Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

1400 önkéntes tartalékos tett esküt

A honvédség csak akkor képes ellátni a feladatát, ha szükség esetén vannak, akik hozzá akarják és tudják adni a maguk erejét a hivatásosokéhoz.
Mintegy ezernégyszáz önkéntes műveleti tartalékos tett esküt csütörtök délelőtt az ország három pontján; a fővárosban, a Hősök terén csaknem ötszáz tartalékos előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott beszédet.

A tárcavezető beszédében rámutatott: tartalék nélkül nem létezhet semmiféle hadsereg; a honvédség csak akkor képes ellátni a feladatát, ha szükség esetén vannak, akik a civil életből érkezve hozzá akarják és tudják adni a maguk erejét a hivatásosokéhoz.

1400 önkéntes tartalékos tett esküt. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Hende Csaba szerint az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése a Magyar Honvédség legnagyobb képességfejlesztése a rendszerváltás óta. Az év végére 3500 kiképzett és esküt tett tartalékos áll szolgálatba, 2014-re pedig a tervek szerint 8000-en lesznek.

Hangsúlyozta: a kormány és a honvédelmi vezetőség az egyik legfontosabb céljának tartja, hogy mindenki számára, aki önkéntes tartalékos akar lenni, legyen hely a rendszerben. Újra nyitva áll a szolgálat lehetősége minden elkötelezett ember előtt - fűzte hozzá a miniszter.

1400 önkéntes tartalékos tett esküt. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Mintegy 1400 - katonai alapkiképzéssel rendelkező - önkéntes műveleti tartalékos vonult be szeptember 24-én tíznapos felkészítésre, amelynek célja a már meglévő ismereteik bővítése volt; a tartalékosok a felkészítés végén egy időben, három helyszínen (Budapesten, Debrecenben és Tatán) tettek ünnepélyes katonai esküt.

1400 önkéntes tartalékos tett esküt. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

A műveleti tartalékosokra békeidőben a haderő kiegészítéseként, a katonák tehermentesítésére, alkalmanként külszolgálat céljából számít a honvédség. Miután többségük egykor aktív szolgálatot teljesített (volt hivatásos katonák és rendvédelmi dolgozók), kiképzésüket és tudásukat inkább frissíteni, kiegészíteni kell, nem pedig az alapoktól kezdeni.

Olvasóink írták

  • 3. rózsakert 2012. október 04. 12:09
    „helyes....csak kuruczosan...turulhoz illőn!!!”
  • 2. MathiasRex 2012. október 04. 11:59
    „Hogyan lehetséges, hogy március óta nem kapok hivatalos tájékoztatást a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságtól a szóban közölt eredményes felvételt követően? Hogyan lehetséges, hogy a májusban kitalált munkáltatói igazolás miatt lejárt a "feddhetetlenségi" igazolás? Miért tűnt el azóta a Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság honlapjáról a munkáltatói igazolás? Miért csak telefonon merik közölni, hogy nem fogadják el az érvényes C-típusú nemzetbiztonsági ellenőrzést a "feddhetetlenségi" igazolás helyett? Hogyan lehetséges, hogy C-típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel akár képviselő, vagy miniszter is lehetnék, de önkéntes tartalékos katona nem? Hányszor kell jelentkezni önkéntesnek, hogy valami történjen is az ügyben?”
  • 1. CsavardiSamu 2012. október 04. 11:17
    „És milyen felszerelést adnak a katonáknak? Nincs tüzérségünk, nincsenek tankjaink, a helikopterek elavultak, ellenben vannak BTR-ek amik valódi ütközetben kb használhatatlanok + vannak 30-40 éves fegyverek. A katasztrófa védelmet a jelenlegi hadsereg el tudja látni, elegen vannak ahhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF: Nem kell több megszorítás Magyarországon

A kiigazítást a gazdasági növekedést támogató lépésekkel is meg lehet oldani. Tovább olvasom