Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

„ Összkormányzati kormányzás lesz”

Már idén ötödével csökkentik a minisztériumok összlétszámát, két éven belül pedig egyharmadával lesz kevesebb dolgozó a mostani helyzethez képest – derült ki Gyurcsány Ferenc kijelölt és ügyvezető miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján. Gyurcsány a reformok végrehajtása érdekében minden miniszterével aláírat egy dokumentumot, amely tartalmazza a feladatokat.
A kijelölt és ügyvezető miniszterelnök mintegy ötvenperces sajtótájékoztatóján a korábbi és az új kormányzati struktúrát mutatta be. Részletesen beszélt arról, hogy eddig a minisztériumok milyen feladatokat láttak el, és ez hogyan változik a jövőben. Gyurcsány Ferenc összegzése szerint az új kormányzás úgy épül fel, hogy az igazgatási tevékenységet a minisztériumok végzik, a fejlesztés és a beruházás a fejlesztési tanácshoz és a kabinethez kerül, a szakpolitikai stratégia megalkotása az államreform-bizottsághoz, míg a háttértevékenységeket a kormányzati szolgáltatóközpont végzi. „Súlyok és ellensúlyok bonyolult rendszerét teremtjük meg magán a kormányzaton belül is” – fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök kitért arra, hogy az államreform-bizottság létszáma 15–25 fő lesz, a kormányzati szolgáltatóközpont a minisztériumoknál megszűnő létszám kevesebb mint felével jön létre.
A minisztériumok 7300–7500 fős összlétszámát év végéig 1300–1400 fővel csökkentik, és két év alatt összesen egyharmadával csökken a dolgozók létszáma. Kevesebb vezető lesz, s mindemellett jobb teljesítményt nyújtanak majd – ígérte a miniszterelnök. Az új intézmények vezetőit pénteken a miniszterekkel együtt mutatja be. Hozzátette: az államreform-bizottság, valamint a kormányzati szolgáltatóközpont vezetője két külföldről hazatérő, az üzleti szférában dolgozó személy lesz, akiknek van igazgatási tapasztalatuk.
A döntéshozatal folyamatát úgy írta le, mint a kormánytagok közötti kényszerű együttműködést; nem gyengített minisztériumok lesznek, hanem stratégiai együttműködés a kormányzaton belül: „A kényszerű együttműködés feltételeit teremtjük meg. (...) Nem a miniszter dönt, hanem a kormány. Nem a miniszter dönt, hanem muszáj neki megtalálni az együttműködést a többi kormánytaggal. Azaz összkormányzati kormányzás van, nem minisztériumi.”

Szijjártó: Hókuszpókusz

Mellébeszélésként, figyelemelterelésként értékelte a Fidesz kommunikációs vezetője Gyurcsány Ferenc új kormányzati struktúráról szóló javaslatait. Szijjártó Péter úgy vélte: a Gyurcsány Ferenc által elmondottak „semmi mást nem szolgáltak, mint hogy tovább folytatódjék a mellébeszélés, tovább folytatódjék a figyelem elterelése a valós és rendkívül súlyos problémákról”. A Fidesz szóvivője szerint csupán egy „újabb fejezetét hallhattuk Gyurcsány Ferenc közigazgatási hókuszpókjainak”, miközben a miniszterelnök egy újabb lehetőséget szalasztott el arra, hogy végre tájékoztatást adjon az ország valós állapotáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéretesen játszott a magyar válogatott Anglia ellen

A magyar labdarúgó-válogatott Manchesterben Anglia vendége volt, és 3–1-re kikapott. Tovább olvasom