretet tett a parlagon lévő Vegas-földek után a kivetett telekadó befizetésére. Kammerhofer Róbert úgy látja: hivatalból segítenie kell, hogy megmozduljon ott valami.
A bezenyei önkormányzat idén bevezetett belterületi telekadója miatt az Euro Vegas beruházói 60 millió forintot fizethetnek – két részletben – az önkormányzat kasszájába. A hivatal ezáltal pénzügyi alapot teremtene a pályázatokon való induláshoz. Kammerhofer Róbert polgármester Kisalföldnek adott nyilatkozatában többek közt erről is beszélt.
– Hans Asamer szerint 2008 áprilisában elindulhat az építkezés Bezenyén, kezdődhet a kaszinóváros építése. Úgy tudom, néhány hete megkereste Asamer úr. Akkor a részletekbe is beavatta?
– Kérdeztem tőle az építkezéssel kapcsolatos információkat, hisz korábban arról volt szó, hogy már 24 tervező dolgozik a projekten. Azt a választ kaptam, hogy valószínqleg módosításra lesz szükség, mely várhatóan a helyi rendezési terv módosítását vonja maga után.
– Milyen módosításokról lenne szó?
– Ezt nem tudom. Gondolom, az előző rendezési tervben „vannak olyan dolgok”, amelyek megakadályozzák az új tervek megvalósulását.
– A bezenyei képviselő-testület foglalkozik már a rendezési-terv módosítással?
– Egyelőre nem érkezett be az önkormányzathoz hivatalos kérelem. Korábban arról szóltak a hírek, hogy decemberben, majd januárban megjelenik az újabb befektető. Most pedig már március van.

„ Szavát adta”

– Az önkormányzat kapott már hivatalos dokumentumot a minisztériumtól a koncessziós szerződés érvénybe lépéséről?
– Nem kaptunk értesítést...
– Ön az önkormányzati választások előtt a falugyqlésen – akkor még polgármesterjelöltként – azt mondta: „mindenki tudja, hogy Euro Vegas egy szélhámosság, s nem fog megvalósulni”. Azóta polgármester lett: tartja ezt a véleményét?
– Engem egy dolog érdekel: az erre a területre kivetett belterületi telekadó. Hans Asamer nekem a szavát adta, hogy ezt be fogja fizetni az önkormányzat kasszájába. Úgy érzem, ő van olyan úriember, hogy állja a szavát. A falu gazdálkodása szempontjából ez érdekel. Ezzel kapcsolatban pozitívan tudunk „hozzáállni a dolgokhoz”, de én semmit nem tudok letenni az asztalra, amivel bizonyítani tudnám, hogy most éppen mi indul majd el a beruházásból.

„ Nem leszek kerékkötője”

– Szeretné, ha megvalósulna ez a beruházás?
– A térségnek jó lenne. Itt egy folyamat elindult, ennek kerékkötője biztos, hogy nem leszek: hivatalból sem lehetek. Hivatalból segítenem kell, hogy itt valami megmozduljon. Azonban nem látom a kézzelfogható dolgokat.
– Az egyelőre üresen álló terület után a telekadót az Euro Vegas beruházóinak elvileg március végéig kell befizetniük. Letették már a kiszabott összeget?
– Még nem. Ígéretet tett Hans Asamer, s hiszek benne, hogy befizeti a pénzt. Az önkormányzat húszmilliós mínusszal zárt a korábbi gazdálkodás eredményeként. Nekem ezt „el kellett tüntetnem”, s pénzalapot teremtenem, hogy az idei pályázatokon sikerrel indulhassunk.
– Asamer úr mit szólt az új adónem bevezetéséhez?
– Úriember volt: azt mondta, tudja, hogy vállalkozóként a falu mqködéséhez hozzá kell járulnia. Nekem pozitív benyomásaim voltak ezzel a témával kapcsolatban.
– Hegyeshalommal milyen a kapcsolata Bezenyének a közös projekt – és a polgármesterváltások – tükrében?
– Nagyon korrekt. Igaz, Euro Vegas-ügyben nemigen tudunk egyeztetni, hisz nincs miről.

Az önkormányzat őrizteti a laktanyát

– A bezenyei laktanyát még korábban ingyen megszerezte az önkormányzat a Honvédelmi Minisztériumtól. Úgy tqnt, Euro Vegas beruházóit érdekelné a létesítmény, ám egyelőre az önkormányzatnál maradt az épület. Vannak-e új érdeklődők?
– Várakozó állásponton vagyunk.
– Az önkormányzat őrizteti a területet?
– Igen.
– Nem kerül ez túl sokba a hivatalnak?
– „Két hónap költségével” jár. Meg fogjuk találni a megfelelő tevékenységet, melyen elindulhatunk.
– Asamerék továbbra is érdeklődnek a laktanya iránt?
– Nem, mert volt egy egyeztetésünk: az első kérés volt a falu oldaláról, hogy „lássunk tényszerqséget a megvalósulásban a következő években”.
– Munkahelyteremtő beruházást hozna ide az önkormányzat?
– Természetesen.
– Vannak befektetőjelöltek is?
– Érdeklődők vannak. Meg fogjuk találni a megfelelő lehetőséget.
– Hogyan látja, mi lehet Bezenye kitörési pontja: Euro Vegas?
– Az első kitörési pont az új adónem bevezetése volt. Emellett egyrészt várjuk Euro Vegast, másrészt most fogalmazzuk meg elképzeléseinket. Több lábon szeretnénk állni. Annyi biztos: nem kavicsbányában és szélkerekekben gondolkodunk, mint a többi község.
– A választások előtt eléggé felkorbácsolódtak az indulatok a településen: ennek egyik sarokpontja volt a megaberuházás. Most nyugalom van a faluban.
– Persze. Előre kell nézni, hátrafelé nem szeretnék sárt dobálni.
– Hogyan tapasztalja: a helyiek még hisznek a kaszinóváros megépülésében?
– Az átlagember számára az a lényeg, hogy legyenek jó utak, buszmegállók, munkahelyek. Egy biztos: az idei betervezett adóbevétellel nem lesz mínuszos az önkormányzat, sőt: plusz huszonnyolcmillió forinttal számolunk.

550 millió dollár az első szakasz

A beruházók részéről kiszivárgott legutolsó információk szerint az amerikai és a magyar felek közötti szerződéseket ez év áprilisáig kötik meg. Áprilistól 30 építész bevonásával tervpályázatot hirdetnek, majd a legjobb munka alapján kezdik az építési engedélyes tervek készítését. Az építkezés 2008 áprilisában kezdődhet, és várhatóan 2010 második felére fejezik be a komplexum kialakításának első fázisát. A tervek szerint ekkorra készül el az első kaszinó, valamint átadnak egy éttermet, egy szállodát, egy konferencia-központot, egy fürdőt, továbbá üzleteket és szórakoztató-központokat is. A beruházásnak ez a szakasza 550 millió dollárba (110 milliárd forintba) kerül – ehhez képest elenyésző az államnak fizetendő évi 1,07 milliárd forintos koncessziós díj –, az építkezés 500–600 embernek adna munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint szemetes város Sopron?

Tovább olvasom