Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

14 év a házat gyermekeire gyújtó férfinak

Első fokon 14 év fegyházbüntetésre ítélte a Borsod megyei bíróság azt a férfit, aki két éve rágyújtotta önmagára és három gyermekére bérelt ingatlanjukat Tolcsván. A lángok elől a két nagyobb - az akkor 8, illetve 10 éves - gyerek kimenekült a házból, az 5 éves kislány azonban meghalt. Az eljárás során a férfi azt vallotta, hogy nem emlékszik a cselekményre. A gyerekek a nyomozási bíró előtt tett vallomásukban, illetve a helyszínen a rendőröknek és a tűzoltóknak mondták el a történteket.
A férfi Tolcsván egy bérelt ingatlanban lakott három kiskorú gyermekével. A cselekmény időpontjában a három gyerek - a fiú és a két lány - is a házban volt. A vádlott felesége, a gyerekek anyja 2005-ben meghalt. 2007-ben a legnagyobb - negyedik - gyerek, az akkor 14 éves fiú egy bányatóba fulladt. A férfi azt követően labilis idegállapotba került és jelentős mértékben italozni kezdett. Gyerekei nevelését elhanyagolta, őket gyakorlatilag a rokonok látták el.

A vád szerint két évvel ezelőtt, január 10-én a férfi nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott. A gyerekek - akik rokonoknál vacsoráztak - hazamentek a lakásukba és lefekvéshez készülődtek. Apjuk este 10 óra körül ért haza, ittassága folytán dühöngeni, ordítozni kezdett, majd a lakásban található bútorokat felborítgatta. A szobában, ahol a gyerekek voltak, felborította a dobkályhát is, amelyben égett a tűz, majd abba ruhaneműket gyömöszölt. Elhatározta, hogy megöli magát és gyermekeit. Közölte velük: "megyünk anyátok után".

A megrettent gyerekek egy takaró alá bújtak. A szobában ekkor már terjengett a füst és a ruhaneműk is lángra kaptak. A férfi magához szorította legkisebb lányát, aki még nem töltötte be a 6. életévét. Az akkor 10 éves fiú megpróbálta apja karjaiból kiszabadítani testvérét, miután ez nem sikerült, a könyökével kitörte a szoba ablakát és azon a két nagyobb gyerek kimászott az udvarra. A menekülni akaró kislányt apja nem engedte kimászni. A nagyobb gyerekek a szomszédokhoz rohantak segítséget kérni, ahonnan értesítették a tűzoltókat.

A szobában lévő nagy füst miatt a vádlott egy idő után szintén elhagyta a házat. A kislány próbált kimászni az ablakon, de nem sikerült neki, mivel azt nem érte fel. A vádlott magára hagyta a gyermeket.

A szomszédok időközben megkezdték a ház oltását, de a bent rekedt kislányt a tűz tovaterjedése miatt nem tudták kimenteni. A gyermek füstmérgezés következtében meghalt, teste a tűzben teljesen elszenesedett.

Szabó József, a megyei bíróság szóvivője az MTI-nek elmondta: a bíróság a 41 éves férfit 14 év fegyházbüntetésre ítélte különös kegyetlenséggel, több emberen, 14 év alatti sértett sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, illetve rongálás bűntette miatt. Az ítélet nem jogerős. A vád súlyosbításért, a vádlott és védője felmentéséért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Olvasóink írták

 • 6. maros50 2010. február 02. 22:08
  „Szegény gádzsó nem kellett volna felgyújtani a gyereket,csak magát.”
 • 5. smalltown 2010. február 02. 19:39
  „senkinek nem tunt fel, hogy ez az apa alkalmatlan a gyereknevelesre? :(((((
  Tragedia.”
 • 4. béef 2010. február 02. 17:51
  „moderálva”
 • 3. leeannlarue 2010. február 02. 17:47
  „jesszusisten! 5 éves volt. ártatlan és gyanútlan, csak rossz (?) családba született. ő már az anyjával lehet. nyugodjék békében!”
 • 2. Yucca 2010. február 02. 17:03
  „Csak 14 év? Rohadtul kevés! És még felmentésért fellebbeznek? Ugyan milyen indokkal?
  Nincs az a labilis idegállapot, ami felmentene valakit a kisgyermeke tudatos meggyilkolása alól. Lassú fulladást és tűzön sütögetést kívánnék a hapsinak.”
 • 1. flexsnake 2010. február 02. 16:01
  „Nemnormális.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény fagy! -15 fok, vagy még hidegebb is lehet

A Kárpát-medence fölé eleinte jobbára száraz, majd szerdán már nedvesebb és enyhébb levegő érkezik,… Tovább olvasom