Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

„ Peches ” csekk-kitöltő

A Soproni Városi Bíróságon pénzügyi szakember ült a vádlottak padján: egy eredetileg 155 ausztrál dollárról szóló, ám hatszámjegyűre hamisított csekk fűződik a nevéhez.
Különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt került a Soproni Városi Bíróságon dr. Kánics Éva bíró tanácsa elé az a budapesti születésű, 64 éves pénzügyi szakember, aki már korábban is összeütközésbe került a törvénnyel. Az illetőt akkor csalás és más bűncselekmények miatt – két év próbaidőre felfüggesztett – egy év börtönre ítélték.

Hitelforrást ígérve

A mostani büntetőeljárás során a vádat dr. Czeglédyné dr. Czinege Helga, Sopron vezetőügyésze képviselte. A vádlott soproni históriája gyakorlatilag egy olyan vállalkozó történetéhez kötődik, akinek nagy összegű hitelre lett volna szüksége. Az ő elképzelése az volt, hogy megvásárol egy értékes soproni vagy Sopron környéki ingatlant, és azt felújítva, gyógyszállót nyit. Az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat azonban még külföldről sem tudta megszerezni. A merész célokat kitűző vállalkozó ez idő tájt ismerkedett meg Svájcban – egy befektetői értekezleten – azzal a budapesti illetővel, aki megfelelő hitelforrást ígért. Az idő múlásával így került végül – 1997. június 4-én – az egyik soproni bankba az a csekk, amelyen 986 ezer 155 ausztrál dollár (akkor több mint 134 millió forint) szerepelt. Innentől kezdve már „ gyorsan ” peregtek az események: a csekk ellenőrzése során kiderült, azt eredetileg 155 (százötvenöt) ausztrál dollárról állította ki az ausztráliai Új-Dél-Walesi Főügyészség egy ottani oktatási központ javára.

Fantomcégek

és hitelszerzési díj


Az ausztrál nyomozó hatóságok megállapították, azt a csekket ismeretlenek ellopták, soha nem érkezett meg rendeltetési helyére. A szerény összegről szóló, de később hatszámjegyűvé kanyarított csekk mindmáig ismeretlen körülmények között került a budapesti vádlott birtokába, aki a fizetőeszközt – a vádirat tanúsága szerint tudván tudva azt, hogy hamis – hitelforrásként adta volna tovább. A sors fintora, hogy a hitelre szoruló vállalkozó „ hitelszerzési díjként ” 5,8 millió forintot utalt át ennek a budapesti üzletembernek.
A büntetőper tegnapi tárgyalásán, a szövevényes bűnügy szálainak kibogozásakor, a részletek tisztázásakor a szabadlábon védekező vádlott és a tanúk részéről szó esett magyar, spanyol, német és svájci üzlettársakról, házkutatások sorozatáról, „ eltűnt ” papírokról, egymillió márkás hitelről, svájci fantomcég pénzlenyúlásairól, szerződés-átruházásról, kútba esett célkitűzésekről.
Mivel az idézés ellenére néhány olyan tanú nem jelent meg a tárgyaláson, akiknek meghallgatását a vád és a bíróság is indokoltnak tartja, a pert szeptember elejére elnapolták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi

A Liszt Ferenc zeneiskolában (Győr, Liszt Ferenc u. 6.) felvételit tartanak. Az általános iskolák… Tovább olvasom