Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

„ Illő tisztelettel zárjuk le a múltat”

„ Korábban nem azért indultam a pártelnöki választáson, mert úgy ítéltem meg, hogy nyerni tudok. Az becsületbeli ügy volt, mondván, nem igaz, hogy csak egy választása van az SZDSZ-nek. Most azért indulok, mert nyerni akarok” – nyilatkozta a Kisalföldnek Fodor Gábor Győrben, ahová kampányolni jött.
– Egy publicisztikában azt írták önről, „első osztályú vidéki srác”. Most épp Győrben kampányol: ezek szerint vidéken szeretné begyqjteni magának a biztos szavazatokat az SZDSZ-elnökségért?
– Az elemzés korrekt, Gyöngyösön nőttem fel, hetente többször ott vagyok, így az emberek gondját-baját jól ismerem. Érzem is, hogy vidéken nagy mögöttem a támogatottság, pontosan ezért akarom az SZDSZ-t megerősíteni vidéken.
– Ez rendben van, de párttársa, aki most ellenfele is – Kóka János –, ahogy mondani szokás, mindenhol „nyomul”, naponta látom az országos tévékben. Magát miért nem?
– A sok szereplés a visszájára fordul. Nem vagyok kezdő politikus, megtanultam ezt a leckét.
– „Liberális ember szívesen sörözne magával”, ezzel, illetve azzal a ténnyel, hogy „szerencsés módon elfelejtett öregedni, s pont úgy néz ki, mint tizenkét éve”, nyerhet. Fura, de tényleg mindenki a jelöltek arcával, s nem a programjával foglalkozik.
– Pedig van lényeges különbség a programjainkban. János a gazdaságban sikeres emberek pártjává szeretné tenni az SZDSZ-t, én azt gondolom, hogy bár helyes ez a törekvés, de ha csak erre alapoznánk a szavazóbázisunkat, a Szabad Demokraták Szövetsége nem kerülne be a parlamentbe. Ha csak a sikeresek pártjává alakítjuk az SZDSZ-t, akkor veszítünk. Én a szabadságszerető emberek pártjává akarom tenni az SZDSZ-t.
– Ez jól hangzik, de a helyzet most az, hogy az SZDSZ az önkormányzati választások óta úgy néz ki, mint Hirosima az atomcsapás után. Az érdekelne, hogy a programja kiutat jelenthet-e ebből?
– Az én programom a változás programja. Ami eddig, vagyis az elmúlt tíz évben volt, az nem volt jó; illő tisztelettel tegyünk hát pontot a végére. Kezdjünk olyan politikát, ahol az SZDSZ a hitelességét visszanyerve őszintén és nyíltan politizál, ki mer állni a jogállami értékek, a tiszta közélet mellett.
– Nem először indul a pártelnöki posztért, s eddig egyszer sem sikerült nyernie. Mi motiválja még?
– Eddig nem azért indultam, mert úgy ítéltem meg, hogy nyerni tudok. Az becsületbeli ügy volt, mondván, nem igaz, hogy csak egy választása van az SZDSZ-nek. Most azért indulok, mert nyerni akarok. S jók is esélyeim.

A vidékpolitikáról és a népszavazásról

Fodor Gábor szerint vidéken meg kell erősíteni a liberális vonulatot – erről a politikus a szombati győri sajtótájékoztatóján beszélt. Hozzátette: pártelnökké választása esetén a vidék megerősítése érdekében a megyei SZDSZ-elnököket be akarja vonni a politikai döntéshozatalba. Fodor erős középpárttá akarja tenni a Szabad Demokraták Szövetségét, a 2010-es országgyqlési választásokon cél a 10 százalékos eredmény. A Fidesz népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban elmondta: a reformok kulcskérdésnek számítanak ma Magyarország számára, a Fidesz részéről pedig eleve ezek megakasztása volt a cél. A szabad demokraták ezt nem tartják helyesnek, azonban az Alkotmánybíróság döntését minden körülmények között betartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyüdi Sándor és dr. Vécsei László – tudományról, művészetről

A tudományos és a művészi gondolkodásmódban több a hasonlóság, mint a különbség – vallja Gyüdi… Tovább olvasom