Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

„ Véghezvitte a német–lengyel megbékélés csodáját”

A hétfői lengyel sajtó értékelése szerint XVI. Benedek lengyelországi lelkipásztori látogatása során maga is „lengyellé vált”, és végbevitte „a német–lengyel megbékélés csodáját” elődje, II. János Pál szülőhazájában.
A lapok a pápalátogatás „legmegrendítőbb” mozzanataként méltatták a katolikus egyházfő látogatását az auschwitz-birkenaui egykori náci koncentrációs táborban. „Lenyűgöző volt megfigyelni, ahogy napról napra mi is, ő is változtunk, mindinkább megnyíltunk egymás felé. A program előrehaladásával a pápa és a hívek kapcsolata mind szorosabbá, szívélyesebbé vált. Ez szinte szárnyakat adott XVI. Benedeknek, aki talán a hívekkel lezajlott eddigi találkozóinak egyikén sem sugárzott annyira az örömtől és boldogságtól. Meggyőződött arról, hogy ő is képes kapcsolatot teremteni a hívek seregével, és a nyelvi korlátoknak nincs jelentőségük” – írta a konzervatív Rzeczpospolita.
Az egyházi részről is sokat bírált, fundamentalista katolikus Radio Maryja rádióhoz kötődő Nasz Dziennik című napilap azt írta, hogy a lengyelek úgy fogadták a pápát, „mint apjukat, vezetőjüket, mint olyan tekintélyt, akinek az útmutatása iránt bizalommal kell lenni”.
„ A német nyelv megszűnt a hajdani megszállók nyelve lenni” – írta a Zycie Warszawy című fővárosi napilap. „A megbékélés csodája” című cikkében az újság emlékeztetett, hogy a hívek németül skandálták a pápa előtt, amit egykor elődje, a lengyel II. János Pál szülőföldjén tett zarándoklatain lengyelül kiáltoztak a pápa felé: „Wir lieben Dich” (Szeretünk téged).
A Superexpress című bulvárlap, mely egy teljes mellékletet szentelt a pápalátogatásnak, ezt a címet adta összeállításának: „Benedek avagy a pápa, aki lengyellé lett”.
A liberális Gazeta Wyborcza szerint XVI. Benedek programjának legmegrendítőbb része az auschwitzi lágerben tett látogatás volt. „Imájának pillanatában szivárvány tűnt fel a krematórium kéménye fölött. Ez a megújított szövetségkötés jele, amelyet senki sem törhet meg többé” – írta kommentárjában az újság. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nőtt a mobilpiac

Az idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 0,08 százalékkal, mintegy 8 ezerrel, 9,414 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) az MTI-vel. Március végén az előfizetők száma 9,406 millió volt. A közlemény szerint április végén a 100 főre jutó előfizetések száma 93,4 volt a március végi 93,3 után, illetve a 12 hónappal korábbi 87,7-del szemben. Tovább olvasom