Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

„ Közös emlékezet,

közös értékek”

A Városi Művelődési Központban emlékeztek szerdán a csornaiak az 1848. március 15-i forradalomra. A zord időjárás kényszerítette az ünneplőket zárt térbe, a városban ugyanis hagyományosan a Petőfi-szobor előtti tér a műsor helyszíne. Ünnepi beszédet Papp József polgármester mondott. A városvezető beszédében hangsúlyozta: ezernyi különböző szándék és érdek vitte a tömegként már egyet akarókat a forradalomba. „Egy nemzeti ünnep mindig a közös emlékezet napja, a közös értékek, a közös pontok napja. Március 15. a nemzet életében egy ilyen szerethető, közös pont” – mondta a polgármester.

– Március 15. fiatal, fiatalos ünnepként maradt meg a nemzet emlékezetében. Ki ne bízna jobban azokban a nemzedékekben, amelyeket a múlt bűnei nem terhelnek és nem halmoztak még fel adósságot a jövővel szemben – fogalmazott a szónok. – Mindaz, amiért 1848 hősei az életüket áldozták, mára teljesült: Magyarország független, szabad ország lett, ám most más helyett saját magunkkal, saját széthúzásunkkal kell megküzdenünk. Mondják, a magyar a bajban mindig összefog. Nem érné meg egyszer összefogni akkor is, amikor nem baj van, hanem éppen lehetőség? Annyi lehetőség egy új Magyarország megteremtésére, amennyi 1848 lassú és titkos győzelme, a kiegyezés, illetve az azt követő boldog békeidők óta nem adatott meg nekünk. Alkossuk meg az új Magyarországot, az új Rábaközt, az új Csornát. Ehhez most nem forradalmi hevületre, nem gyülekezésre, hanem felelős, okos tervezésre, építkezésre van szükség.
A rendezvényen a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ óvodásai és diákjai műsorral emlékeztek. A gyerekek versekkel és prózával idézték fel a dicső napokat.
Az ünnepség után a csornai pártok, civil szervezetek, intézmények képviselői a Petőfi-szobornál helyezték el a megemlékezés koszorúit, virágait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb madárinfluenza elleni védőkörzetek Bács-Kiskunban

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint a Hercegszántó és Dunaföldvár… Tovább olvasom