Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

„ Több kell, mint takarékosság”

Az államháztartási feszültségek miatt hozandó reformintézkedések nem önmagukért valók, hanem egy hosszabb távú országfejlesztés, építkezés érdekében szükségesek – jelentette ki Gyurcsány Ferenc ügyvezető kijelölt miniszterelnök a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) kibővített választmányi ülésén. A Fidesz kommunikációs vezetője szerint Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy adóemelésekre kerül sor.
Az ügyvezető kormányfő azt mondta: a nagyobb takarékosság szükséges, de nem elégséges a fejlesztési célok megvalósításához, ahhoz más is, több is kell. Gyurcsány Ferenc kifejtette:
a szociális partnerekkel kötött korábbi három megállapodásból kettőt, a minimálbérre, illetve a nyugdíjkorrekcióra vonatkozót tartani lehet, de a többéves adócsökkentési tervet át kell alakítani.
A négy év egészében a takarékossági intézkedések is azt szolgálják, hogy az állampolgárok jobban éljenek, csökkenjen a kiszolgáltatottság – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője és kommunikációs vezetője szerint ezzel Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy a megszorításokon túl adóemelésekre is szükség van.
„ Kibújt a szög a zsákból, hiszen Gyurcsány Ferenc újabb átverésről rántotta le a leplet” – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki közölte azt is, hogy a Fidesz nem asszisztál sem a megszorításokhoz, sem az adóemelésekhez, sem a „reformoknak nevezett pénzbehajtáshoz”.
Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke az ülésen egyebek mellett kijelentette: a szakszervezetek nem fogadják el, ha a terhek nagyobb részét ismét a munkavállalókra kívánják majd hárítani. „Fizessenek többet azok, akiknek több jut” – mondta a szakszervezeti vezető.
Az nem reform, ha amit megreformálnak, az nem válik igazságosabbá, ha többet kell fizetni a rosszabb szolgáltatásért – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.
A szakszervezeteknek lényeges követelésük az is, hogy az szja és az áfa ne legyen egykulcsos, mert ez nem szolgálná a szegényebb embereket. Ugyanígy a minimálbér adómentessége, adókedvezménye is alapvető elvárásuk. Wittich Tamás azt is javasolta: szigorítsák tovább az állami támogatások feltételeit. Csak azok a cégek jussanak hozzá ilyen támogatáshoz, ahol készség van a kollektív szerződés megkötésére – mondta.
Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy a közös célok megvalósításához mindenkinek, az állampolgároknak, a kormánynak és a szakszervezeteknek is rendelkezniük kell az állandó megújulás, a változás készségével, képességével.
A kormány a jövőben is a gyengébbek, a kiszolgáltatottabbak oldalán fog állni, célja, hogy ezt a kiszolgáltatottságot tovább csökkentse – mondta a kijelölt és ügyvezető miniszterelnök. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A brüsszeli pénzektől a különbségek nőttek

A brüsszeli támogatások eddig nemhogy csökkentették, hanem egyértelműen növelték a térségek,… Tovább olvasom