Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

„ Ne húzzák ki Szigetközt a fejlesztési tervből”

Tegnap a mosonmagyaróvári többcélú kistérségi társulás ülésén elhangzott: a 8,2 milliárdos hulladékgazdálkodási projekt egyes tervei elkészültek. Kistérségi szúnyogirtásra még 1,4 millió forint áll rendelkezésre, s a vízügynek és az önkormányzatoknak bizonyos területek tulajdonjogát rendezniük kell.
A Mosonmagyaróvár és környéki kistérségi társulás tegnapi dunaszigeti kihelyezett ülésén Kovács Gergely mosonmagyaróvári alpolgármester beszámolójában elhangzott: június végére a depóniabővítés és a hulladékudvarok tervei elkészültek, s jövő március végéig írhatja alá az állam a támogatási szerződést, így a kivitelezés elvileg áprilistól elindulhatna.
A 70 települést érintő, 8,2 milliárdos beruházáshoz 10 százalékos önerő szükséges. Ezt a Rekultív Kft. vállalta, ám vele a kockázatot is, hisz nem biztos, hogy ő lesz az üzemeltető: igaz, ebben az esetben vissza kellene fizetnie a településeknek a tetemes összeget. A polgármestereket a cég hamarosan megkeresi, s biztosítékot szeretne: emiatt rugalmasságot kért a társulási elnök a településvezetőktől. A depóniát vizsgáló „hulladékimport-bizottság” megbízásából elkészült a beléptetőrendszert, a dokumentációt és a tényleges hulladék nagyságát vizsgáló jelentés, melyet a hét végén kap kézhez Kovács Gergely.

Felesben fizetik a menedzsert

Az ülésen ezután egy új, a mosonmagyaróvári kistérséget bemutató internetes portál kialakításának feltételeiről beszélt Kuntner Edina, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa. Ezt követően az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület mosonmagyaróvári szervezetének képviselői adtak tájékoztatást tevékenységükről. Kertész József, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke a Mosoni-Dunán és a Szigetközben megvalósuló rehabilitációs munkákról beszélt. Kiemelte: akad jó néhány olyan létesítmény, mely önkormányzati és állami területeket is érint. Ilyen például Mosonmagyaróváron a Partos utcában is van: a tulajdonviszonyokat ezeken a helyeken rendezni kell. Botos Gábor titkár elmondta: a Máltai Szeretetszolgálat egy segítőszolgálat indítását tervezné a kistérségben, a településeken most folyik az igényfelmérés. Szúnyoggyérítésre a kistérség kasszájában még 1,3–1,4 millió forint áll rendelkezésre. Az Országos Területfejlesztési Hivatal a második félévben csak a vidékfejlesztési menedzser fizetésének felét tudja vállalni, így a társulás pénzügyi bizottsága egyhangúlag 700 ezer forintot szavazott meg erre a célra.

Az itteni LIFE legyen a legjobb pályázat

Széles Sándor máriakálnoki polgármester arra kérte a társulást, hogy a Felső-Mosoni-Dunatáj Társulás LIFE-pályázatát támogassa a „legjobb uniós kistérségi pályázat” díjának elnyerésére. Ezt egyhangúlag megszavazták. A településvezető egy másik felvetést is tett a gépjárműadó rendszerének változtatására. Szerinte a befolyt összeget az önkormányzatoknak kizárólag útfelújításra kellene fordítaniuk, míg az így kiesett bevételt az állam pótolná. A „baloldali kételyek” után az állásfoglalást egy ellenszavazattal és három tartózkodással megszavazták. A polgármester a jelen lévő dr. Tóth Tiborné térségbeli országgyűlési képviselő segítségét is kérte az ügyben.

Kovács Kálmán érkezhet a Szigetközbe

Dr. Tóth Tiborné eddig parlamenti munkájáról beszélt: közoktatással kapcsolatos interpellációja „nem ment át”, ellenben a kisiskolák helyzetéről szóló beszéde az ellenzék támogatását is elnyerte. Most két önálló törvénymódosítási javaslattal készül. Szigetköz ügyében arra törekszik, hogy a térséget „ne húzzák ki” a második Nemzeti Fejlesztési Tervből. Kovács Kálmán, a környezetvédelmi tárca államtitkára viszont elfogadta térségbeli invitálását.

A kishatármegnyitás feltételéről

Az esemény végére a Grenzkommunalforum képviselői is megérkeztek egy kötetlen beszélgetésre: ezen Gerhard Zapfl nickelsdorfi polgármester megjegyezte: a kishatármegnyitás feltétele osztrák részről az volt, hogy Hegyeshalomnál az oda vezető utat felújítják. Ez azóta sem történt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H-ügy: fejlemények

Tovább olvasom